Folyamatfejlesztő, tréner és coach – miről beszélünk?

Ebben a bejegyzésben a folyamatfejlesztő, a tréner és a coach szerepéről van szó egy konkrét vállalati példán, a fenntartható rend kialakításán keresztül.

Miért pont a rend a kiindulási példa?

Rend a lelke mindennek – tartja a mondás. De mi a rend lelke? Miért van az, hogy sok helyen rendetlenséggel, kosszal, szeméttel találkozunk a munkavégzés helyszínén? Miért fontos, hogy rend legyen a munkahelyen?

A rendetlenségnek számos nagyon negatív következménye van. Néhány tipikus probléma, amit a rendetlenség okoz

  • rontja a munkamorált, minőségi hibákhoz vezet
  • rontja a vállalat megítélését a vevők előtt, piacvesztést okoz
  • időveszteséget jelent a keresgélés, a felesleges mozdulatok és idő
  • a kosz elfedi az esetleges géphibákat, azok elhárítása nehézzés válik, leállás és pénzveszteség az eredmény

A rend kialakítása a folyamatfejlesztő szemszögéből

Ennek egyik fontos oka a folyamatfejlesztő szemszögéből a rend hiányos meghatározása. A rend mindenki számára mást és mást jelent. Teljesen más a rend definíciója egy orvosi műtőben, egy festő műtermében. A rend érzéke is mindenkinek más és más.

Az első lépés ezért a rend definiálása, a pontos meghatározása annak, hogy milyen a takarítási rend, milyen eszközöket használnak a takarításhoz és milyen módon, minek hol van a helye.

A mások fontos feladat a szabályok és a rend fentartásához szükséges struktúrák, eszközök kialakítása. A folyamatfejlesztő szaktudása abban is áll, hogy ezeket a struktúrákat, folyamatokat, rendszert kialakítja és bevezeti a vállalatnál.

A rend és a készségek fejlesztése

A folyamatfejlesztő nem tud minden akadályt elhárítani, ami a rend és rendezettség elé gördül. A felállított struktúrák akkor fognak működni, ha a vezetők képesek meggyőzni, mögé állítani a munkatársakat. Az is szükséges, hogy a renddel kapcsolatos feladatokat ki tudják adni, számon tudják kérni.

Ezek készségek, képességek, amik nem feltétlenül vannak minden vezető birtokában. A tréner feladata, hogy fejlessze a hiányzó vezetői készségeket, illetve segítsen a változási folyamat kommunikációs menedzselésében.

A coach, aki segít átlépni a belső akadályokon

Nem csak a struktúra és a kommunikációs tudás jelenthet akadályt a rend kialakításában. Az ellenállás fakadhat mélyebbről, belülről is. Akár az önbizalom hiánya, akár belső határozatlanság, félelem is megakadályozhatja, hogy a vezető érvényesíteni tudja a renddel kapcsolatos elvárásokat.

Ha a vezeőt tudja, mit kell tenni és még sem képes rá, akkor segít a coach. Az egyéni beszélgetéseken keresztül sikerül feltárni a belső akadályokat és átlépni rajtuk. A vezető nem csak tudásában, hanem személyiségében is alkalmassá válik arra, hogy megfeleljen a renddel kapcsolatos kihívásoknak.

A folyamatfejlesztő, a tréner és a coach egymás mellett, egymást kiegészítve dolgoznak. Nem biztos, hogy mind a háromra szükség van. Ha felismered a a probléma gyökerét, jobban el tudod dönteni, hogy melyik helyzetnél milyen szakembert tanácsát keresd.

Akár folyamatfejlesztő, akár tréner, akár coach az, akire szükséged van, nálunk megtalálod. Töltsd ki az űrlapot, vedd fel velünk a kapcsolatot!