Időrablók – az időgazdálkodás negatív hősei

Te is úgy érzed, mintha egy óriási fekete lyuk nyelné el a rendelkezésedre álló időt? Évek telnek el, de egy helyben állsz, nem jutsz közelebb a céljaidhoz? Kapkodsz, tüzet oltasz és mégsem végzel a feladataiddal?Könnyen lehet, hogy az időrablók áldozatává lettél.  De mik is azok az időrablók?

Nevük alapján lehetnének éppen egy fantáziaregény negatív hősei is, de sajnos nagyon is valódiak. Az időgazdálkodásban időrabló minden olyan tevékenység, amit nem terveztél be ÉS nem visz téged előre a céljaidhoz.

Hogyan dolgoznak az időrablók?

Az időrablók rendkívül ravaszak.

Itt van például Károly. Nemrég ült le a gép elé, hogy elintézze az átutalásait, de előbb még ránézett a kedvenc weboldalára. Ott talált egy érdekes cikket az ókori történelemről, elkezdte olvasni, majd a cikkről eszébe jutott egy másik téma, amire rákeresett és hopp, máris eltűnt 20 perc az életéből.

Mária, aki egy boltot vezet, éppen a heti megrendelést adta volna le a központ felé, amikor az egyik bolti eladó megszólította azzal, hogy egy vevőnek olyan kérdése van, amire ő nem tudja a választ. Így aztán Máriának kellett választ adnia és ezzel elment 5 perce, így rohannia kellett, hogy a határidőig le tudja adni a rendelést. Csupa stressz, csupa sietség.

Julcsi sem járt jobban, aki éppen a bevásárlást intézte, és rohant volna haza, hogy megfőzze az ebédet. Épp a száraztésztáknál járt az üzletben, amikor a barátnője felhívta. Egy hétvégi programmal kapcsolatban volt kérdése, és mire Julcsi kikeveredett a témából, hogy végre a pénztár felé felé vehesse az útját, pontosan 10 perc telt el az életéből. Nem számolva a tényt, hogy időközben négyen elé álltak, ami újabb 10 felesleges percet jelentett.

Hol itt a probléma?

Természetesen sem az ókori történelemmel sem a hétvégi programmal nincs önmagában probléma. A probléma az, hogy nem ott és nem akkor történnek, ahogy az számodra megfelelő lenne.

Kifolyik az idő a kezedből, mert nem te döntesz arról, hogyan használod azt fel. Ez pont olyan, mintha mindig más költené el a pénzt a pénztárcádból. Az időrablók elrabolják legértékesebb kincsedet – az időt.

Pedig az idő a legigazságosabban elosztott erőforrás a világon. Mindenkinek pontosan ugyanannyi van belőle, 24 óra naponta, 168 óra hetente. Nem lehet felhalmozni, mint a pénzt, minden egyes percről itt és most kell döntened.

Tartóztasd le az időrablókat!

Ahhoz, hogy végképp leszámolj az időrablókkal, el kell sajátítanod néhány alapelvet. Nincs belőlük sok, figyelj!

  • Legyenek céljaid!

Ha nincsenek céljaid, arra vagy ítélve, hogy olyan embereknek dolgozz, akiknek vannak. Egyedül a célok azok, amik alapján el tudod dönteni, milyen feladatokat érdemes elvégezned és milyeneket nem. Egyedül a célok azok, amin lemérheted, hogy előre jutottál-e vagy sem. Komoly összefüggés van az elégedettség és az egyéni célok megléte között.

Hiába vagy tökéletes munkaszervező és hiába osztod be zseniálisan és hatékonyan a nap 24 óráját! Ettől csak fáradtabb leszel, de ha nincsenek céljaid, akkor előbb-utóbb feleslegesnek fogod érezni a munkát. Jegyezd meg: amit nem érdemes elvégezni, azt jól sem érdemes elvégezni.

  • Légy válogatós!

Azoknak add az idődet, akik megérdemlik! Figyelj arra, hogy neked mik a prioritásaid, mit az, ami neked fontos és ki az, akivel értékes kapcsolatot tudsz ápolni.

Ha előre akarsz jutni, meg kell tanulnod nemet mondani. A legnehezebb persze mindez a közeli ismerősökkel, barátokkal szemben. Pont ők azok azonban, akik a legnagyobb természetességgel rendelkeznek minden egyes időpillanatod felett – ha hagyod.

  • Ismerd fel a gaz tolvajokat!

Vannak tipikus időrablók, mint a fenti történetben szereplő internet, a váratlan telefonhívás, de ilyen lehet a kávé, a túl nehéz étkezés délben, a szervezetlenség, a delegálás hiánya stb. Ha felismered őket, kor stratégiát gyárthatsz a megelőzésükre.

Egy tipikus időrabló a mobiltelefon. Erről is olvashatsz egy cikket itt.

Legyél te is hatékony időgazdálkodó!

Tartóztasd le az időrablókat, ne szívják tovább a véredet! Ennek egyik feltétele, hogy pontosan tudod, mit akarsz tenni és milyen sorrendben. Ezt hívják prioritások felállításának, aminek 5 olyan technikája van, amivel a sikeres emberek mindegyike él. Gyere el a Prioritások felállítása – időgazdálkodás tréningre és megismered mind az 5 technikát, sőt: a saját feladataiddal gyakorolhatod is őket.

Jelezd érdeklődésedet ezen az űrlapon és értesülni fogsz az induló Prioritások Felállítása tréning időpontjairól!