lean szabványosítás célja

A lean szabványosítás célja

Mi a lean szabványosítás célja? Egy friss hír kapcsán könnyen megérted majd.

„A barátja élőben közvetítette, ahogy egy fiú ‘tujázott’ a villamoson”. Ha még nem hallottad, a tujázás azt jelenti, hogy valaki kívülről rákapaszkodik a villamosra. A hírben szereplő videón látható, hogy a fiú csak a külső burkolatba tudott kapaszkodni. A ‘mutatvány’ nagyon balesetveszélyes, komoly tragédia is lehetett volna belőle.” Forrás: www.szeretlekmagyarország.hu; 2019.június 21.

Munkahelyi biztonság és lean szabványosítás

Hogyan lehetséges, hogy elindul egy villamos, ha valaki ’tujázik’ rajta? – kérdezném rögtön tőled, ha lean üzleti tanácsadás keretein belül mesélnéd nekem ezt a történetet!

A lean szabványosítás célja - megelőzni a veszélyes helyzetek kialakulását.

A lean szabványosítás során mindig az a legfontosabb, hogy fenntartsd a biztonságos körülményeket a munkavégzéshez a folyamatlépések változtatása mellett is! A fejlesztés során pedig úgy alakítsd ki a folyamatot és a környezetet, hogy a munkavégzés közben ne legyen lehetőség pazarlásra alkalmas helyzetek kialakulására!

Ha pl. egy zárt szekrényre a folyamatfejlesztés következtében már nincsen szükséged, el kell vinned a munkavégzés helyéről! Ha ott hagyod, egy idő után megint megtelik az értékteremtő munkához nem szükséges dolgokkal!

“Ami megtörténhet az meg is történik”

A lean szabványosítás segítségével úgy kell kialakítanod a folyamat lépéseit, mint a biztonsági ajtók működését! Ha az operátor kinyitja az ajtót, megáll a berendezés! Ezáltal nem lehetséges, hogy megsérül a munkatárs vagy hibás termék keletkezik!

Ami megtörténhet, az meg is történik.

Az emberek balzsammal mosnak hajat sampon helyett, bekanyarodnak az egyirányú utcába szemben a forgalommal, sőt rosszul szerelik össze a terméket, rossz e-mail küldenek el, vagy piszkozatként a levelesládában hagyják a levelet amire vár a vevő!

A munkavégzés rossz minőségéről szóló panaszok nagy része azért van, mert az emberek hibázhatnak és tévedhetnek. Az ember minden rendszerben bizonytalansági tényező, mivel lehet fáradt, rossz kedvű vagy éppen túl jó kedvű!

Az orvosság erre a lean szabványosítás, a szabályozott működés!

A lean szabványosítás során alaposan vizsgáld meg a hibalehetőségeket! Ebben segít neked a következő 6 pont:

  • Mi mehet félre? Mi romolhat el?
  • Ha félremegy és elromlik milyen hatása lesz?
  • Mekkora a bekövetkezés valószínűsége?
  • Meg lehet előzni? Ha igen, hogyan?
  • Lehet a hiba esélyét előzetesen minimalizálni? Ha igen, hogyan?
  • Észre lehet venni utólag? Ha igen, hogyan?

Lean szabványosítás témakörben Reinhardt Éva Győri Lean Tanácsadótól kérhetsz további információkat.