Testbeszéd befolyásolás – egyesek szerint lehetséges, mások szerint lehetetlen. Mi az igazság? Hogyan tudod te magad befolyásolni a testbeszédedet? Erről olvasol ebben a bejegyzésben.

Lehetséges vagy nem a testbeszéd befolyásolás?

Először vizsgáljuk meg azt a kérdést, hogy a testbeszéd befolyásolás egyáltalán lehetséges-e.

Első válasz: úgy tűnik, hogy testbeszéd befolyásolása nem lehetséges

Számos kísérletet és vizsgálatot végeztek pszichológusok a testbeszéddel kapcsolatban. A hazugságvizsgálatokon rendre megbuktak azok, akik a kérdésekre hamis válaszokat adtak, mihelyst filmre vették a testbeszédet és kielemezték a mikromozdulatokat.

A mikromozdulatok a testnek és különösen a mimikának azok a szem számára gyakran alig látható mozdulatai, amik még azelőtt elárulják az érzelmeket, mielőtt tudatosan el tudnánk leplezni azokat.

Második válasz: a testbeszéd befolyásolása nem lehetséges, de az érzelmek leplezhetők.

Az érzelmek leplezése az úgynevezett póker arc, amit minden szenvedélyes póker játékos ismer. A lényege a totális kifejezéstelenség, a rezzenéstelen arc, akár nyerésre állsz, akár nálad vannak az abszolút nyerő lapok.

testbeszéd befolyásolás - a pórker arc

Az érzelmek leplezése a pókerben hasznos, de a mindennapi életben nem mindig segít rajtad. Általában arra van ugyanis szükséged, hogy a másikban megfelelő érzelmeket válts ki. Ehhez neked is mutatnod kell azt az érzelmet, amit ki szeretnél váltani. A pókerarc azonban legfeljebb a gyanakvást ébreszti fel a partneredben.

Harmadik válasz: a testbeszéd befolyásolás lehetséges, hiszen naponta találkozunk vele a mozivásznon.

Igen, a hazugságvizsgáló videós kísérletekben ritkán szerepelnek professzionális színészek. Legtöbbször hétköznapi emberek, általában diákok vesznek részt rajta. Az igazi profik azonban el tudják hitetni velünk, hogy az érzelmeik valódiak. A hatalmas mozivásznon alakított csodálatos színészi teljesítmények azt mutatják, hogy a testbeszéd befolyásolás mégiscsak lehetséges.

Mit tanulhatsz Charlie Chaplintől?

Charlie Chaplin és a testbeszéd befolyásolás

Hogy kerül Charlie Chaplin a testbeszéd befolyásolásához? Chaplin a testbeszédben hitt, még akkor is némafilmet készített, amikor a hangosfilmek már rendelkezésre áltak (1931 – Nagyvárosi fények). A mozifilmek alapvetően megváltoztatták a színjátszás módját. A színpadon a színész messze áll a közönségtől, így a mikromozdulatok nem látszanak a közönség számára. Elegendő a nagyobb, látható gesztusokat, mimikát, hanglejtést tudatosan utánozni, és a szerep hihetővé válik.

A hatalmas mozivásznon azonban minden láthatóvá válik – a mikromozdulatok, a pupilla tágulása, a lélegzés ritmusa mind mind leleplezik a színészkedőt. Hogyan lehet itt hitelesen eljátszani a félelmet, vágyat, szenvedélyt?

A testbeszéd befolyásolás a színészek számára nagyságrendileg nehezebbé vált. Ezt a feladatot pedig sikerrel oldották meg, Charlie Chaplinnel majd később az összes nagy filmszínésszel együtt.

A testbeszéd titka – a belső érzelmi állapot tudatos kialakítása

A film arra kényszerítette a színészeket, hogy felhagyjanak a színészkedéssel. Más utat kellett választaniuk.

A modern színészek ahelyett, hogy eljátszanának egy érzelmet, tudatosan átélik azt. Így testbeszédük hitelessé válik, hiszen a belső állapotot tükrözi vissza. A testbeszéd befolyásolása ennek a belső állapotnak a befolyásolásán keresztül történik.

Szóval a színész hazudik is meg nem is. A belső érzelmi állapotát a színész a szerepnek megfelelően befolyásolja, ezt tehát tudatosan, mesterségesen éli át. A testbeszéde viszont a valóságnak megfelelően tükrözi vissza azt, amit átélt, így az hitelesnek tűnik. A testbeszéd befolyásolás ezen a módon lehetségessé válik.

Színház az egész világ – játszd el a szerepedet te is hitelesen

Lehet, hogy nem vonz téged Hollywood világa. A saját szerepeidet az életben azonban te is Oscar díjas szinten eljátszhatod.

Milyen szerepekre gondolj? Íme néhány példa:

  • Az értékesítő, aki lelkes és hisz a termékben
  • Az orvos, aki bízik abban, hogy a kezelés hatni fog
  • A kedves eladó, aki örül minden vevőnek
  • A projektvezető, aki tudja, hogy a csapat képes megcsinálni a feladatot
  • Az iparos, aki a legjobb a szakmájában és ezért elnyeri a megbízást
  • Az álláskereső, aki tudja, hogy alkalmas a megpályázott pozícióra
  • A hr-es, aki főnyereménynek tartja a meghirdetett állást

Ezek mind olyan szerepek, amiket neked is el kell játszanod.

Testbeszéd befolyásolás – fontos készség, ami sikerre vezet

A hiteles szerepjátékhoz a belső hozzáállás kialakításán keresztül vezet az út. Ezt nap mint nap gyakorolhatod. Kezd kicsiben, hogy a fontos helyzetekben már magabiztosan játszd el a szereped.

Néhány jótanács a mindennapi színészethez:

  • Alakítsd ki és tudatosítsd magadban annak a hatásnak a képét, amit el szeretnél érni.
  • Építsd fel a “belső színpadot” és játszd el a szerepedet képzeledben, mielőtt élesben kipróbálnád.
  • Mielőtt fellépnél a színpadra, figyelj egy pillanatra magadba és koncentrálj arra a benyomásra, amit kelteni akarsz.

Gyakorold élőben a testbeszéd befolyásolását!

Az Értékesítési Alaptechnikák Tréningen megismered a testbeszéd alapszabályait és gyakorolod az első benyomás tudatos alakítását. A gyakorlás által képes leszel olyan első benyomást mutatni az értékesítési helyzetekben, ami már az első másodpercekben megnyeri számodra a szimpátiát.

Jelezd érdeklődésedet ezen az űrlapon és értesülni fogsz az Értékesítési Alaptechnikák Tréning következő időpontjairól!