Henry Ford egyik híres mondása szerint: „Ha úgy gondolod, hogy képes vagy rá vagy ha úgy gondolod, hogy nem, egyformán igazad van.” A mondás mögött az önkorlátozó hiedelmek húzódnak meg. Mindenki nagyjából arra képes, amiről elhiszi, hogy képes rá. A kérdés az, hogyan léphetsz át az önkorlátozó hiedelmeken?

Önkorlátozó hiedelmek, vagy helyes önismeret?

Először is érdemes különbséget tenni önkorlátozó hiedelmek és valós önismeret között.

Mit jelent a valós önismeret? Mindenkinek vannak korlátai, amik személyiségéből, adottságaiból, lehetőségeiből adódnak. Ezek ismerete jelenti a valós önismeretet. Az egyik jele, hogy valós önismeretről van szó, ha a korlátokat tapasztalati alapon ismerted meg.

Ha például úgy véled, hogy nem tudsz táncolni, és ezt azért mondod, mert egy intenzív tánctanfolyam sem hozott eredményt. Egyszerűen sem hallásod, sem ritmusérzéked nincs és ezt a tánctanár is megerősítette.

A másik jele annak, hogy helyes önismeretről van szó, ha hajlandó vagy ezt a korlátot időnként felülvizsgálni. Alapvetően el tudod képzelni, hogy más módszerrel, más körülmények között a korlátaid átléphetők.

Az előző példából kiindulva, elfogadod, hogy nem tudsz táncolni, de lehetségesnek tartod, hogy valamilyen speciális módszerrel képessé válhatsz rá.

Mit jelent ezzel szemben az önkorlátozó hiedelem? Az önkorlátozó hiedelmek első jellemzője, hogy nem tapasztalati úton, hanem már jó előre, konkrét tapasztalat nélkül elkönyveled, hogy valamire nem vagy képes. A második jellemzője pedig az, hogy nem is vagy hajlandó megpróbálni, hogy átlépd az előre felállított korlátaidat. Az erre vonatkozó segítséget elutasítod.

Ilyen például, ha úgy jelented ki, hogy nem tudsz táncolni, hogy meg sem próbáltad. Nem vagy hajlandó segítséget igénybe venni, vagy kísérletezni különböző módszerekkel. Ez annak a jele, hogy önkorlátozó hiedelmek áldozatául estél.

Hogyan léphetsz át a fejedben levő korlátokon?


Az önkorlátozó hiedelmek szívósabbak, mint gondolnád. Általában helyes önismeretnek vagy reális helyzetértékelésnek álcázzák magukat. Az első lépés ezért az, hogy felismered őket. Ha felismerted, hogy miről van szó, akkor már hozhatsz arról döntést, hogy megkísérelsz szembeszállni velük.

Az önkorlátozó hiedelmek legyőzéséhez három lépésre van szükség. Ezek egymásra épülnek és ütőképessé tesznek téged az önkorlátozó hiedelmek elleni küzdelemben.

Első lépés: Tudatosítás

Ahhoz, hogy kilépj az önkorlátozó hiedelmek fogságából, először el kell fogadnod, hogy te állítottad fel őket. Ha már elfogadtad, hogy te vagy az, aki az önkorlátozó hiedelmek megalkotója vagy, felelősséget tudsz vállalni értük. És ha te alkottad őket, akkor ők a te tulajdonod, hatalmadban áll tehát megváltoztatni őket.

Ha valamiről úgy gondolod, hogy nem vagy rá képes, vizsgáld felül tudatosan: honnan jön ez a gondolat? Van már tapasztalatod az érintett területen? Ha nincsen, talán mások (pl. családtagok) hitették el veled, hogy valamire nem vagy képes? Ha külső akadályt vélsz látni, vajon mások is látják-e azt? Másokat is akadályoztak ugyanazok a nehézségek vagy vannak pozitív példák?

A lényeg nem az, hogy a végére járj, miért alakultak ki benned önkorlátozó hiedelmek. A fontos csak annyi, hogy felismerd őket. Ez már elegendő ahhoz, hogy dolgozni kezdj az önkorlátozó hiedelmek legyőzésén.

Önkorlátozó hiedelmek - engedd el őket!

