A folyamatok egységeit ugyanúgy, mint a puzzle darabjait úgy építed egymásba, hogy azok hiánytalanul passzoljanak. Mindezt úgy, hogy a megfelelő puzzle darabot már előre meghatározod, és odakészíted a felhasználási helye mellé. Jól láthatóan, és összetéveszthetetlenül. Ez a lean menedzsment lényege ahogy a sokat használt „fordítás” is használja a karcsúság.

Lean szakemberként gyakran esem abba a hibába, hogy egyértelműnek élem meg azt, hogy erre minden vállalatnak szüksége van. Hiszen hogyan is lehetne enélkül egyáltalán bármilyen működést hatékonyan végezni?! Hogyan lehet egyáltalán lean nélkül élni?  Sajnos aztán szembesülnöm kell azzal, hogy a KKV szektor nagy része valamilyen „hókuszpókusznak” tartja, egy felesleges nagyvállalati huncutságnak.

A lean menedzsment lényege címkép

A hiba nem tudom konkrétan hol van, hiszen olyan sok jó lean szakember van, aki évek óta igyekszik népszerűsíteni ezt a szemléletet.

Jelenleg azt hiszem azért fél sok vállalat a használatától, mert a sok információ és definíció között elveszik a lean menedzsment lényege.

Életem első 5S bevezetésekor kb. 200 operatív kollégámnak kellett átadnom a lean menedzsment lényegét. Mindezt úgy, hogy teljes mértékben azonosulni tudjanak vele, és megnyerjem a támogatásukat. Így 10 év távlatából visszatekintve, azt hiszem ez nem sikerült.

A sikert akkor értem el, amikor a lean menedzsment lényege a gyakorlatban mutatkozott meg a kollégáim számára. Amikor a saját mindennapjaikban hozott könnyebbséget egy-egy fejlesztési projekt. Akkor hitték el azt, amit mondtam amikor bebizonyítottam kézzel foghatóan, hogy ez tényleg működik.

Az emberek többsége csak akkor hisz dolgokban, ha saját maga tapasztalja meg. Lehet találni vajon egy olyan mondatot, vagy történetet, ami mégis kíváncsivá teszi a vállalat vezetőit, a lean menedzsment lényegére?

Megpróbálkozom azzal, amit 10 évvel ezelőtt próbáltam a lean menedzsment lényegének szemléltetésére.

Vasárnapi ebéd elkészítése lean  nélkül és lean gondolkodással

A lean menedzsment lényege a példa alapján az, hogy előre 0. lépésként az összes hozzávalót megvásárolod. Vannak lépések, amik párhuzamosan működnek. A rizs, ha már fő, mellette egy időben be tudod panírozni a húst, és amint egy adag be van panírozva párhuzamosan sütheted a többi hús panírozásával.

A táblázatból jól látszik, hogy ugyanazt a végeredményt kevesebb, mint fele akkora időbeli ráfordítással is el lehet érni. Az időbeli megtakarítás a vállalkozások életében mindig pénzmegtakarítást, nagyobb termelési kapacitást és rugalmasságot is jelent.