Mi a tükörneuron? Az agykutatás során felfedezett különleges idegsejt, ami az állatvilágban is jelen van, de az emberi agyban különösen sok van belőle. Sokak szerint a tükörneuronok felelősek az empátiáért, segítik új készségek megtanulását és még sok mindent. Ez a bejegyzés a tükörneuronok szerepéről szól.

Hol találkozol az életben a tükörneuron működésével?

Veled is megtörtént már, hogy a drámai jelenet a filmben könnyet fakasztott a szemedből? Esetleg popcornnal és kólával a kezedben ültél a moziszékben és összerezzentél, amikor a főhős megijedt? Pedig neked pont semmi bajod nem volt akkor. A jelenség hátterében a tükörneuronok állnak.

Naponta többször is megfigyelheted ezt a jelenséget. Jókedvű emberrel találkozol – és te is vidámságot érzel a szívedben.  Megérkezik a depresszióval terhelt munkatárs és rögtön mindenki maga alá borul. Ideges valaki a családban – és neked is felmegy a vérnyomásod.

Akkor is így történik, ha téged közvetlenül nem érint a másik ember viselkedése. A kolléga nem panaszkodott, a családtag nem kiabált veled. Csak úgy voltak magukban és mégis – átélted amit ők éreznek.

A tükörneuronok által tükrözöd mások érzelmeit és ez befolyásolja az életminőségedet.

Tükörneuron – sokat sejtető név

A tükörneuronok olyan mozgató (azaz motoros) idegsejtek, melyek nemcsak akkor sülnek ki, ha a tulajdonosuk maga mozog, hanem akkor is, ha az illető csak megfigyeli az adott mozgást. Vagyis, ezek a sejtek mintegy „letükrözik” a társ viselkedését. Konkrétan ez azt jelenti, hogy látod a szomorúság nonverbális jeleit a másik emberen és te is érezni kezded a szomorúságot. Látod, hogy a másik hogyan fogja a kezébe a kalapácsot és a következő pillanatban már te is tökéletesen tartod.

Állj meg egy pillanatra és gondold ezt végig még egyszer. Valami történik a másik agyában – és ugyanez megtörténik a tiedben is! Neked is libabőrös lesz a hátad erre a gondolatra? És vajon lehetne-e tudatosan is használni a tükörneuronok jelenségét? Milyen lehetőségeket nyitna meg ez az emberi kapcsolatokban?

A tükörneuronok és az emberi tanulás

Sokak szerint a tükörneuronok felelősek az emberi tanulás jelentős részéért. Amikor látjuk, hogy a másik ember mit, hogyan csinál, sokkal jobban tudjuk utánozni azt.

Idézd fel azt a képet, ahogyan a kisbaba beszélni tanul! Látja a felnőtt szájmozgását és megpróbálja utánozni azt. Mozgatja a száját és előbb-utóbb pontosan ugyanazok a hangok jönnek ki belőle, mint a felnőttéből. Ha láttad már ezt élőben, soha nem felejted el!

A tükörneuronok másik haszna az empátiában rejlik. Az állatok viselkedéséből is tudunk olvasni, de minél távolabb állnak tőlünk, annál kevésbé érezzük az ő érzéseiket. Egy kutya bánatát könnyen követni tudjuk, mert az agyunk összehangolódott vele. Egy tengerimalaccal már kevésbé tudunk azonosulni. A tükörneuronok teszik lehetővé, hogy érezzük is azt, amit a másik ember érez!

Ez mind szép, de hogyan tudod a tükörneuronokat tudatosan használni?

Ha befolyásolod a gondolataidat, azok befolyásolják a környezetedet

Az egyik legkézenfekvőbb haszna a tükörneuronoknak az, hogy a környezeted is rendelkezik velük. Ők a te gondolataidat tükrözik, úgy, ahogy te az övéket. Ennek a kijelentésnek a tudatos kommunikációra vonatkozó legfontosabb következménye ez:

Ha rendezed a gondolataidat és ezzel tudatosan alakítod az érzéseidet, azzal közvetlenül befolyásolod a másik fél gondolatait is.

Ha el akarsz adni valamit, legyél lelkes és a másik is lelkessé válik. Ha hiszel abban az ötletben, amit képviselsz, a másik is hinni fog benne. Ha te határozott és magabiztos vagy, a csapatod is magabiztosan lép fel.

A tükörneuronok biológiailag támasztják alá azt a mondást, hogy a végeredmény legtöbbször a fejedben dől el.

Ha megváltoztatod a környezetedet, akkor megváltoztatod az életminőségedet

A tükörneuron akkor is működik, amikor nem hiszel benne. Hiszen már csecsemőként lehetővé tették, hogy megtanulj beszélni vagy megismerd az érzelmeket. Amilyen érzelmekkel a szüleid rendelkeztek, azokat adták át neked. Az ő örömeiket éled át, az ő problémáikat hordozod – amíg végre fel nem ismered őket.

A tükörneuronok egyik tanulsága, hogy ha káros, a személyiségedet romboló környezetben élsz,  akkor nincs mese – környezetet kell váltanod. Ahol mások negatív véleménnyel vannak rólad, ott bármennyire is igyekszel, az csak olyan lesz, mintha mázsás súlyokkal a lábadon kellene versenyt futnod. Nem jutsz velük messzire.

A másik tanulság, hogy a benned levő gondolatok és érzések minősége nem csak rád tartozik.  A tükörneuron működése ugyanis azt jelenti, hogy a környezetedben élők életminőségét is befolyásolod velük. Érdemes tehát időben elkezdeni, hogy a gondolataidat pozitív irányba tereld és ezzel a belső érzésvilágod pozitívan megváltozzon.

Sokszor nehéz ezt tudomásul venni, de amint Napoleon Hill is mondja: egyetlen dolog van, amit ténylegesen befolyásolni tudunk, és ez a saját gondolataink. Ennyi pedig elég is – a gondolatok befolyásolják az érzéseket, az érzések pedig visszatükröződnek a környezetben is.

Tükörneuronok a munka világában

A másik emberrel való kapcsolatod alapvetően befolyásolja az életérzéseidet. A tükörneuronok léte rámutat arra, hogy még a kimondatlan és lappangó konfliktusok is mérgezhetik az életedet.

Éppen ezért fontos, hogy jól kezeld a konfliktusokat, el tudd dönteni, mikor melyik konfliktuskezelési stílus a célravezető és hogyan kell különböző helyzetekben viselkedni.

Az INGYENES Konfliktusok Keletkezése E-learning anyag segít megfejteni, hogy miért keletkezik egy konfliktus és mekkora eséllyel tudod azt megoldani.