Minden változás elején fel kell mérni a meglévő helyzetet – vagyis diagnózist kell felállítani. Ez teljes mértékben igaz, a vállalatok fejlesztésére, a szervezetfejlesztésre is. Ebben bejegyzésben arról olvasol majd, miért jó neked és a vállalatodnak a szervezetfejlesztés diagnózis. Arról is szó lesz, hogy a diagnózis kivitelezése alatt mik a legfontosabb pontok, amire figyelned kell!

A szervezetfejlesztés folyamat 3 fő részre osztható:

  1. Szervezetfejlesztés diagnózis
  2. Akcióterv és kivitelezés
  3. Szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítása

A szervezetfejlesztés diagnózis olyan, mint a vállalat menedzser szűrése. A vizsgálat által előkerülnek, az esetlegesen már kialakult nehézségek. Mindemellett az is felszínre jön, ha valami a későbbiek során komoly problémát okoz majd a vállalat működésében, ha időben nem orvosoljuk.

Egyúttal egy gyógyító és megelőző folyamatnak kell tekinteni, ami a szervezet egészséges és hatékony működését célozza meg.

A vezető számára pedig egy segítség és támasz ahhoz, hogy stabilizálja vállalatát, illetve a pénzügyi és vállalati célokat elérje.

A szervezetfejlesztés diagnózis kivitelezése

A kivitelezés egy teljesen egyszerű folyamat, egy információ gyűjtés a vállalat munkavállalóinak segítségével. Ezzel a módszerrel feltárhatod a problémás területeket és a területek azon folyamatait, amik nehézkessé, pazarlóvá teszik a szervezeted működését. Információt kapsz még a potenciális jobbító lépésekről, és összegyűjtheted az aktuális munkatársi ötleteket.

Minden szervezet alfája és ómegája az ember. Az emberek a szereplői a folyamatoknak, és ők azok, akik a folyamatlépéseket működtetik. Mindemellett fontos szerepe van a tudásuknak, hiszen a genba-ban („a hely, ahol a dolgok történnek” – lean szemlélet) dolgoznak napi 8 órában.

Mit is jelent ez? Célja minden vállalatnak, és vezetőjének az értékteremtés a vevő számára. A genba az a hely, ahol az értéket előállítod. Attól a kollégától kapod meg a lehető legkorrektebb információt a folyamatról és szervezetről, aki az adott helyen tölti a munkaidejét.  Ő az, aki az értékelőállítás aktuális helyzetéről a legtöbb információval rendelkezik.

A szervezetfejlesztés diagnózis során a munkavállalók segítségével képet kapsz az információk áramlásáról, az elakadásokról, és a jól működő folyamatokról.

Az esetleges konfliktusok, és munkavégzés mindennapi akadályai is a felszínre kerülnek.

A szervezeti diagnózis előnye

A külső szakértők tisztán látják a helyzetet mert nem hálózták be a cégnél kialakult megszokások, és a napi rutin. Objektíven tudnak ránézni a vállalat szerkezetére és folyamataira. Céljuk kizárólag a jobbá tétel.

A strukturált és átfogó diagnózis által elkészített jelentés támogatja a menedzsment objektív rálátását a szervezet erősségeire és fejlesztendő területeire.

Reflektorfénybe kerülnek azok a folyamatok és folyamatlépések, amik befolyásolják a szervezet eredményeit és hatékonyságát.

A diagnózis támogatást ad neked a fejlesztési potenciálok meghatározásához.

A szervezetfejlesztés diagnózis célja

Cél a vezetőséget támogató jelen állapot felmérés, ami segítséget ad a vállalat működésének objektív megítélésében. Része a kiindulási pontok összegyűjtése, ami alapul szolgál a folyamatok optimális működésének kialakításához. Az optimális működés jelen esetben a folyamatok értékteremtő lépéseinek magtartása és a pazarló lépések minimálisra csökkentése.

A szervezetfejlesztés diagnózis a munkavállalók elégedettség és motiváció növelésében is segít neked.  

Az egyénre való figyelem által érezhetően megnövekedik a munkavégzés hatékonysága, és javul a munkavállalói elégedettség. Bár munkával jár és néha kellemetlen igazságokkal is szembesít egy átfogó vizsgálat, utólag mégis nagyon megtérül a befektetett munka és energia.

Mit kezdesz az elért eredménnyel?

A szervezeti diagnózis eredményei alapján számos olyan célzott intézkedés hozható meg, ami ténylegesen és mérhetően segíti a vállalkozásod fejlődését. Ennek alapján meg tudod tervezni a szervezetfejlesztés lépéseit, az ahhoz szükséges időbeli és költségráfordítást. Tudni fogod, mit miért csinálsz és ez segíteni fog abban, hogy végig is járd a kitűzött utat.