tréning kisvállalatoknak

Tréning kisvállalatoknak – a legolcsóbb vállalatfejlesztési eszköz

A multinacionális vállalatoknál kiterjedten alkalmazzák a tréning módszert a vállalatirányításban. Ez könnyen azt a képzetet alakíthatja ki a kis és közepes vállalkozások vezetőiben, hogy a tréning úri mulatság, drága dolog, amit csak a “nagyok” engedhetnek meg maguknak. Megtérül-e egy tréning kisvállalatoknak? Érdemes-e nekik tréningbe invesztálni?

Aki belülről ismeri a nagyvállalatokat, az persze sejti, hogy felesleges pénzköltésről szó sem lehet. Minden beruházást és befektetést többszörösen is ellenőriznek. Ha tehát a tréning évtizedek óta átmegy ezen a szűrőn, akkor annak oka kell legyen.

Vajon megéri-e egy tréning kisvállalatoknak? És vajon megengedhetik-e maguknak?

Két kérdést kell megvizsgálnunk a tréning módszerrel kapcsolatban: megtérül-e valaha a befektetés és mekkora összeget hasít ki a büdzséből?

Milyen hasznot hoz egy tréning kisvállalatoknak?

A céges tréningek alatt nem elsősorban a csapatépítést kell érteni. Bármilyen szakmai vagy kommunikációs tréning képzésnek minősül és azonnali megtérülést jelent a vállalat számára.

Szakmai képzések

Ezeknek a képzéseknek a megtérülése egyértelmű és azonnali. Nem csak a klasszikus továbbképzések – mint például a könyvelők számára előírt éves kötelező tanfolyamok – tartoznak ide. Bármilyen szakmai tudás fejleszthető – pl. az irodai szoftverek kezelése, vagy a vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó továbbképzések. Egy ilyen tréning kisvállalatoknak is azonnal megtérül a hatékonyabb és gyorsabb munkavégzés által.

A beszállítók, gyártók vagy forgalmazók által tartott terméktréningek, szakmai oktatásk is hasznosak – gyakran még ingyenesek is. Minél jobban kiismerik magukat a dolgozók, annál motiváltabban és önállóbban végzik a feladatukat. Kevesebb lesz a minőségi hiba vagy éppen növekszik egy-egy termék forgalma.

Értékesítési tréning kisvállalatoknak

Egy értékesítési csapat – akár bolti eladói csapat – tréningje nagyban hozzájárul a forgalom növeléséhez. Általában elmondható, hogy a jó értékesítési kommunikáció 20%-kal tudja növelni az értékesítési eredményeket. A motivált, önállóan dolgozó értékesítő képzése tehát rendkívül gyorsan megtérül.

A forgalom növelése mellett a tréningek segítenek kezelni az elfáradás, rutinba süllyedés problémáját is. Az értékesítési tréning kisvállalatoknak is az értékesítési csapatok fejlesztésének és irányításának legjobbeszköze.

Itt olvashatsz további információkat az Értékesítési Tréningekről.

Vezetői képzések kis- és közepes vállalatoknak

A vezető munkájának elsődleges mércéje az általa vezetett dolgozók teljesítménye. Az emberek vezetése külön tudást igényel, ami nem azonos a szakértelemmel. Nagyon sok helyen látni, hogy a legjobb szakemberekből csapnivaló vezetők válnak.

Egy jó vezető megsokszorozza a dolgozói teljesítményét, míg egy rossz vezető töredékére csökkenti azt. A vezetői kommunikáció és készség jelentőségét csak kiemelni lehet.

A vezetői tréning kötelező mindenkinek, aki bármilyen szinten emberek irányításával foglalkozik.

Egy vezetői tréning kisvállalatoknak is segít abban, hogy csökkenjen a vezetőre háruló nyomás, javuljon a teljesítmény és az együttműködés a dolgozók között.

További információk Vezetői Tréningekről ezen a linken.

Általános kommunikációs tréningek

A hibák, veszteségek és ügyfélreklamációk jelentős része kommunikációs hibákra vezethető vissza. Ezek az információvesztésből, félreértésekből, spontán kommunikációból erednek.

A kommunikációs ismeretek segítenek elkerülni ezeket a hibákat. Ezzel javítják az együttműködést, a munkahelyi közérzetet is. Segítenek elkerülni a felesleges stresszt, csökkentik a fluktuációt, javítják az elköteleződést.

Az általános kommunikációs tréning kisvállalatoknak csapatépítő programként is beválik.

Mennyibe kerül egy tréning?

A megtérüléstől eltekintve az árak is meghatározóak a tréning szervezés szempontjából. A költségeket pedig a tréneri díjak és a képzés hossza együtt határozzák meg. Ez határozza meg, hogy mennyibe kerül egy tréning kisvállalatoknak.

tréning kisvállalatoknak - mennyibe kerül

A tréningek gyakorisága

A képzés hosszát illetően nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tréningeknek nem a hossza, hanem a rendszeressége számít. Igazán jó hatást az fejt ki, ha egy dolgozó félévente egyszer, de legalább évente egyszer részt vesz valamilyen továbbképzésen.

