Miben tud segíteni a szervezetfejlesztés egy vállalatnak? A szervezetfejlesztés titkos célja a rugalmas szervezet kialakítása. Ebből a bejegyzésből megtudod, mekkora előnyre tudsz szert tenni, ha a változásokhoz igazítod a vállalatod működését!

A világunk felgyorsult, a változások egyre drasztikusabb gyorsasággal követik egymást. Ez a tendencia törvényszerűen folytatódni fog a következő években is. A rugalmas szervezet segít a változásokhoz való alkalmazkodásban.

Változni tudó, rugalmas szervezet – változások által okozott válságok egyetlen ellenszere

A szervezetfejlesztés azaz „Organization Development” (röviden: OD) abban segít a vezetőknek, hogy a fennmaradás biztosítva legyen, és az elvárt eredményeket hozza a vállalat az év végén. A fennmaradás, és az eredmények az előbb említett gazdasági környezetben a változások felismerésén és az új környezethez való alkalmazkodó képességen, a rugalmas szervezeten múlik.

Az egyik legelterjedtebb definíció Richard Beckhart-tól származik.

“A szervezetfejlesztés 1) tervszerű, 2) a szervezet egészére kiterjedő, 3) felülről indított és irányított törekvés, amely 4) a szervezet hatékonyságának és életképességének növelését célozza 5) a szervezeti folyamatokra való tervszerű beavatkozás útján, magatartás tudományi ismeretek felhasználásával.”

A szervezetfejlesztés általam definiálva egy olyan fejlesztési folyamat, aminek célja a szervezet egészének és a szervezetet alkotó munkavállalóinak hatékonyság növelése.

A fejlesztés által megerősödik a piaci pozíció, megőrizhető a versenyképesség, elérhetőek a kívánt pénzügyi eredmények. Ez azt biztosítja, hogy a gazdasági „háború” csatáinak győzteseként léphet fel a vállalat a dobogóra.

Egy változás lekövetéséhez nem elég a folyamatok átalakítása. A folyamatokat minden esetben emberek működtetik, és így a szervezeti megújulás hordozói a szervezetben tevékenykedő kollégáink. A rugalmas szervezet megköveteli a rugalmas együttműködést.

Mit jelent a rugalmasság egy vállalat munkavállalóit tekintve?

A szervezeti átalakítás, és az új, rugalmas szervezethez való alkalmazkodási képesség elengedhetetlen egy sikeres szervezetfejlesztés megszilárdításához.

Az emberek alkalmazkodási képessége sok mindent takar ebben az esetben. Egy felgyorsított pazarlásoktól mentes folyamat megkívánja a benne szereplők gyors reagálási képességét, a gyors konfliktuskezelést, illetve a rendelkezésre álló munkaidő optimális beosztását stb.

Ha a szervezetfejlesztés adott esetben munkakör változásokkal is jár, elengedhetetlen az érintett munkavállalók támogatása a megváltozott helyzet kezelésére.

Ehhez sokszor egy új látásmódot, illetve új eszközöket kell kialakítani, egy olyan személy segítségével, aki az adott helyzetben támogató szerepet tölt be. Ő lehet mentor, tanácsadó, tréner vagy coach is. Attól függ, hogy abban a pillanatban szervezetnek és az embereknek éppen mire van szüksége.

A szervezetfejlesztés tehát érinti a vezetőket, a vezetők által irányított munkavállalókat, a területek együttműködését a csoporton belül és kívül is, és a szervezet kultúráját is.

A szervezetfejlesztés sikere abban rejlik, hogy a vállalat egészére hat.

Talán kicsit olyan ez, mint amikor egy régi széket restaurálnak. A struktúráját alkotó kemény fa megmarad, de a fát szépen megcsiszoljuk, majd a mai kor divatja szerinti színekkel átfestjük.

Összefoglalva, a változás kiváltotta szervezetfejlesztés napjainkban egy elkerülhetetlen eszköz ahhoz, hogy hosszú távú fenntartható sikereket érj el a vállalatoddal!

Lépj egyet előre a rugalmas szervezet felé!

Ismerd meg azt Szervezetfejlesztési módszertant, ami kiszámíthatóan, tervezhetően visz téged végig a rugalmas Szervezet kialakításában! Pontos és azonnali információkat kapsz az alábbi linkre kattintva.