A szabványokra sokan úgy tekintenek, mint ami megnehezíti az életet, hiszen alkalmazkodni kell hozzájuk, netán adminisztrációs terhet is rónak rájuk. A lean szabványosítás azonban nem öncélú bonyolítása a folyamatoknak. Nagyon is megkönnyíti az életedet. Erről szól ez a bejegyzés.

Mi a lean szabványosítás célja? Egy figyelemfelkeltő hír kapcsán könnyen megérted majd.

„A barátja élőben közvetítette, ahogy egy fiú ‘tujázott’ a villamoson”. A ‘mutatvány’ nagyon balesetveszélyes, komoly tragédia is lehetett volna belőle.” Forrás: www.szeretlekmagyarország.hu; 2019.június 21.

Ha még nem hallottad, a tujázás azt jelenti, hogy valaki kívülről rákapaszkodik a villamosra. A hírben szereplő videón látható, hogy a fiú csak a külső burkolatba tudott kapaszkodni.

Munkahelyi biztonság és lean szabványosítás

Hogyan lehetséges, hogy elindul egy villamos, ha valaki ’tujázik’ rajta? – kérdezném rögtön tőled, ha lean üzleti tanácsadás keretein belül mesélnéd nekem ezt a történetet!

A lean szabványosítás célja - megelőzni a veszélyes helyzetek kialakulását.

A lean szabványosítás során mindig az a legfontosabb, hogy fenntartsd a biztonságos körülményeket a munkavégzéshez a folyamatlépések változtatása mellett is! A fejlesztés során pedig úgy alakítsd ki a folyamatot és a környezetet, hogy a munkavégzés közben ne legyen lehetőség pazarlásra alkalmas helyzetek kialakulására!

Ha pl. egy zárt szekrényre a folyamatfejlesztés következtében már nincsen szükséged, el kell vinned a munkavégzés helyéről! Ha ott hagyod, egy idő után megint megtelik az értékteremtő munkához nem szükséges dolgokkal!

„Ami megtörténhet az meg is történik”

A lean szabványosítás segítségével úgy kell kialakítanod a folyamat lépéseit, mint a biztonsági ajtók működését! Ha az operátor kinyitja az ajtót, megáll a berendezés! Ezáltal nem lehetséges, hogy megsérül a munkatárs vagy hibás termék keletkezik!

Ami megtörténhet, az meg is történik.

Az emberek balzsammal mosnak hajat sampon helyett, bekanyarodnak az egyirányú utcába szemben a forgalommal, sőt rosszul szerelik össze a terméket, rossz e-mailt küldenek el, vagy piszkozatként a levelesládában hagyják a levelet amire vár a vevő!

A munkavégzés rossz minőségéről szóló panaszok nagy része azért van, mert az emberek hibázhatnak és tévedhetnek. Az ember minden rendszerben bizonytalansági tényező, mivel lehet fáradt, rossz kedvű vagy éppen túl jó kedvű!

Az orvosság erre a lean szabványosítás, a szabályozott működés!

A lean szabványosítás során alaposan vizsgáld meg a hibalehetőségeket! Ebben segít neked a következő 6 pont:

  • Mi mehet félre? Mi romolhat el?
  • Ha félremegy és elromlik milyen hatása lesz?
  • Mekkora a bekövetkezés valószínűsége?
  • Meg lehet előzni? Ha igen, hogyan?
  • Lehet a hiba esélyét előzetesen minimalizálni? Ha igen, hogyan?
  • Észre lehet venni utólag? Ha igen, hogyan?

Hogyan működhet a Lean szabványosítás nálad, a saját vállalatodnál?

A lean bevezetése mindig cégre szabott, egyedi – ettől jelent számodra versenyelőnyt, ezért lemásolhatatlan a konkurencia számára. Ha még nem vagy profi a lean bevezetésében, kérj ingyenes segítséget! Az alábbi gombra kattintva megtudod, milyen segítséget kaphatsz a szervezetfejlesztésben és kérhetsz egy alkalom ingyenes tanácsadást is!