Tényleg butít a mobilod?

Milyen gyakran fekszik a mobilod melletted az íróasztalon vagy a nappali asztalán? És vajon a telefon puszta jelenléte is zavarja a koncentrációdat? Még akkor is, ha nem veszed kézbe vagy ki van kapcsolva?

Már régóta rebesgetik, hogy a sugárzás roncsolja az agysejteket. Egy tudományos kísérletben azonban nem ezt, hanem a telefon jelenlétének koncentrációra gyakorolt hatását vizsgálták. Az erős cím ellenére tehát nem butít a mobilod, hanem zavarja a koncentrált és kreatív munkavégzést.

De hogy még akkor is zavarja a munkát, ha nem is használod? A texasi egyetem kutatói szerint igen.

A Texasi egyetem kutatói végeztek egy kísérletet, amiből kiderül, hogy az okostelefon puszta jelenléte csökkenti a gondolkodási és koncentrációs képességet.

A kísérlet során három csoportra osztották a résztvevőket. Az első csoport tagjai a telefont a kijelzővel lefelé maguk elé tették az asztalra. A második csoport a táskájában hagyta a mobilját. A harmadik csoport pedig a szomszéd helyiségben hagyta a készüléket. Mindhárom esetben némára volt állítva a telefon. A résztvevőknek olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amik teljes koncentrációt igényeltek.

A kísérlet eredménye – butít a mobilod

Az eredmények megmutatták, hogy azok, akiknek az asztalán hevert a mobiljuk, mérhetően rosszabb eredményt értek el, mint azok, akik a táskájukban hagyták.

De még a táskában hagyott mobil is mérhetően rosszabb eredményhez vezetett, mint az, amikor a szomszéd helyiségben maradt a telefon.

Mi lehet a jelenség magyarázata? Úgy tűnik, a telefon puszta jelenléte csökkenti a koncentrációt. Küzdened kell ugyanis az ellen, hogy megnézd a telefonodat! Az agyad egy része a feladatvégzés alatt le van kötve azzal, hogy ne fogd kézbe és ne nézd meg a telefonodat!

Ebből a kísérletből egy egyszerű és könnyen követhető jótanács származik: Ha kreatív és produktív akarsz lenni, sokat segít, ha eltünteted a telefonodat.

E-mail mentes péntek – új trend a cégeknél

A modern információ technológia – ha rosszul használod – pontosan ellenkező hatást ér el, mint amire hivatva van. Ahelyett, hogy növelné a hatékonyságodat, csökkenti azt. Az e-mailek esetében már régóta akut ez a probléma és születtek rá megoldások is.

Ma már nagyvállalatok is felismerik ezt és igyekeznek korlátozni a felesleges e-mail küldést, nyugalmi zónákat vezetnek be az irodán belül vagy a vállalati levelezőrendszer éjszakára és hétvégére történő leállítása.

Az Intelnél például elindult egy kezdeményezés, ami az e-mail mentes péntek bevezetésére irányul. Ennek célja, hogy a kommunikáció legalább hetente egyszer újra a személyes kapcsolatok irányába mozduljon el, szemben a személytelen e-mailekkel.

Tanulj te is a nagyoktól és igyekezz kézbe venni az időgazdálkodásodat!

Gyere el pl. a négy órás Prioritások felállítása – Időgazdálkodás tréningre, ahol megismered és gyakorolod azt az 5 prioritás felállítási technikát, amivel a sikeres emberek felállítják a napi prioritás listájukat. Hozd magaddal a feladatlistádat és ezen a tréningen rendet raksz a feladataid között. Tudni fogod, hogy stresszes helyzetben melyik feladat legyen az, amit okvetlenül elvégzel és melyik az, amelyiket későbbre kell hagynod.

Jelezd érdeklődésedet ezen az űrlapon és értesülni fogsz az induló Időgazdálkodás tréningek időpontjairól!