Minden tréning annyit ér, amennyit hasznosítanak belőle. A tréningek utánkövetése nagy szerepet játszik abban, hogy minél több ismeret hasznosuljon egy képzésből. Ehhez fenn kell tartani a motivációt, frissíteni kell az ismereteket, gyakorlási lehetőséget kell biztosítani. Ez a bejegyzés pontosan erről – a tanultak rögzítéséről, vagyis az utánkövetésről szól.

Példának álljon itt azoknak a fiatal vezetőknek az esete, akiket egy multinacionális vállalat átfogó képzésre küld el. A képzési sorozat egy teljes évig tart. Az egyes tréningek 2-3 naposak és a trénerek igazán mindent beleadnak. Hatalmas élmény, rengeteg tapasztalat, óriási lelkesedés a tréning alatt – de zavarodottság és bizonytalanság a tréninget követően. A tanultak gyakorlati alkalmazása már problémákba ütközik. A sok információ és élmény mellett a tréningszervezők elfeledkeztek az tréningek utánkövetéséről, a gyakorlati alkalmazás támogatásáról.

Olyan ez, mintha egy nyelvtanfolyamon két nap alatt elmagyaráznák a teljes nyelvtant – lehet, hogy megérted, de alkalmazni biztosan nem tudod.

Minél átfogóbb egy képzési sorozat, annál jobban kell figyelni arra, hogy egyes elemei a mindennapokban külön gyakorlásra kerüljenek.

Tréningek utánkövetése – a három legnépszerűbb módszer

Milyen lehetőségeid vannak egy tréning utánkövetésére? Álljon itt a három legnépszerűbb módszer.

1) Megfigyelés ellenőrző listával

Akár munkatársról, akár saját magadról van szó, sokat segít, ha a tanultak konkrét, megvalósítható lépésekre le vannak bontva. Ezekből érdemes néhány pontot kiemelni és azokra figyelni bizonyos időn keresztül. Így fejlődik az önmegfigyelésed is és emészthető, megvalósítható egységekre tudod bontani a tanulást.

Az értékesítési beszélgetés például lebontható apró lépésekre a beszélgetés indításától kezdve az értékesítés lezárásáig. Egy értékesítési beszélgetés után magad is meg tudod állapítani, mely lépésekre tudtál figyelni és melyek maradtak el. A következő alkalommal az elmaradt lépések valamelyikére tudatosabban odafigyelhetsz.

2) Motivációs üzenetek – a tréningek utánkövetése egyénileg

A motivációs üzenetek módszerének lényege, hogy az új viselkedés, készség egy-egy részelemét kiragadod és egy bizonyos időintervallumon belül különösen figyelsz rá. Az, amire figyelsz, bizonyosan fejlődni fog és előbb-utóbb szokássá válik.

A motivációs üzenetek alkalmazása nagyon egyszerű: hogy válassz ki egy szempontot, amire különösen figyelsz, írd fel azt egy cédulára és tűzd ki valamilyen jól látható helyre. Ez a hely lehet a monitor, az autó műszerfala vagy a hűtőszekrény ajtaja – bármi, amire gyakran rápillantasz. Valahányszor rápillantasz a cédulára, eszedbe fog jutni, mire kell figyelned.

A motivációs üzenetek egyik továbbfejlesztett változata, amikor a tréninget követően motivációs e-maileket kapsz. Ezek a tanult anyagot apró elemekre bontva segítenek téged az alkalmazásban.

Egy vezetői készségfejlesztés után egy ideig figyelhetsz csak a feladatkiadásra vagy csak a pozitív visszajelzések alkalmazására. Igyekszel a nap folyamán többször is alkalmazni a tanult szabályokat és megfigyelni a megváltozott viselkedés hatását a beosztottakra. Az új technikák így lépésről lépésre tökéletesedni fognak.

3) Csoportos vagy egyéni coaching

A tréningek utánkövetése ebben az esetben a tréner feladata. A coaching lényege, hogy a tréninget követően néhány alkalommal a résztvevő vagy a tréningcsoport újra találkozik a trénerrel. Ezeken a 2-3 órás beszélgetéseken nem az új anyaggal, hanem a tanultak alkalmazásával, egyéni probléma megoldással foglalkozunk.

Több blokkból álló vezetőképzések esetén minden harmadik tréning után érdemes közbeiktatni egy utánkövető coaching blokkot. A tréningen kapott gyakorlati feladatok elvégzése, a tapasztalatok megbeszélése sokat ad hozzá a tanulási hatékonysághoz. Végigvittem már néhány ilyen coachinggal kísért tréninget és a befektetett plusz idő mindig megkétszerezte a tanulási eredményességet.

Érdemes már a tréning tervezésekor gondolnod az utánkövetésre. Használd ezt a három eszközt és hozd ki Te is a maximumot a tréningekbe befektetett időből!

A tréningek utánkövetését már a tréning előtt érdemes megtervezni

Amikor egy tréninget tervezel, mindig érdemes gondolni arra, hol és hogyan fogják az új ismereteket hasznosítani a résztvevők. A tréningek utánkövetését szerencsére nem kell egyedül megoldanod – kész eszközöket adunk neked annak érdekében, hogy a képzésbe fektetett idő teljes mértékben hasznosuljon.