Tréner, coach, szaktanácsadó, mentor. Melyik szakembertől milyen segítségre számíthatsz? Kit keress, ha éppen egy aktuális nehézségen kell átlendülnöd? Kihez fordulj, ha fejleszteni szeretnéd a vállalatodat? Definíciók a „vállalatok támogatása szakemberek segítségével” kifejezésre. A bejegyzés elolvasása után tisztábban fogod látni az egyes szakemberek eltérő szerepeit.

A vállalatok támogatása szakemberek segítségével – két nagy csoportra osztható

A vállalatok támogatása szakemberek segítségével két nagy csoportra osztható, aminek tartalmi elemei ugyanazok, de a fejlesztés kiindulási pontja eltérő.

1. A vállalat vezetője úgy érzi, saját maga működésén szeretne fejleszteni – itt a vezető képességeinek, készségeinek fejlesztésével indul változás. A vezetői magatartás változása elindítja a munkavállalók képzését, illetve a szervezet-, és a folyamatok fejlesztését is.

2. A vállalt vezetője úgy érzi a folyamatok működése nem megfelelő – itt a folyamatok felmérése majd optimalizálása az első lépés. Ezután következik a szervezet hozzáalakulása az új folyamatokhoz, illetve a munkatársak és a vezető készségeinek, képességeinek fejlesztése.

Bátran kijelenthetjük, hogy a vállalatok támogatása szakemberek segítségével, egy összetett feladat.

Egy szakember a legtöbbször kevés a maximális eredmény eléréséhez.

Mi a különbség a szakemberek között?


Stephen Neale: Érzelmi intelligencia coaching c. könyvében egy torta segít megérteni hogyan működik a vállalatok támogatása szakemberek segítségével.

„A tréner bemutatná, hogy miként kell elkészítened a tortát, majd a rendelkezésedre bocsátaná az eszközöket és az alapanyagokat, majd figyelemmel kísérné a munkádat, és szükség esetén visszajelzéseket adna.

A szaktanácsadó feltárná a helyzetet, és felkínálna neked három-négy receptet, majd beszélnétek, neked melyik a legmegfelelőbb.

A mentor megosztaná veled az ő saját receptjét és tapasztalatait a sütéssel kapcsolatosan.

A coach kérdéseket tenne fel azzal kapcsolatosan, hogy milyen eredményt szeretnél elérni, mi a célod, és segítene ellenőrizni, hogy ehhez minden erőforrás a rendelkezésedre áll-e, illetve milyen eszközökre, hozzávalókra van szükséged. Segítene azt is tudatosítani, hogy valóban a céljaid felé haladsz-e.”

A megfelelő szakember kiválasztása

A tortás példa közelebb visz minket annak meghatározásához, mit jelent a vállalatok támogatása szakemberek segítségével. Még mindig homályos marad azonban, hogy az egyes szakember kategórián belül pontosan kit is válassz. Ki lesz az a személy, aki valóban jól végzi el majd a rábízott feladatot?

Mindenképpen olyan szakembert válassz, aki első látásra szimpatikus számodra. Aki olyan gondolatokat oszt meg veled, amivel te azonosulni tudsz. Hosszú távon csak azok a módszerek épülnek bele egy vállalat életébe, amivel te a vezető maximálisan egyetértesz. Nem számít, hogy melyik vállalatnál mi működöt nagyszerű eredményekkel, ha ez a folyamat a te cégednél számodra álmatlan éjszakákat okoz.

Több módon is el lehet érni ugyanazt a pénzügyi vagy teljesítményi mutatót.

Akkor működik jól a vállalatok támogatása szakemberek segítségével, ha a hajtóerő, azaz te 100 %-ban maximális lendülettel és hittel állsz a fejlesztések mellett.

Az általad kiválasztott új folyamatok bevezetése így gyorsabb, költséghatékonyabb és eredményesebb lesz, mint bármelyik másik tuti megoldás, ami valahol, valamikor működött.

A legjobb döntési eszköz a személyes találkozás

A vállalatok támogatása szakemberek segítségével kényes kérdés. A mai napig nincs jobb válasz rá, mint a személyes tapasztalat, a személyes benyomás. A Győri Tréning weboldalán nagyon sok videót, bejegyzést találsz szervezetfejlesztés és tréning témában. Időpontot is kérhetsz, hogy együtt tervezzük meg a szervezetfejlesztési folyamatot!