Globális járványok, mint a koronavírus járvány 2020-2021-ben, gazdasági válságok és minden egyéb krízis esetén fontos, hogy krízisálló legyen a vállalat. Ez a videó az erős immunrendszerű vállalatok 5 tulajdonságáról szól.

A videó elkészítésének pillanatában egyre erősebben dúl a koronavírus járvány, városokat zárnak karanténbe, nagyon nagy a bizonytalanság. Ennek komoly gazdasági hatásai is vannak, Ezzel kapcsolatban beszélgetünk arról, hogy mik a krízisálló, erős immunrendszerű vállalatok tulajdonságai és mi jellemzi a gyenge ellenálló képességű vállalatokat. Összegyűjtöttünk nektek 5 pontot, ami a gyenge illetve erős immunrendszerű vállalatokat jellemzi.

Mi a gyenge immunrendszerű vállalatok 5 tulajdonsága?

A gyenge immunrendszerű vállalatokat egy olyan járvány, mint a koronavírus vagy akár egy politikai bizonytalanság könnyen térdre kényszeríti. Számos sebezhető pont akad:

  • Nincs biztosítva az alapanyag ellátás. Ha akadozik az alapanyag ellátás, akkor megáll a termelés. Egyetlen beszállítótól függenek.
  • Fontos emberek vannak a cégnél, akik ha kiesnek, a munkájuk áll. Senkinek nem tudják átadni a feladatait, megáll nélkülük az élet. Ezért már egy sima megfázás is gondokat okozhat.
  • Nincs terv a megváltozott helyzetre. Vagy felesleges stressz, kapkodás vagy pedig éppen ellenkezőleg, semmittevés és bizonytalanság jellemzi a dolgozókat. Ezeknél a vállalatoknál már egy sima áramszünet is pazarláshoz vezet.
  • Nincs elegendő pénzügyi tartalék. Néhány hét alatt kimerülnek a tartalékok, a vállalat már egy rövidebb válság során is csődbe juthat vagy eladósodhat. Emiatt radikális döntéseket hoznak, amiknek a következménye nehezen visszafordítható.
  • Az ötödik pont pedig az, hogy a válság utáni újrainduláskor a megnövekedett terhelés alatt a vállalat összeroppan. Nem tud élni a megújuló lehetőségekkel.

Mi jellemzi a koronavírus és krízisálló, erős immunrendszerű vállalatokat?

Egy erős, ellenálló vállalat jellemzői az előző pontokkal szöges ellentétben állnak. Az ilyen vállalatok nem csak a koronavírus, hanem bármely krízis esetén esélyesek a túlélésre.

  • A termelés csökkent létszámban is folyni tud. Úgy vannak megszervezve a folyamatok, hogy a munkaerőben elegendő tartalék van a munkaerő kiesés kezelésére.
  • A második pont, hogy ha akadozik az alapanyag ellátás, alternatív forrásokból alternatív alapanyagokkal is dolgozni tudnak. Nem függenek egyetlen beszállítótól vagy egyetlen alapanyagtól, így pótolni tudják a kiesést.
  • Van terv arra, hogy mit csináljanak az emberek, ha valamiért csökken vagy leáll a termelés. Ezt az időt értelmes munkával, például karbantartással, képzéssel fejlesztéssel és tervezéssel töltik ki. Bár a termelés átmenetileg nem folyik, a munkaidőben a dolgozók mégis értéket állítanak elő. Olyan értéket, ami a krízis után még erősebbé teszi a vállalatot.
  • A negyedik pont a pénzügyi tartalékot érinti. Az optimális és gazdaságos működéssel minden megszorítás nélkül elegendő tartalékot tudnak képezni az erős vállalatok arra, hogy áthidalják a kríziseket. A normál működés során olyan tartalékokat halmoznak fel, amihez bátran nyúlhatnak a krízis esetén.
  • Ezek a vállalatok a válság – pl. a koronavírus járvány – elmúltával el tudják látni a megnövekedett igényeket, győztesként kerülnek ki a válságból és növekedési pályára kerülnek

Hogyan erősítheted a vállalatod immunrendszerét?

Koronavírus - hogyan erősítheted a vállalatod immunrendszerét?

Ahogy egy ember immunrendszerét is hosszabb idő alatt lehet felépíteni, úgy a vállalatét is. A koronavírus járványhoz hasonló gazdasági válságok bármikor előfordulhatnak. Minden nap érdemes dolgoznod azon, hogy a folyamataid hatékonyabbak, karcsúbbak, az embereid megbízhatóbbak, sokoldalúbbak legyenek. Ennek eszközei adottak, kipróbálhatóak.