Ebben a bejegyzésben egy érdekes kísérletről olvashatsz. A kísérlet azt vizsgálta, hogyan hat a mobiltelefon jelenléte a gondolkodási képességre. Vajon tényleg butít a mobilod?

Már régóta rebesgetik, hogy a sugárzás roncsolja az agysejteket. A cikkben szereplő tudományos kísérletben azonban nem ezt, hanem a telefon jelenlétének koncentrációra gyakorolt hatását vizsgálták. Az erős cím ellenére tehát nem butít a mobilod, hanem zavarja a koncentrált és kreatív munkavégzést.

A texasi egyetem kutatói szerint a mobiltelefon még akkor is zavarja a koncentrációt, ha egyáltalán nem is használod.

A kísérlet eredménye – nem butít a mobilod, de rontja a munkavégzést

A Texasi egyetem kutatói végeztek egy kísérletet, amiből kiderül, hogy az okostelefon puszta jelenléte csökkenti a gondolkodási és koncentrációs képességet.

A kísérlet során három csoportra osztották a résztvevőket. Az első csoport tagjai a telefont a kijelzővel lefelé maguk elé tették az asztalra. A második csoport a táskájában hagyta a mobilját. A harmadik csoport pedig a szomszéd helyiségben hagyta a készüléket. Mindhárom esetben némára volt állítva a telefon. A résztvevőknek olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amik teljes koncentrációt igényeltek.

Az eredmények megmutatták, hogy azok, akiknek az asztalán hevert a mobiljuk, mérhetően rosszabb eredményt értek el, mint azok, akik a táskájukban hagyták.

De még a táskában hagyott mobil is mérhetően rosszabb eredményhez vezetett, mint az, amikor a szomszéd helyiségben maradt a telefon.

Mi lehet a jelenség magyarázata? Úgy tűnik, a telefon puszta jelenléte csökkenti a koncentrációt. Küzdened kell ugyanis az ellen, hogy megnézd a telefonodat! Az agyad egy része a feladatvégzés alatt le van kötve azzal, hogy ne fogd kézbe és ne nézd meg a telefonodat!

Ebből a kísérletből egy egyszerű és könnyen követhető jótanács származik: Ha kreatív és produktív akarsz lenni, sokat segít, ha eltünteted a telefonodat.

E-mail mentes péntek – új trend a cégeknél

A modern információ technológia – ha rosszul használod – pontosan ellenkező hatást ér el, mint amire hivatva van. Ahelyett, hogy növelné a hatékonyságodat, csökkenti azt. Az e-mailek esetében már régóta akut ez a probléma és születtek rá megoldások is.

Ma már nagyvállalatok is felismerik ezt és igyekeznek korlátozni a felesleges e-mail küldést, nyugalmi zónákat vezetnek be az irodán belül vagy a vállalati levelezőrendszer éjszakára és hétvégére történő leállítása.

Az Intelnél például elindult egy kezdeményezés, ami az e-mail mentes péntek bevezetésére irányul. Ennek célja, hogy a kommunikáció legalább hetente egyszer újra a személyes kapcsolatok irányába mozduljon el, szemben a személytelen e-mailekkel.