A lean után érdeklődőket leginkább a lean gyártás, azaz a karcsúsított gyártás témaköre érdekli – legalábbis a google szerint. A nagyfokú érdeklődés vajon megjelenik a vállalatok működésében is? Pontosan tudod, hogy lehetne jobban működtetni a vállalatodat. Azt azonban még lehet nem tudod, hogy hogyan valósítsd ezt meg. Talán azért is olyan fontos ez a kulcsszó, mert az után kutatsz, hogy mit is jelent a lean gyártás, mi az előnye számodra, hogyan lehet bevezetni és konkrétan mennyi ideig tart és mindez mibe kerül? Vegyük sorra ezeket a kérdéseket külön-külön!

Megéri a lean gyártás?

Megéri a lean gyártás ?

Megéri-e belekezdeni, kitartani, átalakítani a vállalatod gondolkodásmódját és folyamatait? Megéri-e erőforrást befektetni egy későbbi sokkal hatékonyabb működésbe?

A válasz egyértelmű igen! Azt viszont hozzá kell tenni, hogy nincs egy előre kidolgozott, mindenre ráhúzható megoldása a lean gyártás alkalmazásának a vállalatodnál! Minden megoldás egyedi, rád szabott, így más vállalatok megoldásainak egyszerű másolása nem járható út.

Biztos vagyok azonban abban, hogy kapásból fel tudsz sorolni legalább 5 olyan folyamatot, amit szeretnél ha jobban működne a munkahelyeden.

Viszont a jó hír a lean gyártással kapcsolatban, hogy valóban mindenhol alkalmazható és ahol működtetik, mert akarják, hogy működjön, tényleg segít a vállalatnak abban, hogy hosszútávon sikeres maradjon. A te folyamataidnál is biztosan így van ez.

Mekkora méretű cégnél vezethető be a lean gyártás?

A lean gyártás cégmérettől függetlenül megvalósítható.

Munkám során mikrovállalattól nagyvállalatig foglalkoztam lean gyártás bevezetésével. Tapasztalataim alapján működtethető élelmiszeriparban, több mint 800 főt foglalkoztató vállalatnál, aki sorozatgyártással állítja elő a terméket, 13 fős lakatos üzemben, egyedi gépgyártónál, szolgáltató vállalatnál, kiskereskedelemben, nagykereskedelemben, varrodában stb.

Minden egyes vállalatnál ahol segítettem a folyamatok hatékonyságának a növelését, csökkentek a konfliktusok, a mindennapi keresgélések stb. Ezáltal több pénz maradt a vállalatnál.

Sőt mivel fanatikus vagyok, és függő lettem, a saját otthonomban is meg tudtam valósítani! Sokan használják a tanítványaim közül is az otthonukban. Nem egyszer hallottam már a gyerekszobában bevezetett 5S elemeket.

Jó hír a szolgáltató iparnak- a lean itt is jól jön.

Hogyan lehet alkalmazni a leant a szolgáltatásban? Könnyedén mondhatod, hogy nincs is gyártás, hogyan lenne ez akkor lean gyártás? A válasz nagyon egyszerű: folyamataid itt is vannak, amik az adatok és vevők kezeléséből erednek. Sokat számít a dolgok tárolása és elhelyezése, a megfelelő mennyiségű és minőségi adatok precízségének megléte is!

Ugye milyen jó lenne, ha nem kéne 3 kollégán keresztül hozzájutni az információhoz amivel dolgoznod kell?

Ami miatt nem mindegy számodra, hogy mindezek mennyire támogatnak, az a korlátozott idő, ami egy nap a rendelkezésedre áll, az a 24 óra, amibe minden bele kell, hogy férjen!

Ha például szolgáltatóként azzal töltöd az idődet, hogy dolgok után kutatsz a munkatársaid vagy saját magad számára, akkor nincs időd a vállalat vezetésére! Az időt megtoldani nem tudod, az alvásból pedig hosszú távon jobb, ha nem engedsz!

A lean fejleszti a csapatmunkát és a felelősségvállalást

Amikor saját magad kényelmét kell figyelembe venned, még egész könnyű dolgod van. Vezetőként azonban már szembetalálhatod magadat azzal, hogy a munkatársaidnak nem ugyanolyan fontos, mint neked, hogy mivel töltik a 8 órájukat a vállalatnál. Nekik első látásra nem fontos, hogy hatékonyak legyenek, jobban termeljenek, kíméljék az erőforrásokat. Hiszen azok nem az ő tulajdonuk. A vállalat nyeresésges működésének a felelőssége azonban vezetőként a te feladatod. Nem mindegy, hogy a munkvállalók hogyan töltik el a munkaidőt a vállalatnál.

A lean gyártás pont abban segít a módszertanával, hogy a munkatársak bevonásával és megnyerésével támogatást kapsz tőlük abban, hogy saját maguk fejlesszék a folyamataikat a munkahelyeiket. Teret ad a kollégáidnak a véleményük és meglátásaik elmondására, bevezetésére!

A lean gyártás sikere a munkatársainkban és a csapatmunkában van, ezért működik bármilyen vállalkozásban, és ezért működik az otthonodban!

Azt tanácsolom neked, egyszerűen csak kezdjed el! Az eleje nehéz lesz, mert többletmunkát kell belefektetned! Azonban amint ennek a többlet ráfordításnak megjön az eredménye, hatványozottan könnyebb lesz minden egyes folyamat a vállalatodnál!

A külső segítség könnyebbé teszi a bevezetést

A lean gyártás bevezetésében nem kell kizárólag magadra támaszkodnod. A magunk részéről egy fél órás ingyenes tanácsadással segítjük ezt a munkát. Ismerd meg a szervezetfejlesztés lépéseit és kérj bátran ingyenes tanácsadást!