Csapatépítés Győrben

Csapatépítés Győrben

Ahhoz, hogy egy vállalat igazán jól működjön, közösségé kell formálni az egyének halmazát. Ezt a célt szolgálja a csapatépítés. A közösséggel való azonosulás az, ami csökkenti az önzés, a széthúzás, a passzivitás erejét. Ebben a bejegyzésben megtalálod a lényeget a csapatépítő tréningekről, megtudod miért fontos és milyen célokat szolgálhat egy jól megtervezett csapatépítő program.

A csapatépítés nem öncélú tevékenység, nem jutalom a jól végzett munkáért. A csapatépítés célja, hogy az egyének maximális teljesítményt nyújtsanak, hogy nullára csökkenjen a fluktuáció és a motiválatlanságból származó veszteség.

Kinek van szüksége csapatépítésre?

Erre a kérdésre viszonylag egyszerű és rövid a válasz. A három legfontosabb vezetői feladatkör közé tartozik a csoport fejlesztése és összetartása, vagyis a csapatépítés is. A csapatépítéssel tehát minden munkacsoport esetében kiemelten foglalkozni kell.

Nagyon sokan úgy vélik, hogy az együttműködés pusztán jó szándék és megfelelő hozzáállás kérdése. Egy csoport működése ennél azonban sokkal bonyolultabb. Ahhoz, hogy kialakuljon a jó együttműködés, kifejezetten erre a célra irányuló programok, tevékenységek kellenek.

Minden cégnek szüksége van csapatépítésre. Akkor is szükség van rá, ha jó a csapat. Ha akadozik az együttműködés, akkor pedig kötelező. Mindig figyelni kell arra, hogy a csapatot építsd, keresni kell az apróbb és nagyobb alkalmakat a kapcsolatok erősítésére. Enélkül még a nagy csapatépítő programok sem sikerülnek igazán.

Természetesen nem kell minden hónapra betervezni egy ökörsütést vagy egy kalandparkot. Nyitott szemmel járva rengeteg apró, házon belüli alkalom adódik a csapatépítésre. Álljon itt egy rövid felsorolás:

 • Mikulás ünnepség
 • Nőnap
 • Sportnap
 • Céges karácsonyi vacsora
 • Közös mozilátogatás
 • Házi csocsó vagy pingpong bajnokság, horgászverseny stb.

A házi szervezésű programok akkor sikerülnek jól, ha a kapcsolat a csoporttagok között alapvetően megfelelő. Ezen persze dolgozni kell: a céges ünnepeknek ki kell alakítani a saját kultúráját, a munkatársaknak meg tanulniuk közösen ünnepelni. A szervezési feladatokba be kell vonni a csapatot is.

Mikor van szükség tréner által vezetett csapatépítő tréningre?

A tréning mindig valamilyen tanulást, készségfejlesztést jelent. Ahol nincs reflexió, kiértékelés, visszajelzés és tanulás, ott nincsen szükség trénerre, elegendő egy moderátor. Ahol viszont fontos, hogy figyeljünk a csapatdinamikára, ahol a program egy üzenetet hordoz, készséget fejleszt vagy speciális célja van, ott már szükség van egy trénerre is.

Tréner által vezetett csapatépítésre akkor van szükség, ha az együttműködési készségeket, a közös értékrendet vagy a cégidentitást tudatosan fejleszteni akarod.

Egy rövid felsorolással pontosítani lehet azokat a tipikus helyzeteket, amikor csapatépítésre van szükség:

 • ha a csapat új és meg kell tanulnia az együttműködést
 • ha az együttműködés a csoporttagok között rossz, ha régi sérelmek és ellentétek akadályozzák meg a fejlődést
 • ha a kapcsolat a csoporttagok között jó, de az együttműködés hatékonysága mégis alacsony (lassúság, hibák, hiányzó kreativitás stb.)
 • ha a csapat nagy változás előtt áll vagy ellenkezőleg: nagy változást élt át az elmúlt időszakban
 • ha új vezető érkezik egy összeszokott csapatba

A csapatépítő tréningek úgy érik el a kitűzött célokat, hogy közben nagy hangsúlyt kapnak a mindenkit megmozgató, élményt jelentő feladatok is.

A csapatépítő tréningek nem csak az egymás közötti kapcsolatokat, hanem a kommunikációs képességeket is tudatosan fejlesztik. Felsorolásképpen:

 • információ átadása, kommunikációs tévedések csökkentése
 • csoportos döntéshozatali technikák fejlesztése
 • konfliktuskezelés, asszertív viselkedés a csapatban
 • egymás jobb megismerése, kapcsolatok javítása, bizalom építése
 • önismeret, személyiségtípusok ismerete, együttműködés más személyiségekkel

Mi az első lépés a csapatépítés felé?

A konkrét programot mindig előzetes felmérés után állítjuk össze. Az első lépés tehát egy személyes beszélgetés, az igények felmérése és a közös célok kitűzése.

Ezt követően ajánlatot kapsz tőlünk, ami tartalmazza a célkitűzést, a tematikát és a költségeket.

Ha elfogadod az ajánlatot, keresünk egy közös időpontot a tréningre és a többit nyugodtan ránk bízhatod.