Vajon tudod-e a magad irányában befolyásolni a partneredet azzal, hogy megtámadod az énképét? Megteszi-e ily módon neked azt, amit kérsz tőle? Bármily meglepő – a jófiú hatás pontosan ezt eredményezi. Ismerd meg

Te is azok közé tartozol, akik sokszor azért tesznek meg egy kellemetlen dolgot, hogy mások ne gondolkodjanak róluk negatívan? Nézzünk egy példát: hétvégén egy kellemetlen rokont kellene meglátogatni, neked semmi kedved hozzá, rosszul érzed magad nála és egyébként is lenne dolgod. Párod azonban így szól: „ezt nem teheted meg velem. Nem mehetek egyedül oda, tudod nagyon jól. Nem hagyhatsz engem cserben.” Nos: mész, vagy nem mész?

Jó esély van arra, hogy mész.

Hogyan működik a jófiú hatás?

Hogyan működik a jófiú hatás ?

A trükk, amit a példában láthatsz, nem más, mint a híres „jófiú hatás”. Hívhatod „jó kislány” hatásnak is, mert férfiaknál és nőknél ugyanúgy működik.

Az alapja az, hogy közösségi lény vagy és az, hogy a közösség elfogadjon, mélyen az ember tudatába ivódott pszichológiai szükséglet.

Az ember közösségi lény, a csoport támogatása nélkül az ősidőkben nem maradhatott volna életben. A kiközösítés egy csoportból éppen azért olyan fájdalmas, mert az ősidőkben ez egyet jelentett az életveszéllyel – az ember nem tudott egyedül megharcolni a külvilággal, míg csoportban legyőzhetetlen volt. Ma is tétje van a kiközösítésnek: ha valakit fúrni kezdenek, rossz véleményt terjesztenek róla a háta mögött a munkahelyén – nos, valószínűleg nem ő lesz az, aki megkapja az előléptetést, a magasabb fizetést. Egy idő után csak az alja munka marad neki, míg végül valamilyen hiba bűnbakjává válik és közös megegyezéssel kirúgják.

Szóval ennek még mindig tétje van.

Érthető okokból félsz a kiközösítéstől, a kapcsolatok megszakadásától. Ezért ha érzékeled, hogy mások véleménye negatív veled szemben, megpróbálod azt helyrehozni. Megpróbálod igazolni azt, hogy az a vélemény hamis.

És pontosan ez a jófiú hatás lényege. Helyre szeretnéd állítani a pozitív énképedet és mások pozitív képét rólad. Önkéntelenül is bizonyítani akarod, hogy „jófiú”, „jó kislány” vagy és megteszed amit mondanak. Pedig nem szeretnéd.

Használhatod-e a jófiú hatást és mit tehetsz, ha ellened vetik be?

Mit tehetsz a manipuláció ellen?

A jófiú hatás használata egyike a manipulatív technikáknak. Rád bízom: döntsd el magad, mikor és hogyan használod.

Egy dolog azonban biztos: akár már ma vagy holnap találkozni fogsz valakivel, aki beveti ellened. Mint minden manipulatív technikának, ennek is az az ellenszere, hogy felismered és így elveszíti a döntésedre gyakorolt hatását. Egyrészt nyilvánossá teheted – verbalizálhatod – hogy másik manipulálni akar téged. Másrészt felvállalhatod, hogy „rosszfiú” / „rosszlány” leszel és nem engedsz a manipulációs kísérletnek. Ha huzamosabb időn keresztül szuverén módon és önállóan döntesz, előbb-utóbb mások is tudomásul veszik ezt.

Előny, ha ügyesen használod a nem manipulatív érvelési technikákat és pallérozott vagy az ellenérvek kezelésében. Erről szól az  Ellenvetéskezelési technikák tréning.

Ha pedig mégsem veszik tudomásul, jó ha tudod: senki sem kényszeríthet arra, hogy olyan emberekkel vállalj közösséget, akik manipulatív technikákkal kihasználnak téged.

Gyakorold a meggyőzést az Ellenvetés kezelési Technikák tréningen!

Az Ellenvetéskezelési tréningen néhány óra alatt megismered a klasszikus ellenvetés kezelési technikákat. Ezek a technikák évtizedek vagy akár évszázadok óta bizonyítanak az értékesítők, vezetők, politikusok kezében. Te se hagyd magad, kezeld az ellenvetéseket és kerülj ki nyertesként a vitákból!