Céges Tréning Győrben

Céges tréning

Céges Tréning – múló divat vagy szükséges vezetői eszköz?

Az 1990-es években a multinacionális vállalatok hozták be a céges tréning kultúráját Magyarországra. A pénzügyi és kereskedelmi cégek az értékesítési és ügyfélszolgálati tréningek garmadával, a termelővállalatok pedig a lean, kaizen, SAP, six sigma és termelésvezetői képzések tömegével igyekeztek formába hozni a szocialista termelési kultúrában nevelkedett munkavállalókat.

A régi állami vállalatok, a közepes és kisvállalkozások későn ébredtek. A közepes vállalkozások 15- 20 év elteltével, 2010 környékén riadtak fel álmukból, a kisvállalkozások és mikrovállalkozások zöme pedig még ma is téli álmot alszik. De miért is probléma ez?

Az a vállalkozás, amelyik nem foglalkozik a dolgozói továbbképzésével, olyan amatőr futballcsapathoz hasonlít, amelyik csak a mérkőzésekre jár ki hétvégenként. Koncepció, kondíció és stratégia nélkül még a könnyű helyzetekben is csak véletlenszerűen tud gólt lőni. Az elveszített mérkőzésekből tanulva fejlődik ahelyett, hogy tudatosan készülne fel egy képzett edző segítségével.

Vajon miért áldoznak a komoly cégek kommunikációs, csapatépítő, vezetői vagy értékesítési tréningekre folyamatosan, évtizedeken keresztül? Miért része az éves költségvetésnek a képzési költség a profi vállalatoknál? A továbbiakban erről olvashatsz néhány gondolatot!

A céges képzések előnyei

Az igazi érték a képzett munkaerő

A vállalati siker egyik alapja a versenyképesség – ez pedig több faktoron is múlik. Az egyik természetesen a technika, azok a gépek és eszközök, amivel a termelés folyik. A másik viszont a technikát kezelő ember, aki képes a maximumot kihozni az adott technikából, aki hibamentesen, hatékonyan dolgozik. A két tényező közül az első – a technika – könnyen beszerezhető bárki számára. Csak pénz kérdése és megvásárolható minden eszköz, minden licenc és know how. A technika használatát, a termékek értékesítését vagy az ügyfelek tájékoztatását azonban olyan emberek végzik, akik nem vásárolhatók meg a piacon. Őket be kell tanítani, ki kell képezni és motiválttá kell tenni ahhoz, hogy a vállalat sikeresen tudjon működni. A céges képzés megkerülhetetlen feladat.

Sajnos attól, mert a termelőcsarnokban a világ legjobb berendezései állnak, még nem következik, hogy a dolgozók tökéletes munkát végeznek vele. Még ha az alapvető szaktudással és gyakorlattal rendelkeznek is, egy gép vagy szoftver tulajdonságait csak akkor aknázzák ki maximálisan, ha arra valaki megtanította őket.

Az együttműködés legalább olyan fontos, mint a szaktudás – és meg kell dolgozni érte

A sikeres, hatékony működéshez fontos az egymás közötti információ átadás, egymás segítése, a kreatív problémamegoldás és a felelősség felvállalása a vállalat egészéért. Ez sajnos nem alakul ki magától. Pusztán attól, hogy a dolgozók egy vállalatnál dolgoznak, nem alakul ki bennük a felelősségvállalás. Csak azért, mert egymás mellett ülnek az irodában még nem foglalkoznak azzal, hogy a másiknak a jó munkavégzéshez mire van szüksége. A vállalati képzés az a hely, ahol az együttműködés problémái orvosolhatók.

Gyakori, hogy a dolgozók nem kérdeznek rá lényeges dolgokra és nem adnak át egymásnak fontos információkat. Ez tévedésekhez, hibákhoz, konfliktusokhoz vezet ami visszaveti a dolgozói motivációt is. A rossz légkörben csak félgőzzel dolgozik a legjobb munkaerő is.

