Szekér Károly Enneagram trénerrel az Enneagram ábra titkairól beszélgetünk.

Ebben a videóban az Enneagram ábra felépítésébe, a személyiségtípusok mozgató hátterébe kapsz bepillantást.

Ha erre a táblára nézünk, akkor látjuk azt az Enneagram ábrát, amit a tréningen megmutatsz a résztvevevőknek. Meglehetősen bonyolultnak tűnik az Enneagram ábra, vannak rajta körök, vonalak, feliratok. Fejtsük meg együtt az Enneagram ábra titkát!

Miért ilyen bonyolult az Enneagram ábra?

Nem csoda, hogy az Enneagram ábra bonyolultnak tűnik, a résztvevőknek is annak látják, amikor a tréning elején megpillantják. Az Enneagram tréning folyamán azonban az ábrát lépésről lépésre, elemekből építjük fel. A tréning végére így mindenki át fogja látni az Enneagram szerkezetét. Kezdjük tényleg az elején!

Milyen részekből áll az ábra?

A görög szó „ennea gram” szó szerint 9 pontot jelölő ábrát jelent. Az ábra 3 geometriai alakzatból áll. Ebből az első a kör.Az Ennagram ábrán a kör a világmindenséget, az univerzumot, a teljességet jelenti.

A második az egyenlő oldalú háromszög. Az Enneagram ábra háromszöge az identitást, önazonosságot, az öntudatra ébredést szimbolizálja.

A harmadik rész pedig egy hatszögű ábra. Egy kicsit villámokra is hasonlítanak ezek a vonalak. Ezek egyfajta dinaminzmust, lendületet, folytonos változást visznek az ábrába. Az Enneagram lényege az örökös mozgás és változás.

Ha ezt a három alakzatot egymás fölé toljuk, akkor kapjuk meg az Enneagram ábrát.

Mit jelentenek a feliratok ezen az ábrán?

A 9 pontos Enneagram ábra három harmadra, három triászra osztható. Ez a három triász mutatja meg azt a három alapérzelmet, amelyek az Enneagram személyiségtípusok fő mozgatórugóit jelentik.

Beszélhetünk egy ösztönös, egy érző és egy gondolkodó triászról.

Az ösztönös triászba tartozó típusokat az indulat, a düh mozgatja. Az érző triászt a szeretet határozza meg, a gondolkodó triászt pedig a félelem. Az egyszavas megfogalmazások persze önmagukban félreérthetőek. Az érzelmekben nincs semmilyen értékítélet, az indulat és a félelem önmagukban nem negatívak, mint ahogy a szeretet sem pozitív ebben a rendszerben. Elsősorban mozgatórugókról van szó, amelyek megvalósulása éppúgy lehet pozitív, mint negatív.

Miért van három személyiségtípus egy-egy triászban?

Az ábra egy-egy triásza alatt három személyiségtípus található. Ezek a személyiségtípusok ráadásul egymással ellentétesnek látszanak – az indulatvezérelt ösztönös triászban például látunk egy béketeremtőt. Hogyan értelmezzük ezt?

Nagyon fontos fölvetés ez. Az ábra triászaihoz három személyiségtípus tartozik. Egy olyan, amelyik az alapérzelmét -pl. indulat – belső pontosként befelé éli meg, egy olyan, amelyik külső pontosként a környezete felé sugározza, és egy olyan, amelyik tagadó pontosként tagadja az alapérzelmét.

About Daróczi Zoltán

dr. Daróczi Zoltán 1998 óta tart vezetői és értékesítői tréningeket. Évente több tucat tréninget tart, így megbízható, rutinos tréner. A Győri Tréning vezető trénere.