Kinek való a szervezetfejlesztés?

Három rövid kérdés mentén beszélgetünk arról, kinek való a szervezetfejlesztés.

Vajon csak a nagyvállalatok úri huncutsága, vagy akár mikrovállalkozásoknak is érdemes foglalkozni vele? Mennyibe kerül és milyen leterheltséget jelent? Beszélgetés Reinhardt Éva Győri Szervezetfejlesztő Tanácsadóval.

Mik a tapasztalataid, kinek való a szervezetfejlesztés?

Kinek való a szervezetfejlesztés? Azt mondanám, hogy minden cégnek. Például azért, mert dinamikusan növekszik a vállalat és szeretnék a növekedést krízisek nélkül megoldani. Szeretnék elkerülni a növekedéssel járó pazarlásokat, felesleges köröket és pénzkidobást. A másik gyakori terület, amikor válságban van a vállalat, ezért olyan költségszinten kell megoldani a termelést, hogy a vállalat életben tudjon maradni.

Akkor is szükség van szervezetfejlesztésre, ha sem dinamikus növekedés, sem drámai válság nem áll fenn. A háborúra is a békében kell felkészülni és nem akkor, amikor már lőnek.

Milyen helyzetben keresnek meg téged a vállalatok?

Reinhardt Éva Győri Szervezetfejlesztő

Ma pont egy nagyon jó tapasztalatom volt reggel az egyik cégvezetővel, aki pont úgy gondolkodik, ahogy én is szoktam. Most éppen nincsenek nagyobb megrendelések náluk, mert stagnál a piac. Ezért a következő 1,5 – 2 évben szeretné a cég vázát stabilan kialakítani. Ha majd újra jönnek a nagyobb megrendelések, akkor azokat könnyen tudják hordozni. Ő most fejleszt és azt gondolom, ez az optimális változat. Ez egy jó válasz arra a kérdésre, hogy kinek való a szervezetfejlesztés.

És ez nem csak az optimálisabb, hanem az olcsóbb megoldás is.

A cégek nagy része viszont akkor keres meg, amikor ég a ház. Óriási mennyiségű idő és pénz megy el arra, hogy tűzoltást végezzünk, hogy stabilizáljuk a céget, megállítsuk a zuhanást.

Van erre egy extrém példád is, amit a múltkor meséltél.

Igen, volt amikor úgy hívtak fel egy gyönyörű szerdai napon, hogy akkor 11 ember felállt a 13-ból és meg kellene tartani az embereket.

Gondolom sokan félnek is attól, hogy mennyi pénzbe és időbe kerül a szervezetfejlesztés, ezért nehezen is szánják rá magukat.

Mekkora befektetést igényel a szervezetfejlesztési munka, ha időben elkezdjük?

kinek való a szervezetfejlesztés - 03

Talán a legnagyobb falat az elején az adatgyűjtés, a kérdés, hogy minek is álljunk neki. De ezt is lehet háttér megfigyelésként végezni, ami mellett a munka kb. 90%-ban halad. A későbbiekben is meg lehet ezt tenni a munkába beépítve, a csapattal együtt.

A költségek pedig eloszlanak, mert a szervezetfejlesztés során nem kell egyszerre hatalmas lépéseket megtenni.

Tapasztalatom szerint mind az időbeli, mind a pénzbeli ráfordítás megtérül már rövidtávon, hosszú távon pedig ez hatványozott.

Érdemes egyszerre egyetlen kisebb projektet végigvinni és annak már látszik az eredménye.

Reméljük kedvet kaptál a Szervezetfejlesztéshez!

A Szervezetfejlesztés tervezett és céltudatos munkát igényel. Mielőtt elkezdenéd, érdemes felvenni velünk a kapcsolatot. Egy ingyenes tanácsadói beszélgetésen tisztázhatod a számodra optimális menetrendet, az időbeli és költségkereteket. Kattints erre a bejegyzésre, ahol átfogó, részletes leírást kapsz a szervezetfejlesztés menetéről!

About Daróczi Zoltán

dr. Daróczi Zoltán 1998 óta tart vezetői és értékesítői tréningeket. Évente több tucat tréninget tart, így megbízható, rutinos tréner. A Győri Tréning vezető trénere.