Végtelenül fáradt, gondolatban máshol járó, az információkat csak félig-meddig követő emberek egy megbeszélésen… Hogyan érheted el ebben a légkörben, hogy mindenki odafigyeljen rád? Mit tehetsz azért, hogy az üzeneteid úgy menjenek át az érdektelenség vastag páncélján, mint kés a vajon? A meggyőző érvelés 4 eszköze segít neked ebben.

A meggyőző érvelés 4 eszköze – felsorolás

A rövid és tartalmas megbeszélések négy alapvető szabály betartására épülnek. Ezek mindegyike külön-külön is garantáltan felturbózza az értekezletek hatékonyságát:

  • Céltudatosság
  • Strukturáltság
  • Rövidség
  • Szemléltetés

1) Céltudatosság

Tudtad, hogy az ember maximum 20 percig tud egy témára koncentrálni? Az egyidejűleg fejben tartható információk száma pedig ritkán több, mint 5?

A meggyőző érvelés 4 eszköze közül ez az első, amire figyelned kell. Fókuszálj kizárólag a beszéd céljára! A nagybetűs Unalom egyik forrása a megbeszéléseken az, hogy egy előadó teljeskörű tájékoztatást szeretne nyújtani. Rengeteg információ, homályos célkitűzés, hosszúra nyúlt beszámoló: ezek a nulla hatékonyságú információátadás lényegi összetevői. Minél több információt és érvet mondasz el, annál inkább rontod annak az esélyét, hogy meggyőzzed a másikat.

Te viszont ezt tudod, így azzal érsz el sikert, hogy: egyetlen célt tűzöl ki a beszámolóddal kapcsolatban 3 lényegi pontot tárgyalsz és legfeljebb 5 percig beszélsz. Ezért mindenki hálás lesz neked. Órákig tartó iszapbírkózás helyett egyetlen jól irányzott csapással végzed ki a témát és az értekezlet békésen haladhat tovább.

2) Strukturáltság – a meggyőző érvelés második eszköze

A legtöbb ember, ha felkészületlenül beszél valamiről, csapongani kezd. Lényegtelen dolgokat túl sokáig tárgyal, az információk nincsenek egymásra építve, s ha még ráadásul bőbeszédű is, mindenről eszébe jut még egy példa vagy történet. A meggyőző érvelés 4 eszköze közül ez második, amire figyelned kell  – az érvelés legyen szigorú rendben felépített, mindig jól követhető.

Az írott szövegben a bekezdések és kiemelések segítik a figyelem fókuszálását és a tartalom megértését. Az élő beszédben ugyanez a szerepe a világos és egyértelmű felépítésnek, az érvelési struktúra betartásának.

Lepd meg a hallgatóidat azzal, hogy:

  • kiválasztod az 5 érvelési típus közül a neked leginkább megfelelőt, például az ellentét-kiemelést
  • szigorúan az adott struktúrában fogalmazod meg a mondanivalódat
  • így olyan meggyőző erővel képviseled a véleményedet, hogy mindenki kristálytisztán érteni fogja azt.

Ezzel pedig eléred, hogy még jegyzetelés nélkül is emlékezni fognak arra, amit mondtál. A hallgatók kérdései pedig – ha maradnak egyáltalán – konstruktívak és célirányosak lesznek. A döntéshozatali sebesség szárnyakat kap, mindenki lelkes és boldog.

3) Rövidség

ki nem készül fel egy beszámolóra, az hamar elveszíti az időérzékét. Ez pedig csúszást eredményez, ami az értekezlet végére összadódik. Így alakul ki az a gyakori helyzet, hogy az értekezlet kétszer olyan hosszú idő alatt fele annyi témát érint, mint ahogy azt eltervezték. A meggyőző érvelés 4 eszköze közül ez a harmadik  – felezd meg a mondatait számát.

Ne legyél időrabló! Az elvárások nagymértékben meghatározzák, mennyire együttműködő valaki egy kommunikációs helyzetben. Ha maximum 10 percet kaptál, de te 15 percet használsz el, akkor az időtúllépés biztosan rontani fog a hallgatók hozzáállásán.

Te viszont biztosan beleférsz az időkeretekbe, mivel:

  • leírod, amit mondani akarsz
  • a leírt szöveg hosszából – fél oldal? másfél oldal? – meg tudod becsülni a szóbeli beszámolód hosszát
  • addig faragod és alakítod a beszámolódat, amíg bele nem férsz a kapott időkeretbe.

Ezzel garantáltan kivívod a hallgatók elismerését és ha nem is értenek egyet azzal, amit mondasz, mindig örömmel fognak hallgatni.
Tudják, hogy nem élsz vissza azzal, ami mindenkinek a legdrágább: az idő.

Az Átütő Erejű Érvelés Tréningen otthon is megismerheted az érvelési típusokat, a tréningen pedig csoporton belül próbálhatod ki az érvelési helyzeteket! Segítséget kapsz a célkitűzéshez és tesztelheted időérzékedet – villámgyorsan az értekezletek és megbeszélések sztárjává válhatsz!

4) Szemléltetés – a meggyőző érvelés klasszikus eszköze

Nevezhetem vizualizációnak is, úgy tudományosabb. Amiatt fontos ez, mert a képpel alátámasztott információt sokkal hatékonyabban megérti és feldolgozza az emberi agy, mint az unalmas, hosszú mondatokat. A meggyőző érvelés 4 eszköze közül a negyedik technikai  – használj prezentációs eszközöket.

A legtöbb ember mégsem prezentál egy értekezleten, mivel úgy véli, nincs ideje előkészíteni azt.

Megint mások szövegeket vetítenek ki, ezzel segítve a hallottak megjegyzését. Ez azonban nem feltétlenül segíti, sokszor inkább rontja a beszámoló hatékonyságát. A legpusztítóbb fegyver ezen a téren kétségtelenül az excel tábla. Egy excel tábla kivetítésével garantáltan kiütöd a harmadik sorban ülőket – az apró számokból tuti semmit nem fognak látni. Redőny le és alvás a következő beszámolóig!

A félprofi előadó gyakran Power Pointot használ a prezentációk elkészítésére. Statikus diákat készít, amire vázlatosan felírja az előadása lényegét. A semmitmondó diák unalmasan követik egymást és a hallgató úgy érzi, mintha tikkadtan vándorolna az információ száraz sivatagában.
De ez legalább megüti a minimális szintet.

A profi előadó viszont gondosan válogatja meg a képeket és kulcsszavakat, amiket kivetít a vászonra. Ezzel nemcsak fentartja a figyelmet, hanem olyan információkat is közölhet, amik szóban nem hangzanak el.

A meggyőző érvelés fejleszthető képesség!

Már az ókorban híres iskolákban tanulták a karrierre vagy vezetői pozícióra vágyó emberek az érvelés tudományát. Ma is vannak erre a célra képzések, mint pl. az Átütő Erejű Érvelés tréning. Ezen a 4 órás képzésen elsajátítasz néhány jól működő érvelési felépítést és gyakorolod is őket.

jelezd érdeklődésedet ezen az űrlapon és értesülni fogsz az induló tréningek időpontjáról!