5S folyamat online tréning bevezető

5S folyamat online tréning

Az 5S egy munkakörnyezetet fejlesztő folyamatot alkot. Elsődleges célja, hogy láttassa a problémát, amire így azonnal tudsz reagálni és megoldást találni. Ellenkező esetben, ha a probléma rejtve marad lehetséges, hogy egy katasztrófaállapottal kell majd szembenézned később. Mivel a hiba pár folyamatlépéssel később már selejtként jelenik meg.

Gondolj csak bele, mi lenne, ha nem vennéd figyelembe azt, hogy az autódból folyik az olaj. Belegondolni is rossz micsoda károkkal kellene számolnod egy bizonyos idő után, ha ez a hiba hosszú távon fennmaradna.

Az 5S folyamatot az alábbi ábrával lehet jól szemléltetni

5S folyamat online tréning bevezető

Miért fontos az 5S?

Egy elmérgesedett helyzet, egy esetleges „problémacunami” rendbetétele mindenkor jelentősebb ráfordításokkal igényel majd Tőled és a vállalatodtól, mint egy a kezdeti állapotban lévő nemmegfelelőség. Egy hiba orvosolható, de ha a hiba több lépés után selejté válik jelentős többletköltséget okoz.

Az 5S folyamat bevezetése segít Neked abban is, hogy megszűnjenek a véget nem érő kétségbe ejtő keresések, szélőséges esetben olykor raklapméretű dolgok után, amik végül a raktárból kerülnek elő. Jó esetben időben még, mielőtt újra megrendelnéd vagy esetlegesen legyártatnád ugyanazt.

Az 5S módszerek alkalmazásának a segítségével kiküszöbölheted a munkahelyi baleseteket, a meghibásodásokat és tevékenységből eredő hibákat.

A dolgok elhelyezésének minden vállalatnál kiemelt jelentősége van. Dolgok alatt értem a késztermékeket, raklapokat, székeket, álláskönnyítő szőnyegeket, targoncákat, folyamatközi készleteket, csomagoláshoz szükséges anyagokat stb. és a dokumentációt is. Minden olyan fizikai tárgyat, ami körülvesz a vállalaton belül. Az említett dolgok közül sok minden egyáltalán nem mozdul sohasem, ezért fontos, hogy „jó helyen” legyen.

Milyen megtakarítást hoz neked az 5S alkalmazása akár a munkában, akár a magánéletben?

Az alábbi területeken egészen biztosan megtakarításokat tudsz elérni. Ezek összességében óriási megtakarítást adhatnak ki.

 • Keresési idő
 • Hozzáférési/elérési idő
 • Takarítási idő
 • Selejt, újramunkálás
 • Gépjavítási idő
 • Munkahelyi balesetek
 • Eredeti problémák elfedése miatti rendellenességek
 • Munkavállaló nem megfelelő tudásából eredő hibák

Mik az 5S folyamat online tréning témakörei?

Az 5S folyamat online tréning szisztematikusan tárgyalja az 5S egyes elemeit. Példákat mutat azok megvalósítására. Feladatokat ad, amiket magad elvégezhetsz. Végül konkrét példát mutat az irodai környezetben való megvalósításra.

 1. Szétválogatás (Sort out – „Seiri”)válogassuk át az összes dolgot az adott területen, és csak azt tartsuk meg amire a munkavégzéshez szükség van.
 2. Szervezett rend (set in order- „seiton”)a felhasználás sorrendjét alapul véve a szükséges dolgokat átlátható rendszerbe tároljad a használat alapján
 3. Szisztematikus takarítás – és ellenőrzés – (shine- „seiso”)A takarításnak célja van, a takarítás az ellenőrzés, és a hibamegelőzés egyik módja!
 4. Szabványosítás – standardizálás (standardizing – „seiketsu”) – miután kialakítottad az első 3S rendszerét, alkoss standardokat, amik leírják hogyan működjön, és nézzen ki a munkahely akármilyen helyzet is adódik.
 5. Szinten tartás – továbbfejlesztás (sustaine – „shitsuke”)Fegyelem! A már meghatározott és kialakított szabványok és folyamatos fejlesztés fenntartása napi szinten.
 6. 5S a dokumentációban és a munkafolyamatokban – 5S az irodában”