Mielőtt elkezdünk írni egy blogbejegyzést, mindig megnézzük a Google alapján, hogy mi az a téma, ami után a legtöbben kutatnak, amire a legtöbben keresik a választ. Így többször volt már szó a lean módszertanról, annak jelentőségéről, előnyeiről. Azonban ami úgy látszik még ennél is jobban érdekli a téma után kutatókat az a lean gyártás, azaz a karcsúsított gyártás.

Talán azért is olyan fontos ez a kulcsszó, mert az után kutatsz mit is jelent, mi az előnye számodra, hogyan lehet bevezetni és konkrétan mennyi ideig tart és mindez mibe kerül?

Megéri a lean gyártás?

Megéri a lean gyártás ?

Megéri-e belekezdeni, kitartani, átalakítani a vállalatod gondolkodásmódját és folyamatait, és ha igen, konkrétan mit nyersz vele?

Sajnálom, ha a következő megállapításommal elkeserítelek, de nincs egy előre kidolgozott, mindenre ráhúzható megoldása a lean gyártás alkalmazásának a vállalatodnál!

Viszont a jó hír a lean gyártással kapcsolatban, hogy valóban mindenhol alkalmazható és ahol működtetik, mert akarják, hogy működjön ,tényleg segít a vállalatnak abban, hogy hosszútávon sikeres maradjon.

Példák a lean gyártás alkalmazására

A lean gyártás cégmérettől függetlenül megvalósítható.

Saját tapasztalatom alapján működtethető élelmiszeriparban, több mint 800 főt foglalkoztató vállalatnál, aki sorozatgyártással állítja elő a terméket, 13 fős lakatos üzemben, egyedi gépgyártónál, szolgáltató vállalatnál, kiskereskedelemben, nagykereskedelemben, varrodában stb.

Sőt mivel fanatikus vagyok, és függő lettem, a saját otthonomban is meg tudtam valósítani!

A lean még a háztartásban is jól jön.

Hogyan lehet alkalmazni a leant az otthonodban? Könnyedén mondhatod, hogy nincs is gyártás, hogyan lenne ez akkor lean gyártás? A válasz nagyon egyszerű: folyamataid otthon is vannak, amik a munkából és a háztartás vezetéséből erednek. Sokat számít a dolgok tárolása és elhelyezése, és fontos a családi logisztika precízségének megléte is!

Olvasási tipp: 5S – rend a lelke mindennek. Ebben a bejegyzésben néhány alapelvet ismersz meg, érthető nyelven.

Ami miatt nem mindegy számodra, hogy mindezek mennyire támogatnak, az a korlátozott idő, ami egy nap a rendelkezésedre áll, az a 24 óra, amibe minden bele kell, hogy férjen!

Ha például egyéni vállalkozóként azzal töltöd az idődet, hogy dolgok után kutatsz a gyerekek vagy saját magad számára a lakásban, akkor nincs időd a vállalkozásod vezetésére! Az időt megtoldani nem tudod, az alvásból pedig hosszú távon jobb, ha nem engedsz!

A lean fejleszti a csapatmunkát és a felelősségvállalást

Amikor saját magad kényelmét kell figyelembe venned, még egész könnyű dolgod van. Vezetőként azonban már szembetalálhatod magadat azzal, hogy a munkatársaidnak nem ugyanolyan fontos, mint neked, hogy mivel töltik a 8 órájukat a vállalatnál. Nekik első látásra nem fontos, hogy hatékonyak legyenek, jobban termeljenek, kíméljék az erőforrásokat. Hiszen azok nem az ő tulajdonuk.

A lean gyártás pont abban segít a módszertanával, hogy a munkatársak bevonásával és megnyerésével támogatást kapsz tőlük abban, hogy saját maguk fejlesszék a folyamataikat a munkahelyeiket. Teret ad a kollégáidnak a véleményük és meglátásaik elmondására, bevezetésére!

A lean gyártás sikere a munkatársainkban és a csapatmunkában van, ezért működik bármilyen vállalkozásban, és ezért működik az otthonodban!

Azt tanácsolom neked, egyszerűen csak kezdjed el! Az eleje nehéz lesz, mert többletmunkát kell belefektetned! Azonban amint ennek a többlet ráfordításnak megjön az eredménye, hatványozottan könnyebb lesz minden egyes folyamat a vállalatodnál!

A lean gyártás bevezetésében nem kell kizárólag magadra támaszkodnod. Nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot. Egy ingyenes tanácsadói óra végén sokkal jobban fogod látni az utat és a lehetőségeket.