Ahhoz, hogy fejlődni tudj és fejleszteni tudjad a vállalatodat, változásra van szükséged. A változás nemcsak saját magad fejlődését, hozzáállásodnak módosítását jelenti, hanem az általad használt eszközök fejlesztését is. Mindezek után pedig a folyamatok és rendszerek hozzáalakítását a fejlesztés által kialakult új körülményekhez. Ezen a ponton kerül reflektorfénybe a lean elvek megjelenítése a folyamatokban.

A Lean elvek és a józan ész

A lean elvek megjelenítése a folyamatokban ugyanolyan „józan ész” logikán alapszik, mint a lean módszerek bevezetése a vállalati működésbe.

Egyszerűen arról van szó, hogy az egyszerűbb, megbízhatóbb, olcsóbb megoldásokat kell alkalmaznod a termékek a termelés és a folyamataik vonatkozásában egyaránt.

A folyamat definíciója a következő:

„A folyamat: egy vagy több tevékenység, amely értéket növel úgy, hogy egy bemenetkészletet átalakít a kimenetek készletévé (javakká, vagy szolgáltatásokká) egy más személy (a vevő ill. felhasználó) számára, emberek, módszerek és eszközök kombinációjával.” ( BPR – vállalati folyamatok újraformálása – Irving J. DeToro Arthur R. Tenner)

A lean elvek megjelenítése a folyamatokban azt jelenti, hogy ez az átalakulás csak és kizárólag akkor megy végbe, ha tényleges értékteremtés történik.

Folyamatok kialakítása a lean elvek alapján

Hogyan tudod kialakítani azt, hogy a folyamataid kizárólag értékteremtő lépésekből, és ezen lépésekhez minimálisan szükséges „pazarló” lépésekből álljanak?

A Toyota termelési Rendszer (TPS) 14 alapelvet fogalmaz meg a siker elérésének érdekében. Ezt a 14 elvet Jeffrey K. Liker: A Toyota-Módszer c. könyvében 4 részre osztja:

1. Hosszú távú megközelítés

A hangsúly azon kell legyen minden folyamat és lépés megalkotásánál, hogy a vevő számára értéket adjon. Ezzel a filozófiával érheted el, hogy a vállalatod képes legyen alkalmazkodni a változásokhoz és „produktívan túlélő, tanuló szervezet” legyen.

2. A megfelelő folyamat meghozza a kívánt eredményt.

A legtöbb üzleti folyamat 90%-a veszteség, 10%-a nyereség.

A lean elvek megjelenítése a folyamatokban azt jelenti majd számodra, hogy az áramlás lesz a kulcsa vállalatod működésének. Az áramlás itt azt jelenti, hogy az az időtartam rövidül le, ami a nyersanyagokat termékké/szolgáltatássá alakítja át. Ebből következik majd a legjobb minőség, a legalacsonyabb költség és a legrövidebb szállítási idő is.

3. Értékteremtés a szervezetben a munkatársak és a partnerek fejlesztésével.

Ha megtanítod a beszállítóidat arra, hogyan hozzák létre a számodra megfelelő nyersanyagokat a lehető legjobb minőségben, a leggyorsabb átfutási idővel, akkor az azt jelenti majd neked, hogy te is hatékonyabbá válsz.

4. A problémák gyökerében rejlő okok folyamatos megszüntetése szervezeti szintű tudást eredményez.

Mindig meg kell keresni probléma gyökér okát, és erre az okra kell ellenintézkedést hozni. Ha csak a felszínt kapargatod, és nem ásol le mélyre, hogy a probléma gyökerét is felfedd, mindig szembe fogod magad találni ugyanazzal a problémával. Ugyanúgy ahogy a gaz is újra ki fog kelni a kertben, ha nem húzod ki gyökerestül.

A lean elvek megjelenítése a folyamatokban és a felsorolt 4 filozófiának a megvalósítása komoly kihívást jelent. Azonban az általuk elért eredmények is komoly alapot adnak majd egy fenntartható vállalathoz.

Ismerkedj meg személyre szabottan a lean alapelvekkel!

A lean mindig egyedi, mindig vállalatra szabott. Könnyű eltévedni a rengeteg módszer és elmélet sűrű erdejében. Kövesd a lean alapelveket már a legelején és kérj inkább személyre szabott tanácsadást! Jelentős szervezetfejlesztési, folyamat javítási és tréning tapasztalatunk van, amivel lerövidítheted a karcsú gyártáshoz vezető hosszú utat.

Kattints a lenti gombra, ismerd meg a szervezetfejlesztési folyamat elemeit és kérj ingyenes tanácsadást!