A fluktuáció kikényszeríti a dolgozókkal való törődést – a tréning a munkaerő megtartásának egyik legjobb eszköze

A 90-es és a 2000-es éveket is a munkanélküliség jellemezte. Sok területen nehéz volt állást találni és a dolgozók számukra kedvezőtlen körülményeket is hajlandóak voltak elviselni a munkalehetőségért cserébe. A vállalatvezetőknek nem kellett megválogatni a kommunikációs stílusukat és nem kellett foglalkozniuk a munkaerő fejlődésével, segítésével.

Ma már az átlátható kommunikáció, a dolgozók bevonása és a tudatosan felépített képzési terv azok az eszközök, amik mentén a dolgozó különbséget tesz vállalkozások között. A fizetés mellett ezek a körülmények döntik el, hogy sikerül-e egy stabil, megbízható munkatársi gárdát kialakítani.

Céges Tréning Győrben – miért jó, ha van győri tréning kínálat?

Egy tréning hamarabb kezdődik, mint a kitűzött képzési időpont. Kifejezetten céges programoknál fel kell mérni az igényeket, a vállalati helyzetet ahhoz, hogy a tréning valóban a résztvevőknek szóljon. A céges képzés utáni visszajelzés és az esetleges utánkövető programok szintén személyes  személyes kapcsolattartást igényelnek. Ezt a munkát akkor tudja jól elvégezni a tréner, ha nem kell sokat utaznia mondjuk egy 60 perces utánkövető coaching vagy egy 30 perces tréning kiértékelő beszélgetés miatt.

Jó, ha maga a tréning is helyben van, ha a résztvevőknek nem kell érte sokat utaznia. Ezzel nem is szokott gond lenni, a trénerek szinte bárhová elmennek megtartani a tréninget. Az azonban már ritka dolog, hogy a tréner nem csak a tréninget, hanem a tréninghelyszínt is biztosítani tudja. A Győri Tréning esetében a helyszín is biztosított. Ez pedig nagy előny olyan cégeknek, akik nem rendelkeznek megfelelő oktatóteremmel. Ezen az oldalon megtalálod a címet és találsz néhány fényképet is a tréninghelyszínről.

A hosszú távú együttműködés és cégre szabott támogatás érdekében feltétlenül jobb, ha helyi trénerek és tréningcégek vezetik a céges tréningeket.

Mennyire megfizethető egy céges tréning kisebb vállalkozások részére?

A tréningekhez erősen kapcsolódik az az elképzelés, hogy mind a tréneri díj, mind pedig a szervezési költség magas, a megtérülése pedig alacsony. Természetesen ma is vannak drága tréningek, de hosszú távú együttműködéssel, okos szervezéssel ezek a költségek csökkenthetők.  Az okos spórolásról ebben a bejegyzésben olvashatsz többet.

A takarékosan megszervezett céges tréningek éppúgy lehetnek hatékonyak, mint drága programok, hiszen a tréning hatékonysága elsősorban a tréneren és az előkészítésen múlik.

Utánkövetés – nem maradsz magadra a tréninget követően

Minden új készség gyakorlati alkalmazása nehézségekbe ütközik.  Ami a céges tréning alatt olyan világosnak és magától értetődőnek tűnik, az a gyakorlatban sokszor kérdéseket vet fel. Márpedig minden készség annyit ér, amennyit a gyakorlatban alkalmazni tudsz  belőle. A tréning az oktatás utolsó percén túl is tart – az utánkövető programok segítik a gyakorlati alkalmazást.

Ezért fontos, hogy a tréningeket követően lehetőséged legyen utánkövető programokra, egy-egy tisztázó beszélgetésre. Az utánkövető csoportprogramok, coaching beszélgetések bármikor lehetségesek, ha a tréner és a képzést szervező cég helyben van. Ez egy újabb érv a helyi tréningcégek mellett.

 

A Győri Tréning az a hely, ahol megtalálod a munkatársak képzéséhez szükséges szaktudást és feltételeket.