Az általános vélekedés szerint az eredmény egyenesen arányos a befektetett idővel – minél több időt szentelsz valaminek, annál jobb eredményt fogsz elérni. A Pareto elv az időgazdálkodásban is megmutatja, hogy kétszer annyi időbefektetés nem feltétlenül jelent kétszeres eredményt és sokszor minimális időbefektetéssel is aránytalanul nagy sikert érhetsz el. Dolgozz kevesebbet – de okosan.

Az élet igazságtalan – miről szól a Pareto elv?

Vilfredo Pareto olasz közgazdász volt, aki a 19. században bebizonyította, hogy bármely történelmi kort kiválasztva az emberek 20%-a birtokolja a javak 80%-át. A felső tízezer kicserélődhet ugyan, de az arányszám nem változik – előbb vagy utóbb az emberek kisebbik részéhez kerül a javak nagyobbik része. És nem feltétlenül az érdemeik alapján.

A későbbiekben számos területen vizsgálták a Pareto elvet és hasonló – vagy még ijesztőbb – arányszámokat találtak: egy vállalat termékeinek 20%-a hozza a bevétel 80%-át, a partnerek 20%-a adja le a megrendelések 80%-át. A minőségi problémák 20%-a okozza a meghibásodások 80%-át.

A gyakorlati következtetés sem váratott magára: Nem érdemes az erőforrásokat (idő, pénz, munkaerő) egyenlő arányban elosztani. Sokkal hasznosabb, ha a legfontosabb 20%-ra összpontosítjuk az erőforrások minél nagyobb százalékát – így azonos erőfeszítéssel sokszor nagyobb eredményt érhetünk el.

A minőségbiztosításban már nagyon korán érvényt szereztek a Pareto elvnek. Az amerikai és japán autógyártók a Pareto elv alapján tudták rövid idő alatt ugrásszerűen csökkenteni a meghibásodások számát és ezzel javítani a termékek minőségét. Ha minden hibával egyformán foglalkoztak volna, akkor a fejlődés messze nem lett volna annyira látványos.

A saját életedben is jelen van a Pareto elv, nézz csak körül: a ruháid kisebbik részét viseled az idő legnagyobb részében, viszonylag kevés fogyasztási cikkre költöd el a pénzed legnagyobb részét és az általad ismert ételeknek csak a 10-20 %-a az, amit valóban naponta fogyasztasz. Ugyanez a Pareto elv az időgazdálkodásban is szerepet játszik.

Mit jelent a Pareto elv az időgazdálkodásban? Hogyan dolgozz kevesebbet, de okosan?

A Pareto elv első látásra nagyon kegyetlen, hiszen újra meg újra előállítja a társadalmi egyenlőtlenséget – a különbség szegények és gazdagok között napjainkban is egyre nagyobb lesz. Ha azonban a saját életedben alkalmazod, sok esetben megkönnyíti azt. A Pareto elv az időgazdálkodásban kifejezetten hasznos lehet. Íme néhány példa:

  • A tökéletes helyett megfelel az elég jó is

Bármely munka vagy előállított termék esetén mindössze néhány tulajdonság lesz az, ami igazán számít. Ha egy-egy vásárlás előtt meggondolod, mire van igazán szükséged, komoly összegeket takaríthatsz meg. Ha pedig bármely munka elvégzése előtt – legyen az takarítás, főzés, e-mail írása stb. – arra koncentrálsz, hogy mi az, ami valóban számít, rövidebb idő alatt megfelelő eredményt érhetsz el. Csak ott törekedj tökéletességre, ahol az valóban számít és ne ott, ahol csak az idődet pazarolod vele.

  • Jobb, ha kevesebb dolgot csinálsz, de azokat nagyon jól

Minél több dolgot csinálsz (hobbi, tanulás, munka stb.) annál inkább elfecséreled az idődet. Ahelyett, hogy minden területre egyforma energiát fektetnél, rangsorold azokat a számodra fontos szempontok szerint, pl.: melyik hozza a legtöbb pénzt a befektetett munkához képest? melyik okozza a legtöbb örömet? mivel foglalkozol a legszívesebben? melyik megy neked a legkönnyebben? A Pareto elv az időgazdálkodásban kimondja, hogy okosabban teszed, ha a lista alján levő tevékenységeket egyszerűen elhagyod. Az erőforrásaidat fektesd azokba a területekbe, ahol személy szerint igazán hatékony vagy.

A 80/20 szabály gyakorlati következménye: a kevesebb tényleg több!

Kevesebb ügyfél – nagyobb haszon

Rendkívül tanulságos, ha a forgalom és a bevétel helyett megnézzük, mely ügyfeleken marad igazán haszon. Ezek azok az ügyfelek, akiknél kevesebb munkával és befektetéssel lehet eredményeket elérni. Ennek oka lehet az, hogy megbízhatóak, nem kell újra meg újra megnyerni őket, vagy például az, hogy nem problémásak, könnyen kiszolgálhatóak, kiszámíthatóak, együttműködők. Az is szempont, ha időben fizet, így nem áll bennük a pénz feleslegesen, kamat nélkül.

Gyakran előfordul, hogy a problémás ügyfelektől történő megválás után a bevétel csökkenése ellenére is nagyobb nyereség marad a cégben. Márpedig a haszon az, amiért dolgozunk, nem a forgalom.

Kevesebb termék – nagyobb forgalom

Egy másik gyakorlati alkalmazása a Pareto elvnek a termékelemzés. Ennek során azt tekintik át, hogy a gyártott vagy forgalmazott termékek közül melyik milyen arányt képvisel a bevételben. Azokat a termékeket, amik a sor végén állnak, érdemes kivenni a forgalomból. Ezek is igényelnek marketinget, vannak raktározási, adminisztrációs költségeik, foglalják a helyet a polcokon. Ha megszabadulunk tőlük, szabad marad az erőforrás azokra a termékekre, amik valóban sikeresek.

Kevesebb tulajdon – több lehetőség

A tulajdont gondolatban a gazdagsággal és a lehetőségekkel kötjük össze. Valójában a saját tulajdon sokszor legalább annyira korlát, mint lehetőség. A tulajdonnal törődni kell, folyamatosan leköti az erőforrásokat és néha nehéz tőle megszabadulni, ha már nincs rá szükség. Bár pillanatnyilag nagyobb költség, mégis jobb megoldás lehet bérelni, kölcsönözni az eszközöket, illetve kiszervezni a folyamatokat vagy igénybe venni külső szolgáltatásokat. Ezek nem kötik le tartósan az erőforrásokat, így több idő és energia marad arra, ami valóban hasznot hoz és az üzlet lényegéhez tartozik.

A Pareto elv alapján végzett Pareto analízis komoly feladat, a vállalatirányítás és az időgazdálkodás egyik fontos eszköze. Érdemes időről időre elvégezni magánéletben és munka szempontjából egyaránt. A Pareto elv helyes alkalmazása megszabadíthat a felesleges stressztől, könnyebbé teszi az életet, nagyobb gazdagsághoz és elégedettséghez vezet.

A saját dolgainkban sokszor vakok vagyunk. Ezért érdemes másokkal konzultálni, hogy meglásd a saját helyzetedben a Pareto el alkalmazásának legjobb módját. Használd már most a Pareto elvet, rövidítsd le az utat, vedd fel velünk a kapcsolatot!