Hippokratész i.e. 400-ban négy alapvető személyiségtípusról írt, akiket a testfolyadék alapján különböző viselkedés jellemez: A túl sok fekete epe melankolikus (depressziós), a túl sok sárga epe kolerikus (ingerlékeny), a vér szangvinikus (derülátó), végül a nyálka flegmatikus (nyugodt, közönyös) típust eredményez. (Forrás: Rita L. Atkinson, Richard C. Atkinson, Edward E. Smith, Daryl J. Bem: Pszichológia) Hippokratész elmélete a történelmi alapja a DISC teszt típusok definiálásának.

Az ő megfigyelései sok későbbi kutatás és teória alapját alkották orvosi, pszichológiai és irodalmi területeken is.

A biokémiai kutatások későbbiekben megcáfolták téziseit, azonban sok elmélet mind a mai napig 4 típusba osztja be a személyiségeket, ugyanúgy mint a DISC teszt típusok is.

Galénosz (görög származású orvos ~ kr. u. 150) már a 4 elemre alapozva (tűz, víz, föld, levegő) alakította ki a későbbi DISC teszt típusok elődjét. Ő már megnevezte a négy típust is, ami a négy temperamentumot jelöli meg: „szangvinikus – indulatos”, „kolerikus-ingerlékeny”, „melankolikus-lehangolt” és „flegmatikus-egykedvű”.

Majd jött Carl Gustav Jung aki két meghatározó csoportra osztotta megfigyelései alapján az embereket: introvertáltra és extrovertáltra. Az introvertált személyiség a belső, szubjektív ideák alapján alakul ki, míg az extrovertált az objektív világ, tárgyak és emberek hatása alatt áll. Az introvertált önállóságra törekszik, míg az extrovertáltnak szüksége van másokra. (forrás: Wikipédia)

William Moulton Marston 1928-ban közölte azt a pszichológiai esszét, amelyben kidolgozta a DISC teszt típusok elméletét. Marston úgy vélte az emberek 2 tengely mentén viselkednek. Figyelmük lehet extrovertált vagy introvertált attól függően, hogy érzelmi alapon vagy racionálisan ítélik meg a dolgokat.

Ha a tengelyeket derékszögben helyezzük el, négy halmazt kapunk, amelyek mindegyike viselkedési mintát ír le. Az első extrovertált és érzelmi alapon gondolkodik, a második szintén extrovertált, de racionálisan gondolkodik, a harmadik introvertált érzelmi gondolkodással míg végül a negyedik introvertált racionális gondolkodással. A DISC teszt típusok alapján ezek a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

  1. Domináns (szangvinikus) – +eredményorientált; +határozott; +magabiztos; +gyorsan dönt; +kockázatvállaló; -versengő; -diktatórikus; – indulatos
  2. Befolyásoló (kolerikus) – + optimista; + nyitott; + kreatív, expresszív; + gyors; – felületes; – szétszórt; – Probléma az időbeosztással
  3. Kitartó (flegmatikus) – + jó csapatjátékos; + nyugodt, harmonikus; + stabil; + megfontolt; – lassú; – konfliktuskerülő; – nem mutatja ki az érzéseit
  4. Szabálytisztelő (melankolikus) – + precíz, elemző; + pontos; + megbízható; + feladatorientált; – elveszik a részletekben; – sok infóra van szüksége; – nem számol az érzelmekkel

Azzal, hogy az emberek temperamentumát és viselkedését le tudjuk szűkíteni négy csoportba jelentősen megkönnyíti számunkra azt, hogy eligazodjunk a viselkedésükben. Mankót ad ahhoz, hogy megértsük közvetlen környezetünk cselekedeteinek az okát.

Ha szeretnél többet megtudni a DISC tesztről és a 4 típusról, olvasd el DISC modell tréning blogbejegyzést.