Ebben a bejegyzésben a Kanban használatáról olvasol. Miért is fontos a Kanban alkalmazása? Ez az eszköz segít abban, hogy alkalmazni tudd a Just In Time, azaz a mindent a kellő időben elvét a termelésben.

A legoptimálisabb egy vállalat számára az, ha a pazarlásokat a lehető legminimálisabbra tudja csökkenteni a folyamatokban! Ehhez elengedhetetlen, hogy a szükséges alapanyagok, eszközök, információk stb. mindig akkor álljanak rendelkezésre, amikor éppen szükség van rájuk és olyan minőségben és mennyiségben amire a folyamatlépés vevőjének éppen akkor szüksége van! Ennek elérést segíti a Kanban.

Kanban a Just In Time optimális működésének eszköze

A Just In Time az ún. húzó elven nyugszik, ennek eszköze a Kanban. A húzó elv pazarlásoktól mentes, azaz az értékteremtő lépésekre koncentráló folyamatok működésének a motorja, a Kanban pedig az üzemanyag a motor működéséhez!

A húzó elv alkalmazásakor a Kanban segítségével nemcsak azokat a dolgokat vihetjük a felhasználás helyére amire éppen akkor szükség van, hanem a megelőző folyamatok mindig csak annyit hoznak létre, amire a következő folyamatnak szüksége van!

A Kanban segítségével biztosíthatjuk az ellátást, a magas folyamatstabilitást és a gyors reakciót az esetleges rendellenességekre! Csökkenek a készletek, a beruházási igények és az előállításhoz szükséges irányítási ráfordítások.

Hogyan is néz ki a Kanban a gyakorlatban?

Lényegében a Kanban az információáramlás eszköze. Fizikai megjelenése egy információkat tartalmazó kártya, amin a mennyiségek az előre meghatározott gyártási rendeléseken alapszanak.

Gondolj egy termelő berendezésre, ami bonyolult terméket állít elő! Az előállítás egyszerű, azonban a felhasználandó alapanyagok sokfélélék és sok kell belőlük, mert a gép nagy hatékonysággal működik! Képzeld el a gép környékét, milyen káosz lenne mellette, ha nem tudnád mikor, miből, mennyi kell és az pont hol van a gép körül!

Vajon állna a gép alapanyagra várva? Valószínű igen!

Legyél úrrá a káoszon!

A Kanban segítségével átláthatóvá teszed ezt a káoszt, illetve biztosítod a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyagot pont akkor amikor szükséged van rá!

A kanban „Hogyan?” kérdésére a válasz nagyon egyszerű! Ha a lean megvalósításának a kezdetén jársz és a rendelési mennyiségeid alapján változik a gyártási rendelés mennyiséged akkor is segít neked optimalizálni az előállítást. A következő példa ezt mutatja meg neked!

Példa a Kanban használatára

Ha tudod, hogy az adott termékből mennyit tudsz legyártani egységnyi idő alatt, akkor azt is tudod, hogy ehhez miből mennyi kell a folyamatos működéséhez! A Kanban kártyát arra tudod használni, hogy a kiszámolt mennyiség alapján információt kapj a szükséges alapanyagok mennyiségi és időbeli igényéről!

A kártyán lévő mennyiséget úgy kell kiszámolnod, hogy az a működésedhez optimális legyen! Figyelembe kell venni az alapanyag méretét, és az egy műszakban szükséges mennyiségét! Olyan mennyiséget adj meg, ami könnyen kezelhető a felhasználás területén, illetve aminek pótlását időben el tudja látni az erre dedikált személy!

Célszerű úgy számolnod a kanban kártyára írt mennyiséget, hogy az adott alapanyagból mindig két tárolónyi legyen a gép mellett! Ha az egyik tároló kiürül, akkor a tárolón szereplő adatok alapján a kollégád feltölti és visszaviszi a géphez!

Mit tartalmazzon a kártya?

A kártyának mindenképpen tartalmaznia kell a szükséges mennyiséget, az alapanyag megnevezést cikkszámot, és lehetőség szerint a raktározás és a felhasználás helyét is!

Íme egy példa:

kanban kártya példa

A Kanban rendszerrel kiválthatod a bonyolult és nehezen kezelhető komissiózás műveletét is!

További eszközök a pazarlásmentes gyártáshoz

A kanban mellett számos olyan eszköz van, ami a pazarlásmentes, szuper nyereséges működést segíti. Ezeket rendszerbe állítva, egymásra hangolva, vállalatra szabva soha nem látott eredményeket érsz el. Tanácsadói segítséggel hamarabb, kevesebb befektetéssel alakíthatod ki a cégre szabott rendszert, aminek része a dolgozók felkészítése is.

A Lean egyszerű. Pont olyan egyszerű, mint elérni minket és javaslatot kérni. Kattints az alábbi gombra és máris megtetted az első lépést.