A sikeres vezető tulajdonságai – cél a nyereségesség

„A vezetőség – elsősorban a termelési eredményre fókuszálva – nem fordított kellő figyelmet a biztonsági előírások betartására, az emiatt bekövetkező sújtólégrobbanás pedig nyolcvanegy ember életét követelte.” Forrás

Hol kell vezetőként meghúznod azt a vonalat, amikor a döntésed meghozatalakor nem veszed figyelembe az embert? Melyek a sikeres vezető tulajdonságai?

A sikeres vezető tulajdonságai közé vajon bele tartozik, hogy csak és kizárólag a vállalat nyereségeségét tartja szem előtt? Értem ezt úgy, hogy nem számít a munkavállalók egészsége, esetlegesen kialakult nehéz családi háttere? Lehet-e megválni egy kollégától csak azért, mert nehéz helyzetbe került a magénéletben és emiatt nem úgy teljesít ahogy elvárnánk?

Vezetőként biztos vagyok benne, hogy találkoztál már ezzel a dilemmával. A sikeres vezető tulajdonságai között én úgy hiszem lehetőség szerint meg kell, hogy legyen az emberség. Minden szituáció és vezetői helyzet más. Akkor is amikor arról kell döntened, elküldöd-e azt a munkatársad, akinek a munkavégzése nem építi/segíti a vállalatodat.

Vezetőként tudnod kell, hogy minden kollégádat a szociális helyzetével együtt alkalmazod.

Minden egyes embernek napról napra változik a helyzete. Megházasodnak, gyermeket vállalnak, betegek lesznek, szerencse és tragédia övezi a mindennapjukat. A magánéletben történő változások kihatással vannak a munkavégzésre. Ezeknek a változásoknak a hatásait, mint munkáltató bizonyos fokig tolerálnod kell. Ez is egy a sikeres vezető tulajdonságai közül. Kérdés csak az, milyen mértékben, mennyi ideig tudod megérteni a helyzet. Megteheti-e a vállalat, hogy más forrásból pótolja a kieső munkát?

Nagyon sok fejlesztési projekt gátja az, hogy a fejlesztendő területen hiányzik egy vagy több a sikeres vezető tulajdonságai közül. Egy nagy szervezetnek van lehetősége arra, hogy a képességeinek és tudásának megfelelő munkakörökbe helyezze át azokat a kollégákat, akik a változások általi új feltételek miatt rosszabbul teljesítenek. A munkavállalók is rosszul érzik magukat, ha nem tudnak eleget tenni az elvárásoknak. Egy a képességeinek megfelelő pozícióban ugyanaz a kolléga hatékonyan működik, míg egy számára kényelmetlenben nem tudja megfelelően támogatni a céget.

Egy KKV-nak bele is bukhat abba, ha olyan munkavállalót alkalmaz, aki nem megfelelően teljesít. Egy kisvállalat nem teljesítő értékesítője hosszútávon válságot okozhat. Lelkiismeret furdalás nélkül tudod elbocsájtani vajon, ha több éve a vállalat tagja és jelenleg családi problémák miatt nem teljesít?

Könnyű döntened, ha tudod, hogy választanod kell a vállalatod sikeres működése és egy ember között? Van olyan vezető, aki könnyedén megteszi, és van olyan, aki nehezebben. Egyik sem elitélendő!

Tanácsadóként sokkal könnyebben tudom az elvárt eredményt elérni, ha olyan vezetőkkel dolgozom, akik birtokában vannak a sikeres vezető tulajdonságai közül a változáshoz való alkalmazkodás képességének. Ha a múltra visszatekintek jelentős összeg maradt volna sokszor a vállalat zsebében, ha időben elmozdítja azokat a munkavállalókat a pozíciójukról, akik nem tudtak azonosulni a fejlesztésekkel. Azonban minden egyes esetben értettem a felső vezető dilemmáját, és átéreztem a küzdelmét amíg meghozta a döntést. A folyamat közben közösen dolgoztunk ki a lehetőségeket, a külső támogatás és a megértés könnyebbé tette a döntéshozóknak ezt a folyamatot.

Biztos vagyok benne, hogy minden vezetőnek, tulajdonosnak meg kell hoznia több kellemetlen döntést a vállalat érdekében. Ami nem mindegy az az, hogy kellőképpen körültekintően és megalapozottan hozd ezt meg! Ha bizonytalan vagy, és úgy érzed segítségre van szükséged fordulj hozzánk bizalommal!

Categories: Lean tanácsadás