5 S – Rend a lelke mindennek

Az 5 S nem más, mint a gyakorlati józan ész művészi alkalmazása a vállalkozások életében.

Az 5 S nem más, mint a józan ész konzekvens alkalmazása

“5 S – miután megismertem, kötelezővé tenném minden háztartásban is” – mondta egy cégvezető partnerem az 5 S bevezetése után.

Ha visszaemlékszel a gyerekkorodra, bizonyára találsz olyan mondatokat, amit a szüleid naponta ismételnek. És vannak köztük olyanok, amit, ha felnőttként hallasz megint, minden egyes alkalommal kiül az arcodra a kamaszkori flegma arckifejezés:” jajj hagyjál már ezzel”. Pontosan ezekre a reakciókra számíthatsz, ha találkozol az 5 S rendszerével. Mondatok ezek, amiket unalomig hallottál, de talán soha nem valósítottál meg igazán.

Számomra az egyik ilyen standard mondat volt sokáig a „Mindent tegyél vissza azonnal a helyére, ha már nem kell” volt. Természetesen, a mi családunkban sem működött ez 100% biztonsággal. Ezért is voltak nagyszabású kutatási projektek pl. a garázskulcs után. Jellemzően édesapám hívta össze a projektindító megbeszélést, egy hangos „Hova tettétek a garázskulcsot” rikkantással, ami az egész házat átjárta.
Ahányan voltunk annyi fele szaladtunk. Kutattunk földön, szekrényben, visszamentünk elméletben és gyakorlatban arra a helyre, ahol utoljára emlékeztünk, hogy a kezünkben volt.
A kulcs 90%-ban Apu egyik kabátzsebéből került elő. Egy idő után sokszorosítottuk a kulcsot, egy mindig ott pihent a garázsban, ahova a lakásból is le lehetett jutni.

Ez a keresőprojekt a mi kis családi életünkben nem okozott különösebb problémát leszámítva pár alkalmat, amikor időre mentünk volna. Az elindulásban sajnos komoly akadály volt, hogy még a kulcsot kerestük.

Ami a magánéletben csak kellemetlen, az üzleti életben már életveszélyes

Az 5 S módszer fontosságát az adja, hogy egy vállalat életében minden keresgéléssel töltött idő növeli a költségeket. Ezáltal csökkenti  a nyereséget és/vagy növeli az eladási árat. Mert amíg keresgélsz, nem termelsz és nem készül a marketing stratégiád sem.

Képzeld el, hogy betérsz egy olyan boltba, ahol nincsenek sorok, nincs magasan lógó tábla, ami informál arról hol van a zöldség és a tejtermék. Ebben a boltban az eladók csak leteszik valahova a beérkező árut, ahol éppen hely van. Előfordul, hogy bizonyos termékek egy csoportban vannak, mint pl. a tej, de ott is keveredik a zabtej a szójatejjel és a tehéntejjel. Neked kell megkeresned, amit szeretnél.
Vásárolnál ebben a boltban? És ha külön kellene fizetned azért, hogy ne magadnak kelljen keresgélned?

A boltokban szerencsére rend szokott lenni. De hányszor történik keresgélés egy átlagos kisvállalkozás irodájában vagy a termelőcsarnokban? Az adminisztrátorok mindig azonnal elő tudják adni azt a fájlt vagy dokumentumot, amire éppen szükség van? Az eszközök és szerszámok megtisztítva, használatra készen kerülnek vissza a helyükre? Ha két hétre otthagyod a céged, utána vakon megtalálnál bármilyen eszközt amikor hazaérsz?

A japánok 5 S betűvel kezdődő szóra egy egész nagyvállalatot fel tudnak építeni

Bármilyen furcsa, de számos vállalatnál uralkodik káosz. A vezetők és dolgozók észre sem veszik ezt, amíg valaki rá  nem mutat, hogyan dobnak ki milliókat az ablakon és hogyan veszítik el a piacot egyszerűen azáltal, hogy nem tanulták meg, mi a rend. Minél nagyobb a rend, annál kisebbek a költségek, annál rövidebbek az útvonalak, annál gyorsabb a gyártási folyamat.

Az 5 S módszer minimálisra csökkenti az anyag/termék mozgásból, fölösleges műveletekből, és az ide-oda sétából eredő plusz költségeket.

A japán vállalatszervezés 5 szóban le tudja írni a hatékonyság és a profit titkát:

Seiri = Szétválogatás

Seiton = Szervezett rend

Seiso = Szisztematikus takarítás

Seiketsu = Szabványosítás

Shitsuke = Szintentartás és javítás

Ezek a kifejezések magától értetődőnek tűnnek. A művészet a napi gyakorlatban áll, a számtalan apró de zseniális folyamatjavításban, amivel megvalósítják az akadálymentes, olajozottan működő termelési folyamatot. Egy lean tanácsadó ezt a tapasztalatot adja át neked és segít a folyamatok gyorsabb és hatékonyabb javításában.

Mert az 5 S lényege az is, hogy lean tanácsadót alkalmazol – így a már meglévő tudást nem kell magadnak összerakosgatnod.

Vedd fel velünk a kapcsolatot és tájékozódj a folyamatfejlesztésről!