Az általános vélekedés szerint az eredmény egyenesen arányos a befektetett idővel – minél több időt szentelsz valaminek, annál jobb eredményt fogsz elérni. A Pareto elv az időgazdálkodásban is megmutatja, hogy kétszer annyi időbefektetés nem feltétlenül jelent kétszeres eredményt és sokszor minimális időbefektetéssel is aránytalanul nagy sikert érhetsz el. Dolgozz kevesebbet – de okosan

Az élet igazságtalan – miről szól a Pareto elv?

Ismert történet, hogy Vilfredo Pareto olasz közgazdász volt, aki a 19. században bebizonyította, hogy bármely történelmi kort kiválasztva az emberek 20%-a birtokolja a javak 80%-át. A felső tízezer kicserélődhet ugyan, de az arányszám nem változik – előbb vagy utóbb az emberek kisebbik részéhez kerül a javak nagyobbik része. És nem feltétlenül az érdemeik alapján.

A későbbiekben számos területen vizsgálták a Pareto elvet és hasonló – vagy még ijesztőbb – arányszámokat találtak: egy vállalat termékeinek 20%-a hozza a bevétel 80%-át, a partnerek 20%-a adja le a megrendelések 80%-át. A minőségi problémák 20%-a okozza a meghibásodások 80%-át.

A gyakorlati következtetés sem váratott magára: Nem érdemes az erőforrásokat (idő, pénz, munkaerő) egyenlő arányban elosztani. Sokkal hasznosabb, ha a legfontosabb 20%-ra összpontosítod az erőforrások minél nagyobb százalékát – így azonos erőfeszítéssel sokszor nagyobb eredményt érhetsz el.

A minőségbiztosításban már nagyon korán érvényt szereztek a Pareto elvnek. Az amerikai és japán autógyártók a Pareto elv alapján tudták rövid idő alatt ugrásszerűen csökkenteni a meghibásodások számát és ezzel javítani a termékek minőségét. Ha minden hibával egyformán foglalkoztak volna, akkor a fejlődés messze nem lett volna annyira látványos.

A saját életedben is jelen van a Pareto elv, nézz csak körül: a ruháid kisebbik részét viseled az idő legnagyobb részében, viszonylag kevés fogyasztási cikkre költöd el a pénzed legnagyobb részét és az általad ismert ételeknek csak a 10-20 %-a az, amit valóban naponta fogyasztasz. Ugyanez a Pareto elv az időgazdálkodásban is szerepet játszik.

Mit jelent a Pareto elv az időgazdálkodásban? Hogyan dolgozz kevesebbet, de okosan?

A Pareto elv első látásra nagyon kegyetlen, hiszen újra meg újra előállítja a társadalmi egyenlőtlenséget – a különbség szegények és gazdagok között napjainkban is egyre nagyobb lesz. Ha azonban a saját életedben alkalmazod, sok esetben megkönnyíti azt. A Pareto elv az időgazdálkodásban kifejezetten hasznos lehet. Íme néhány példa:

  • A tökéletes helyett megfelel az elég jó is

Bármely munka vagy előállított termék esetén mindössze néhány tulajdonság lesz az, ami igazán számít. Ha egy-egy vásárlás előtt meggondolod, mire van igazán szükséged, komoly összegeket takaríthatsz meg. Ha pedig bármely munka elvégzése előtt – legyen az takarítás, főzés, e-mail írása stb. – arra koncentrálsz, hogy mi az, ami valóban számít, rövidebb idő alatt megfelelő eredményt érhetsz el. Csak ott törekedj tökéletességre, ahol az valóban számít és ne ott, ahol csak az idődet pazarolod vele.

  • Jobb, ha kevesebb dolgot csinálsz, de azokat nagyon jól

Minél több dolgot csinálsz (hobbi, tanulás, munka stb.) annál inkább elfecséreled az idődet. Ahelyett, hogy minden területre egyforma energiát fektetnél, rangsorold azokat a számodra fontos szempontok szerint, pl.: melyik hozza a legtöbb pénzt a befektetett munkához képest? melyik okozza a legtöbb örömet? mivel foglalkozol a legszívesebben? melyik megy neked a legkönnyebben? A Pareto elv az időgazdálkodásban kimondja, hogy okosabban teszed, ha a lista alján levő tevékenységeket egyszerűen elhagyod. Az erőforrásaidat fektesd azokba a területekbe, ahol személy szerint igazán hatékony vagy.

A 80/20 szabály gyakorlati következménye: a kevesebb tényleg több!

  • Jobb, ha kevesebb dologgal rendelkezel, de azokat valóban használod

Az anyagi javak könnyen elérhetőek, az interneten bármit meg tudsz rendelni. Érdemes azonban azzal is számolni, hogy a tulajdon, amivel rendelkezel, mindig erőforrást von el tőled – az autót szervízbe kell vinni, a tárgyak helyet foglalnak, karbantartást igényelnek, rendszerezni kell őket, gondolni kell rájuk. Ha nem vigyázol, te leszel a tárgyak szolgája és nem a tárgyak szolgálnak téged. Amit lehet bérelj, kérj kölcsön és amire nincs szükséged, add el. Járd könnyedén az életed!

  • Azokkal tölts több időt, akik tényleg fontosak neked

Ez a javaslat egyike a Pareto elv szívtelenebb következményeinek. A szociális médiákon keresztül több száz emberrel is kapcsolatot tarthatsz, követheted a sorsukat. Ez részedről erőforrást igényel. Ismersz olyan rokonokat, barátokat, ismerősöket, akik elveszik tőled az időt, energiát és pénzt, de cserébe nem kapsz tőlük semmit?  A kapcsolatokra fordítható időd is véges és igen, a barátaid kisebbik része az, aki valóban fontosabb neked. Miért ne töltenéd velük az időd nagyobbik részét?

A Pareto elv alapján végzett Pareto analízis komoly feladat és az időgazdálkodás egyik fontos eszköze. Érdemes időről időre elvégezni magánéletben és munka szempontjából egyaránt. A Pareto elv alapján könnyebb lesz az életed – csak legyen elég bátorságod hozzá.