Ha látogató vagy egy helyen, legyen az bevásárlóközpont, múzeum vagy könyvtár, jóleső érzéssel tölt el téged, ha tudod mi hol van. Akkor érzed magad a legnagyobb biztonságban, ha tudod mi vesz körül téged.
Ha tudod, merre indulj el a kedvenc boltod felé, hol ihatsz egy jó kávét – akkor is, ha először jársz egy helyen. A vizuális irányítás pontosan ebben
segít téged.

Egy cég vezetőjeként ugyanezt az érzést keresed, ha belépsz a munkahelyre. Biztonságot ad és nagyban támogatja a döntéseidet, ha rögtön azonosítani tudod a munkafolyamatokat, illetve egy pillanat alatt információt kapsz a munka adott állapotáról.

Mi a vizuális irányítás?

Ha egy szempillantás alatt látod a folyamatok lépéseit az a vizuális management. A vizuális management abban segít neked, hogy fejlődni tudj. Ha fejlődni szeretnél, meg kell értened a folyamatlépéseket és fejleszteni kell azokat. Ahhoz, hogy fejleszteni tudj bármi is, tudnod kell mivel van dolgod. Miből áll össze a folyamat, mik a gyengeségek, mik az erősségek, hol vannak azok a pontok, ahol pazarlások vannak.

Láthatóvá kell válnia az összes eszköznek, alkatrésznek, irodai illetve termelési rendszereknek, tevékenységeknek és természetesen a teljesítmény illetve működési mutatóknak.

A vizuális irányítás feltételei

A vizuális irányításhoz standardokra van szükség, azaz szabványos munkavégzésre. Az optimális állapot érthető egyszerű ábrázolására, ami mindenki számára információt ad egy pillanat alatt.

A jó standard egyszerű érthető és vizuális, rögtön felismerhetővé válnak a rendellenességek, amiknek segítségével elindulhat egy folyamat a hiba gyökérokainak felkutatására majd az ellenintézkedés meghozására és az eltérés javítására.

Egy újabb japán kifejezés: poka-yoke

vizuális irányítás : poke yoke

A vizuális irányításhoz a poka-yoke -re van szükség („poka” – gondatlanságból elkövetett hiba, „yoke” megelőzés) azaz a hibavédelemre, ami nem csak a termelésben, hanem a bevásárló központokban, múzeumokban és bármilyen közösségi területen megtalálható különböző funkciókkal.

Hol köszön rád a poka-yoke a mindennapokban? Például: Ha piros jelzés van a toalett ajtaján tudod, hogy foglalt és nem mész be. Ha a pénztárak felett nem világít zölddel a szám tudod, hogy nem működik és nem állsz be a sorba. Ez a vizuális irányítás hétköznapi formája.

Poka-yoke a termelésben

Ha egy munkafolyamat felett jelző lámpák vannak, akkor a vezető azonnal tudja, hogy ha zöld működik, ha piros nem működik. Ha azt is tudja, hogy működnie kéne, mert egy másik információs táblán zöld jelöléssel van ellátva a folyamat azonnal tud intézkedni annak érdekében, hogy a folyamat működjön. A gyors beavatkozással, időt, pénzt nyerünk magunknak és a vállalatnak is. A hiba csak hiba, viszont ha a hibát továbbítjuk könnyedén selejt lesz belőle.


Szeretnéd tudni, hogyan segíthet neked a vizuális irányítás a minőség javításában?

Gyere el a Cégfejlesztés Okosan mini tréningre és további konkrét példákkal gazdagodsz! A kiscsoportos tréningen kérdezhetsz is, így a saját vállalatodban is könnyebben bevezeted a vizuális irányítást. Néhány óra alatt képbe kerülsz a legfontosabb szervezetfejlesztési eszközökkel kapcsolatban, így biztosabban fogsz dönteni.

Csak annyit kell tenned, hogy kitöltöd az érdeklődő űrlapot és máris értesülsz az induló tréningek időpontjáról!

Az űrlap beküldése után hozzáférést kapsz a Cégfejlődés Szakaszai című, 4 videóból álló online tréningünkhöz is!