változások elindítása

Változások elindítása – minél rosszabb, annál jobb?

Változások elindítása – nem egyszerű embereket arra bírni, hogy a megszokott helyzeten változtassanak, azért tegyenek valamit. Az egyik változásra bíró tényező, ha a meglévő helyzetet tarthatatlannak érzik az emberek.

“Minél rosszabb, annál jobb” – ez a mondás Lengyelországban járta, a 80-as években, amikor a folyamatos sztrájkok a padlóra küldték a lengyel gazdaságot. A cél a kommunista rendszer megbuktatása volt, és a cél érdekében valóban igaz volt a mondás – minél rosszabb, annál jobb, mert annál hamarabb bukik meg a fennálló rendszer.

Változások elindítása – hogyan lesz a hibából pozitív fordulat?

A minél rosszabb, annál jobb alapelv azt is magával hozza, hogy a hibák, bukások, veszteségek nem csak problémát, hanem esélyt is jelentenek a vezetésben. Hiába látod vezetőként, hogy mik a gyengeségek, sokszor szükség van a hibák elkövetésére ahhoz, hogy mások is komolyan vegyék a helyzetet.

Nem egy esetben a stratégiai partner elvesztése, egy megbízás felmondása, hirtelen bekövetkező nagy veszteségek döbbentik rá a vállalatot arra, hogy a változás elodázhatatlan.

Természetesen nem kell mindig megvárni a néha már helyrehozhatatlan hibákat. A változások elindítása enélkül is lehetséges.

Ha van egy jó ötleted, vagy átalakítást, változást tervezel, készítsd elő a bejelentését. Már jóelőre tudatosan és szisztematikusan hívd fel a problémákra a figyelmet, emeld ki azok negatív hatását. Használj ki minden fórumot, értekezletet, személyes beszélgetést. Minél többet mondod, annál érzékenyebbek lesznek a munkatársak a témára, annál inkább magától értetődőnek fogják tartani, hogy változásra van szükség.

A változások elindítása sokkal könnyebb akkor, ha a bejelentéskor a fennálló helyzet tarthatatlanságát, annak következményeit teljes mélységében kifejted. Még mielőtt magáról a változtatásról beszélnél.

Mit is jelent a következmények kifejtése? Ha például túl magas a selejtarány, ne csak a selejt miatti veszteséget és a pótlás értékét számold, hanem a dupla munkaidőt, az elmaradt nyereséget, a gépek felesleges kopását, az ellenőrzések miatti időveszteséget, a selejtes munkadarabok feldolgozásának költségét, a presztízsveszteséget, a negatív munkahelyi hangulatot is. Mindezt számold ki alaposan, összesítsd akár egy hónapra vagy évre és mutasd fel, hogy akár egyetlen apró figyelmetlenségnek is milyen következményei vannak.

A rutinos vállalatvezető tanul abból, ami a politikában napi gyakorlat: a változások előtt sokszor már hónapokkal elkezdik megdolgozni a közvéleményt annak érdekében, hogy egy változás szükségszerűnek és azonnalinak tűnjön az emberek szemében.

A változások elindítása és későbbi sikere attól függ, mennyire sikerül legyőzni az emberekben levő természetes ellenállást. Ehhez sürgősség érzetet kell teremteni, különben a legjobb szándék is a halogatás áldozata lesz.

Mi az, amitől még függ a változások elindítása?

Van még 3, a változások elindítása tekintetében fontos pont:

  • a vonzó jövőkép
  • az elkötelezettség és
  • az első lépés.

Hiába tűrhetetlen a fennálló helyzet, ha nincs vonzó jövőkép ami mellett az emberek elkötelezettek, valamint nincs megtervezve az első lépés, nehezen fognak megmozdulni. Ezért a változások kommunikációja olyan lépés, amit mindenképpen alaposan meg kell tervezni.

További cikkek ezen az oldalon vezetői kommunikáció témában:

Az igazi tőkéd a személyiséged

Légy öntudatos abban, ahogy beszélsz


Ne maradj le egyetlen ingyenes leckéről sem!
Add meg az e-mail címedet és havonta egyszer értesítést kapsz a legfrissebb bejegyzésekről!

Kérlek ne adj meg freemail.hu / citromail.hu végződésű e-mail címeket!