Az értékáram elemzés (Value stream mapping) abban segít minden vállalatnak és munkatársainak, hogy a veszteségeket, amiket a folyamat tartalmaz, már a forrásnál azonosítani tudják. Emellett abban is segít, hogy egy egységként tudják kezelni a vizsgált folyamatot!

„Mindössze annyit teszünk, hogy áttekintjük azt az időszakot, ami az ügyfél rendelésének leadásától a pénz beszedéséig eltelik; majd azt az időtartamot az értéket nem teremtő veszteség kiküszöbölésével csökkentjük” (Taiichi Ohno; 1988)

Fontos teljes körültekintéssel eljárni, mert csak így növelhető tartósan a folyamok átbocsájtóképessége, és csökkenthetők tartósan az értéket nem teremtő lépések. Támogatást ad mindemellett a már bevezetett, illetve bevezetendő rendszerek/folyamatok megtervezésében és kivitelezésében minden körülmények között.

Képzeld csak el hogyan lehetne egy házat felépíteni, ha nem lenne hozzá tervrajzod? Mennyi keresgélés, duplikáció, felesleges beruházás, selejt kísérné az építkezést, ha nem terveznéd meg előre a folyamatot! És vajon valóban állva maradna az a ház, ha elmaradna a statikai tervezése?

Ami a ház felépítésében a tervrajz, az a termelési folyamatok felállításában az értékáram elemzés.

Hogyan néz ki egy értékáram elemzés?

Az értékáram elemzés (Value stream mapping) első lépése a megvizsgálni kívánt folyamat kiválasztása után mindig a jelen állapot felvétele. Ez a jelen állapot felvétel térkép formájában a legoptimálisabb, ami tartalmazza a folyamat összes lépését. A folyamat lépéseit célszerű két csoportba felosztanod. Minden folyamat eleje az információk beáramlása, ami alapján a folyamat létrejön. Így célszerű, hogy az első csoport tartalmazza az információs folyamatot, azokat az adatokat, amik segítségével elindíthatjuk a kivitelezést.

A gyakorlatban ez jelentheti például a gyártás folyamatában az SAP-ban rögzített adatokat vagy a beszállítók, alapanyagok raktári készletét, a tervezéshez szükséges erőforrásokat stb.

A második csoport pedig a gyártáshoz kapcsolódó folyamatokat tartalmazza, vagyis klasszikusan mindazt, amit a termelési folyamat alatt első látásra értenénk.

Egy hétköznapi példa az értékáram elemzésre

Ha egy hétköznapi példát veszünk, mint a vasárnapi ebéd elkészítését, ott a következőket tartalmazza a jelen állapot az információkra fókuszálva.

Információra van szüksége minden vasárnapi ebéd felelősnek arról, mi legyen az ebéd. Ha ez megvan lebontja apró lépésekre, azaz hozzávalókra és a hozzávalók beszerzésének helyére. Ezután indulhat a bevásárlás megtervezése majd kivitelezése. Ebben az esetben ez az értékáram elemzés (Value stream mapping) „előkészítő”, információs folyamata.

A következő rész pedig már kézzel fogható dolgok létrehozása, kézzel fogható dolgok mozgatása által. Azaz a termék előállítása, számla kinyomtatása, dokumentáció létrehozása vagy alap-, csomagolóanyag fizikai tárolása stb.

A rossz hír az, hogy a vevőt csak és kizárólag a késztermék érdekli, pontosan úgy, mint a családot a vasárnapi ebéd esetében a rántott hús vagy a húsleves asztalra tehető állapota.

Az érték mindkét esetben az, amire a vevőnek szüksége van, sem több sem kevesebb! Értéket egyik esetben sem képvisel az előkészület és a kivitelezés!

Mire ügyelj az elemzés megvalósításában?

Amikor elkezded felvázolni a folyamatot, lépésről lépésre le kell írnod mi hogyan működik! Rögtön látni fogsz egy- két megkérdőjelezhető dolgot, azonban az Értékáram elemzés (Value stream mapping) úgy lesz a leghasznosabb számodra, ha a leírtak közül minden egyes dolgok megkérdőjelezel! Valóban szükséges-e a végtermék létrejöttéhez? Valóban szükséges-e a vevőnek?

A vasárnapi ebéd értékteremtő része a hússütés, azonban az nem, ha 3 boltba mész el míg a húst megveszed! A boltokba járkálástól nem lesz jóllakottabb a család.

A vevő sem lesz elégedettebb attól, hogy te órákig maximális precizitással és odafigyeléssel kerestél valamit, ami kellett a termék létrejöttéhez!

Amint lépésről lépésre megkérdőjelezel minden egyes lépést az általad létrehozott Értékáram elemzés alapján, meg kell alkotnod jövőállapot térképét! Ebbe már csak az kerüljön bele, ami az értékteremtő folyamat része!

A jövőállapot térképén látni fogod, hogy mennyivel kevesebb ráfordítással létre lehet hozni ugyanazt. Fontos még jelezni az elemzésen az időráfordítást is, mivel ez alapján kézzelfogható eredményt kapsz arról, mennyi költséget tudtál megtakarítani.

Hol a helye az Értékáram Elemzésnek a Szervezetfejlesztésben?

Az Értékáram Elemzés csak az egyik eszköz a sok közül, ami a pazarlásmentes, extrém nyereséges működéshez elvezet. A Cégfejlesztés Okosan Mini Tréningen szisztematikusan áttekinted ezeket az eszközöket. A tréning végén pontosan tudni fogod, mivel kell kezdened és mi a helyes irányvonal a számodra.