A tréningeket nem szükséges gyakran szervezni. Ez máris korlátozza a képzésre fordított összegeket.

A sűrűbb, például havonta egyszer megrendezett képzések csak különleges esetekben indokoltak. A tréninget illetően is fellép a dolgozókban egyfajta fáradtság – míg a félévente egyszeri képzésnek mindenki örül, a havonta megtartott képzések már néha ellenállást váltanak ki.

A tréningek hossza

Sokan tréningek alatt 2-3 napos, szállodában tartott képzéseket értenek. Ezek a tréningek komoly élményt tudnak nyújtani, de nagyon vállalati képzés ma már nem ilyen.

Egyre inkább terjednek a 4-6 órás, munkahelyen tartott képzések. Ezek nem terhelik meg a büdzsét, hiszen ásványvizen és pogácsán kívül semmilyen szervezési költséggel nem járnak. A kieső munkaidő sem jelentős, így egyedül a tréneri költség marad, amit finanszírozni kell.

A tréningek hatékonyságát is növelheted, nem csak a hosszát! Ennek módjáról ebben a bejegyzésben is olvashatsz!

A tréneri díj

Utoljára érkezünk el ahhoz a kérdéshez, ami talán a leginkább izgat téged: mennyibe kerül egy tréning kisvállalatoknak?

Persze nincs általánosan érvényes árlista és a trénereket sem csak a napidíj alapján kell megítélni. A legfontosabb szempont, hogy a tréning színvonalas és helyzetre szabott legyen.

A tréning elszámolása napidíjban, óradíjban vagy részvételi díjban történhet.

A szórás a napidíjakat illetően jelentős, 80.000 – 350.000 Ft között változhat. Az ismert, fővárosi trénercégek inkább a kategória felső részén, míg az egyéni vállalkozó trénerek inkább az alsó részén helyezkednek el. Egy tréning kisvállalatoknak 150.000 – 200.000 Ft közötti tréneri napidíjjal megszervezhető. Ezért a pénzért már biztosan találsz tapasztalt, elismert trénert. Sőt, már 100.000 Ft környékén is találhatsz jó trénert, de ehhez ki kell ismerned magad a trénerek között.

tréning kisvállalatoknak - akár már 100.000 Ft alatt

Az óradíjak 20.000 – 50.000 Ft között mozognak. Trénere és cége válogatja, hogy egy négy órás tréninget óradíjban vagy fél napidíjban számol el. A fél napos tréneri díj általában a napidíj 60%-a. Egy ilyen rövid tréning kisvállalatoknak is kedvező megoldást jelent. Ebben az esetben már fokozottan számít, mennyit kell utaznia a trénernek a képzéshez. Gondolhatod, hogy egy 4 órás képzéshez senki sem utazik szívesen tovább 4 órát. Egy közeli tréner azonban bátran bevállalja az ilyen programokat is.

A részvételi díjat illetően is nagy a szórás. Egynapos tréning esetében ez 20.000 Ft tól 60.000 – 80.000 Ft-ig terjed általában. Egy két napos úgynevezett nyitott tréningért 120 – 140 ezer forintot is elkérhetnek. Jó ha tudod, hogy minél alacsonyabb a részvételi díj, annál valószínűbb, hogy a tréning nagy létszám előtt, előadás formában kerül megtartása. Az egyéni vállalkozók, mikro- és kisvállalatok gyakran vesznek részt nyitott tréningeken. Nézz te is körül a kínálatban!

Bár a részvételi díjak a napidíjhoz képest magasnak tűnhetnek, de ebben az esetben csak egyetlen fő részére kell kifizetni a tréning árát. Nincsenek szervezési költségeid sem.

Számoljunk: megéri?

A fenti számok alapján egy 6 főnek tartott 4 órás munkahelyi tréning kisvállalatoknak már kevesebb, mint 100.000 forintból megszervezhető.

Mit kapsz ezért a pénzért?

  • Hatékonyabb munkavégzést
  • Nagyobb forgalmat
  • Jobb együttműködést
  • Motiváltabb dolgozókat
  • Alacsonyabb fluktuációt

Nagyon sokan a motiváció és elégedettség növelés eszközeként csak a pénzbeli jutalmat tudják elképzelni. Vajon mivel érsz el nagyobb hatást – ha félévente 100.000 Ft-ot szétosztasz 10 ember között, vagy ha ugyanezt a pénzt egy jó hangulatú és hasznos képzésre fordítod?

A multik már régóta tudják: a legkevesebb pénzből a legnagyobb hatást a tréningeken keresztül tudják elérni. Egy tréning kisvállalatoknak is legalább ennyire megéri.


Vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk abban, hogyan építs kiváló munkatársi gárdát fillérekért!