Legendás hírű csapatépítő tréningek: wellness szálloda, ökörsütés, kötélmászás, sportnap, ivászat. Nagyszerű élmény lehetnek, ugyanakkor sok csalódás forrásai is. Mennyire éri meg egy ilyen csapatépítő tréning?

Vannak erre szakosodott cégek, akik jól fel vannak készülve a csapatépítő rendezvényekre. Biztonságosan és megfelelő gyakorlattal vezetnek le csapatépítő tréningeket- a kalandparktól a vadvízi evezésen át a hőlégballonozásig. Ezekre a nagyívű programokra érdemes specialistákat keresni.

Könnyen lehetséges azonban, hogy óvatosan közelítesz a csapatépítő tréning témájához. Nem tudhatod, hogyan reagálnak a dolgozók, hogy valóban azt a hatást éred-e el, amit szerettél volna. Ez az óvatosság nem alaptalan. Ezek az ismert csapatépítő témák akkor működnek jól, ha a csapat a hétköznapokban is jól működik. Ha már egy egyszerű év végi vacsora vagy céges családi nap is ellenállásokat szül, az extra programok sem fognak működni. Így nem érdemes csapatépítő tréiningre költeni.

A gyakorlatban találkoztunk már olyan csapatépítő programmal, aminek a kereskedelem és a termelés közötti szakadékot kellett volna áthidalnia. A több, mint 100 főre méretezett programra végül csak 40 fő jött el – a teljes kereskedelmi részleg. A termelés komplett távolmaradt. Nem csoda, hogy aznap nem sikerült lebontani a barrikádokat.

Oktatás csapatépítő tréning beütéssel

Másképp is megközelítheted a csapatépítést. Csapatépítő tréning minden olyan foglalkozás, ami javítja a megértést, együttműködést, közös élményeket ad.

Ezeknek a programoknak az előnye, hogy akkor is részt tudnak venni rajta a dolgozók, ha egymás között nem túl jó az együttműködés. A tréningek által megkövetelt együttműködés mindig megvalósítható.

Már egy átlagos kiscsoportos feladatfeldolgozás az azt követő nagycsoport előtti prezentációval is olyan helyzet, ami együttműködést követel. És akkor még nem beszéltünk a trükkös vagy játékos feladatokról, amik tárgyalástechnika vagy döntéshozatal címszó alatt folynak.

csapatépítő tréning

További előnye ezeknek a tréningeknek, hogy kötelezően előírhatod a részvételt – hiszen a munkavégzéshez tartoznak. Így akár tetszik, akár nem, az egymással rivalizáló részlegeknek muszály megjelenniük. Ugyanezt egy családi nappal nem teheted meg – egy ilyen program soha nem lehet kötelező.

Akadozik az együttműködés és fagyos a hangulat a munkahelyen? Érdemes olyan tréningre költened, ami a munkát szolgálja, de csapatépítő tréning beütése van!

Csoportos döntéshozatal tréning

Jó példája a burkolt csapatépítésnek egy döntéshozatali tréning vagy értekezletvezetési tréning. Egy száraznak tűnő projekt menedzsment tréning is feldobható olyan feladatokkal, amik csapatot is építenek.

A csoportos döntéshozatali tréningen bőven van

 • interakció, kiscsoportos feladat
 • szórakoztató és meglepő feladvány
 • önismeret és emberismeret
 • érveléstechnika
 • csoportvezetési módszertan.

Ezek már önmagukban is építik a csoportot de van még egy előnyük: a mindennapokban is javítják a kommunikációs kultúrát.

Személyiségtipológiai tréning

Sokan szeretnének közelebb kerülni önmagukhoz és mindenki kíváncsi a másik fél személyiségére is. A másik ember motivációjának, érzésvilágának, hajtóerőinek megismerése nagyban segíti az együttműködést és formálja a személyiséget.

Mi lenne erre a célra alkalmasabb, mint egy személyiségtipológiai tréning? Jó példa erre az Enneagram személyiségtípusok tréning. Ez is csapatépítő tréning, hiszen

 • vannak benne játékok, feladatok, amik az önismeret mellett szórakoztatnak is
 • a személyiség mozgatórugóinak megismerése által javítja a kommunikációt
 • lehetőséget ad kapcsolati vagy munkahelyi kérdések megbeszélésére.

Ráadásul nagyon sok munkavállaló kifejezetten hálás azért, ha önismereti, pszichológiai programokon vehet részt. Egy ilyen tréningnek motivációs hatása is van.

Általános Kommunikációs tréning – csapatépítő tréning álnéven

Ebbe a címszóba tényleg minden belefér, ami a munkához fontos és az embereket is érdekli. Miközben a kommunikáció és motiváció területén kalandozunk, szinte minden téma előjön, ami a munkahelyen fontos:

 • kommunikációs zajok eredete és azok kiküszöbölése
 • a kommunikáció különböző szintjei
 • testbeszéd
 • kétirányú kommunikáció
 • közléssorompók és verbális megfogalmazás

Ezek a témák széleskörűek és szinte mindegyik feladatokon keresztül gyakorolható. Ezek a gyakorlatok pedig szórakoztatóak, csapatépítő tréning jellegűek.

Ezeken a tréningeken senki nem fogja úgy érezni, hogy együttműködésre kényszerítik. Mégis javul az együttműködés, hiszen az nagyobbrészt nem más, mint – megfelelő kommunikáció.


Javítani szeretnéd az együttműködést? Ne habozz és vedd fel velünk a kapcsolatot! Személyesen segítünk a megfelelő program összeállításában!