Második lépés: Az önkorlátozó hiedelmek elengedése

Nagyon sokan megragadnak azon a ponton, amit úgy hívhatsz: „várj és remélj”. Úgy érzik, nem áll hatalmukban a változások előmozdítása. Tudják, hogy magukban rejlik a változás gátja, de nem teszik meg az első lépést, hogy ezen változtassanak. Ennek egyik oka, hogy bizonytalanok önmagukban.

Ezen a ponton segítséget kaphatsz másoktól. Oszd meg a gondolataidat és terveidet másokkal, de ne beszélj nekik a kétségeidről. Kérd a véleményüket és figyeld meg, hogy mások, akik elfogulatlanok, látnak-e lehetőséget a helyzetben? Ők is úgy látják-e, hogy te magad nem tehetsz semmit, vagy reményteljesnek látják a célkitűzést?

Fontos: olyan emberekkel beszélj, akik pozitívak, akik nem rabjai a kritizálás szenvedélyének, a negatív gondolkodásnak. Olyanok legyenek, akik nem irigykednek rád és nem fűződik érdekük ahhoz, hogy olyan maradj, amilyen éppen vagy. Ha továbbra is azokkal beszélsz, akik eddig is csak az önkorlátozó hiedelmeket erősítették benned, az csak nehezíteni fogja az életedet. A pozitív, jóakaratú emberek viszont biztosan a lehetőséget látják meg a céljaidban, nem pedig az akadályokat.

Másoktól erőt kaphatsz a pozitív gondolkodáshoz. Segítenek lebontani az önkorlátozó hiedelmeidet. Ezzel az erővel már nekiláthatsz a cselekvésnek, az aktív kísérletezésnek. Ez az erő segít neked abban, hogy megtedd a legfontosabb lépést, a cselekvést.

A pozitív személyiségű ismerősök mellett fordulhatsz coachhoz, trénerhez, pszichológushoz is. A szakember kívülről látja a helyzetedet, nem esik áldozatul a te önkorlátozó hiedelmeidnek. Erősíteni akarja a személyiségedet, nem pedig lerombolni. Így meg tudja kérdőjelezni a korlátaidat és ezzel segít abban, hogy nyitottá válj új megoldások felé.

Ezután következik a harmadik lépés: felgyűrni az ingujjat és nekiveselkedni a megvalósításnak.

Harmadik lépés: Kísérletezés

Az egyik gyakori önkorlátozó hiedelem, hogy a siker és a kudarc ugyanannak a spektrumnak a két véglete. Valami vagy sikerül, vagy nem. A valóságban azonban kéz a kézben járnak, mivel mindkettő a tanulás velejárója. Sőt, a kudarc a siker édesanyja. Ha kísérletezel és kudarcot vallasz, de tovább próbálkozol, előbb utóbb sikerrel fogsz járni.

A tapasztalataid néha fájdalmasak, néha szórakoztatóak, de mindenképpen tanulással járnak. Ezáltal előre visznek téged a siker felé.

Ha megtanulod, hogy a kudarc a siker záloga, akkor a hozzáállásod megváltozik. Biztossá válsz abban, hogy mindig vannak további lehetőségeid. Bár nem látod őket azonnal, de ott vannak és megnyílnak előtted, ha tovább próbálkozol.

Ezen a ponton is sokat segíthet egy tapasztalt ismerős, coach, tréner, pszichológus. Ők nem csak támogatnak téged, hanem gyakorlati segítséget is adnak, hogy elérd céljaidat. Segítségükkel csökkented a kudarcok számát és gyorsabban eléred a kitűzött célodat. Kérj segítséget, hogy gyorsabban haladhass!

Az önkorlátozó hiedelmek a sikeres emberek életében is jelen voltak. Mások kinevették, kritizálták őket, de ők tovább próbálkoztak, míg el nem érték a sikert.

Lépj át te is az önkorlátozó hiedelmeiden és vedd észre, hogy minden egyes kudarccal előre lépsz a sikerre vezető úton!Vedd igénybe a fél órás ingyenes Online Igényfelmérést!

Tájékozódj gyorsabban a lehetőségekről! Vedd fel velünk a kapcsolatot és egy ingyenes fél órás online igényfelméréssel segítünk a tájékozódásban!

Töltsd ki az alábbi űrlapot és felvesszük veled a kapcsolatot!