Legendás hírű csapatépítő tréningek: wellness szálloda, ökörsütés, kötélmászás, sportnap, ivászat. Nagyszerű élmény lehetnek, ugyanakkor sok csalódás forrásai is. Hogyan épül fel egy jó csapatépítő tréning, hogyan szervezd, hogy biztosan megérje?

Könnyen lehetséges, hogy te is óvatosan közelítesz a csapatépítő tréning témájához. A látványos csapatépítő programok – mint pl. egy vadvízi evezés – sokba kerülnek, nem tetszenek mindenkinek és kizárólag az élményre koncentrálnak.

Jó hír, hogy csapatépítő programot jóval szerényebb költségvetéssel is tervezhetsz, ami ráadásul teljes egészében költségként leírható és nem csak szórakoztat, de fejleszt is! Erről szól ez a bejegyzés.

Év végi lezáró vagy év közbeni csapatépítő tréning

Másképp is megközelítheted a csapatépítést. Csapatépítő tréning minden olyan foglalkozás, ami javítja a megértést, együttműködést, közös élményeket ad. Nem kell hozzá semmilyen extra, különleges helyszín, vagy program.

Ezeknek a programoknak az előnye, hogy akkor is részt tudnak venni rajta a dolgozók, ha nincsenek tréninghez szokva. Ha a feladatok könnyen teljesíthetők, mégis tanulságosak, bátran részt vesznek benne a szerényebb, háttérbe húzódó kollégák is.

Vannak olyan események, amikre egyébként is összejön az egész csapat – év végi vacsora, nyár eleji bográcsozás, évindító meeting. Miért ne lehetne egy ilyen program egyúttal csapatépítő tréning is?

Egy okosan felépített csapatépítő tréning

  • Jó hangulatú, könnyed feladatokból áll – fontos eleme a szórakoztatás
  • Az együttműködés, a kommunikáció, az önismeret valamely fontos területére irányul. Ezáltal tanulságos, hasznos, fejleszti a dolgozók készségeit is. Valódi értéket közvetít.
  • Rövid modulokból áll, így lehet 3 órás de akár két napos is. Rugalmasan szervezhető és költséghatékony.
  • Összekapcsolható egy kellemes ebéddel vagy vacsorával. A hagyományos évzáró, évnyitó programok legfontosabb eleme megmarad.

További előnye ezeknek a tréningeknek, hogy kötelezően előírhatod a részvételt – hiszen a munkavégzéshez tartoznak. Így akár tetszik, akár nem, az egymással rivalizáló részlegeknek muszáj megjelenniük. Ugyanezt egy családi nappal nem teheted meg – egy ilyen program soha nem lehet kötelező.

Ha témát keresel egy okos csapatépítő tréninghez, íme néhány javaslat

Ismerd meg Önmagad!

DISC személyiségtípusok

Önmagára mindenki kíváncsi. Az önismeret, a pszichológia, a személyiségtípusok éppen ezért mindig hálás téma egy tréningen. A DISC személyiségtípusok 3 órában foglalkozik az önismerettel, miközben egymás személyiségét is jobban megismerik a résztvevők. A feladatok épp annyi bepillantást engednek egymás viselkedésének mozgató rugóiba, hogy az pont elég legyen a mindennapi együttműködéshez és a csapatépítő program jó hangulatához.

A DISC rendszer 4 alap személyiségtípussal dolgozik, könnyen érthető, jól használható és széles körben ismert az értékesítők és a vezetők között.

A DISC személyiségtípusok kiváló választás egy csapatépítő tréninghez önmagában és más modullal kombinálva is.

Egységben az erő!

Csoportos döntéshozatal és feladatmegoldás

Minden csapat életében vannak döntési helyzetek és közösen megoldandó feladatok. A csoportos feladatmegoldás pedig klasszikus téma, amivel egy csapatot építeni lehet. A csoportos döntéshozatali tréningen bőven van

  • interakció, kiscsoportos feladat
  • szórakoztató és meglepő feladvány
  • önismeret és emberismeret

Ezek már önmagukban is építik a csoportot de van még egy előnyük: a mindennapokban is javítják a kommunikációs kultúrát. Akár 3 órát, akár többet is el lehet tölteni ezzel a modullal. Természetesen kombinálhatod mással is.

Tévedések vígjátéka

Kalandozás a kommunikáció világába – kommunikációs csapatépítő tréning

A céges tréning és a kommunikációs tréning szavak sok esetben egymás szinonimái. Ez nem véletlen, hiszen a kommunikációs tréning címszóba tényleg minden belefér, ami a munkához fontos és az embereket is érdekli. Miközben a kommunikáció és motiváció területén kalandozunk, szinte minden téma előjön, ami a munkahelyen fontos:

  • kommunikációs zajok eredete és azok kiküszöbölése
  • a kommunikáció különböző szintjei
  • testbeszéd
  • kétirányú kommunikáció
  • közléssorompók és verbális megfogalmazás

A kommunikáció szabályait, a félreértések elkerülését feladatokon keresztül ismerik meg a résztvevők. Sok mindenre fény derül(het) a munkára és a magánéletre vonatkozóan is. A feladatok gondoskodnak a jó hangulatról, az élményekről is. 3 órában vagy akár hosszabb időtartamban is kérheted ezt a témát. Bármelyik másik témával is kombinálható.

Szellemi rugalmasság

Reziliencia – szellemi rugalmasság, pozitív gondolkodás, stresszkezelés

Mi a titka, a lelki egyensúlynak? Hogyan lehetséges, hogy van, aki jobban tűri a stresszt, kevesebbet betegszik meg és hamarabb helyre áll a krízisek után? Erre a kérdésre keresik a választ a reziliencia kutatói, vagyis azok a pszichológusok, akik a lelki ellenálló képesség elemeit vizsgálják.

A reziliencia titka a szellemi rugalmasság, ami nem veleszületett, hanem tanulható. A tréning rávilágít saját szerepünkre a stressz kialakulásában, megtanít és gyakoroltat néhány jól bevált technikát.

A résztvevők önismeretet, hasznos segítséget és beszélgetési lehetőséget is kapnak, miközben egymással való kapcsolataik is javulnak. Igazi év végi ajándék a munkatársaknak!