A testbeszéd, a non-verbális kommunikáció hordozza az üzenetek 80%-át. Az értékesítésben is legalább akkora szerepe van a testbeszédnek, mint a kimondott érveknek. Mennyiben lehetséges a testbeszéd befolyásolás? Hogyan tudod te magad befolyásolni a testbeszédedet? Erről olvasol ebben a bejegyzésben.

Lehetséges vagy nem a testbeszéd befolyásolás?

A testbeszéd befolyásolása egyesek szerint lehetséges, mások szerint lehetetlen. Mi az igazság? Először vizsgáljuk meg azt a kérdést, hogy a testbeszéd befolyásolás egyáltalán lehetséges-e.

Első válasz: úgy tűnik, hogy testbeszéd befolyásolása nem lehetséges

Számos kísérletet és vizsgálatot végeztek pszichológusok a testbeszéddel kapcsolatban. A hazugságvizsgálatokon rendre megbuktak azok, akik a kérdésekre hamis válaszokat adtak, mihelyst filmre vették a testbeszédet és kielemezték a mikromozdulatokat.

A mikromozdulatok azok a szem számára gyakran alig látható mozdulatai, amik még azelőtt elárulják az érzelmeket, mielőtt tudatosan el tudnánk leplezni azokat.

Ezek szerint tehát a testbeszéd nem befolyásolható és te is olvashatsz belőlük, ha megtanulod, mire kell figyelni.

Második válasz: a testbeszéd befolyásolása nem lehetséges, de az érzelmek leplezhetők.

Az érzelmek leplezése az úgynevezett póker arc, amit minden szenvedélyes póker játékos ismer. A lényege a totális kifejezéstelenség, a rezzenéstelen arc, akár nyerésre állsz, akár nálad vannak az abszolút nyerő lapok.

testbeszéd befolyásolás - a pórker arc

Az érzelmek leplezése a pókerben hasznos, de az értékesítésben nem segít rajtad. Általában arra van ugyanis szükséged, hogy a másikban megfelelő érzelmeket válts ki. Ehhez neked is mutatnod kell azt az érzelmet, amit ki szeretnél váltani. A pókerarc azonban legfeljebb a gyanakvást ébreszti fel a partneredben.

Értékesítőként lelkesedést, meggyőződést, határozottságot kell mutatnod, nem pedig elrejteni az érzelmeidet. Az érzelmek elrejtése csak az ártárgyaláson hozhat számodra előnyöket.

Harmadik válasz: a testbeszéd befolyásolás lehetséges, hiszen naponta találkozunk vele a mozivásznon.

Igen, a hazugságvizsgáló videós kísérletekben ritkán szerepelnek professzionális színészek. Legtöbbször hétköznapi emberek, általában diákok vesznek részt rajta. Az igazi profik azonban el tudják hitetni velünk, hogy az érzelmeik valódiak. A hatalmas mozivásznon alakított csodálatos színészi teljesítmények azt mutatják, hogy a testbeszéd befolyásolás mégiscsak lehetséges.

A kérdés ezek szerint nem az, hogy befolyásolható-e a testbeszéd. Sokkal inkább az a kérdés, mit tanulhatsz a színészektől, van-e olyan trükk, amivel a testbeszédedet magad is befolyásolni tudod.

Mit tanulhatsz Charlie Chaplintől?

Charlie Chaplin és a testbeszéd befolyásolás

Mi köze van Charlie Chaplinnek a testbeszéd befolyásolásához? Chaplin idejében a mozifilmek alapvetően megváltoztatták a színjátszás módját. A színpadon a színész messze áll a közönségtől, így a mikromozdulatok nem látszanak a közönség számára. Elegendő a nagyobb, látható gesztusokat, mimikát, hanglejtést tudatosan utánozni, és a szerep hihetővé válik.

A hatalmas mozivásznon azonban minden láthatóvá válik – a mikromozdulatok, a pupilla tágulása, a lélegzés ritmusa mind mind leleplezik a színészkedőt. Hogyan lehet itt hitelesen eljátszani a félelmet, vágyat, szenvedélyt? A testbeszéd befolyásolás a színészek számára nagyságrendileg nehezebbé vált. Chaplin ennek volt a mestere és az a technika, amivel ő dolgozott, a mindennapi életben is használható bárkinek.

A testbeszéd titka – a belső érzelmi állapot tudatos kialakítása

A film arra kényszerítette a színészeket, hogy felhagyjanak a színészkedéssel. Más utat kellett választaniuk.

A modern színészek ahelyett, hogy eljátszanának egy érzelmet, tudatosan átélik azt. Így testbeszédük hitelessé válik, hiszen a belső állapotot tükrözi vissza. A testbeszéd befolyásolása ennek a belső állapotnak a befolyásolásán keresztül történik.

Ezek alapján a színész hazudik is meg nem is. A belső érzelmi állapotát a színész a szerepnek megfelelően befolyásolja, ezt tehát tudatosan, mesterségesen alakítja. A testbeszéde viszont már a valóságnak megfelelően tükrözi vissza azt, amit átél, így az hitelesnek tűnik. A testbeszéd befolyásolás ezen a módon lehetségessé válik.

Színház az egész világ – játszd el a szerepedet te is hitelesen

Lehet, hogy nem vonz téged Hollywood világa. A saját szerepeidet az életben azonban te is Oscar díjas szinten eljátszhatod.

Milyen szerepekre gondolj? Íme néhány példa:

  • Az értékesítő, aki lelkes és hisz a termékben
  • Az orvos, aki bízik abban, hogy a kezelés hatni fog
  • A kedves eladó, aki örül minden vevőnek
  • A projektvezető, aki tudja, hogy a csapat képes megcsinálni a feladatot
  • Az iparos, aki a legjobb a szakmájában és ezért elnyeri a megbízást
  • Az álláskereső, aki tudja, hogy alkalmas a megpályázott pozícióra
  • A személyzeti vezető, aki főnyereménynek tartja a meghirdetett állást

Ezek mind olyan szerepek, amiket neked is el kell játszanod – és el is tudod őket játszani.

Testbeszéd befolyásolás – fontos készség az értékesítésben

Az értékesítési sikerben két dolog egészen bizonyosan fontos – az értékesítőnek pozitívnak és motiválónak kell lennie a termékével kapcsolatban + mindezt hitelesen és meggyőzően kell képviselnie.

A hiteles szerepjátékhoz a belső hozzáállás kialakításán keresztül vezet az út. Ezt nap mint nap gyakorolhatod. Kezd kicsiben, hogy a fontos helyzetekben már magabiztosan játszd el a szereped.

Néhány jótanács a mindennapi színészethez:

  • Alakítsd ki és tudatosítsd magadban annak a hatásnak a képét, amit el szeretnél érni.
  • Építsd fel a „belső színpadot” és játszd el a szerepedet képzeletben, mielőtt élesben kipróbálnád.
  • Mielőtt fellépnél a színpadra, figyelj egy pillanatra magadba és koncentrálj arra a benyomásra, amit kelteni akarsz.

Gyakorold élőben a testbeszéd befolyásolását!

Az Értékesítési Alaptechnikák Tréningen megismered a testbeszéd alapszabályait és gyakorolod az első benyomás tudatos alakítását. A gyakorlás által képes leszel olyan első benyomást mutatni az értékesítési helyzetekben, ami már az első másodpercekben megnyeri számodra az ügyfelet.

Nem kell mást tenned, mint kattintani az alábbi gombra és jelezned az érdeklődésedet.