Hol vannak a stresszpontok a vállalatban? Mi az oka a rossz hangulatnak, kiégésnek, fluktuációnak? A Szervezeti Diagnózis Kérdőív választ ad ezekre a kérdésekre! A Szervezeti Diagnózis kérdőív nem csak a szervezetfejlesztési folyamat elején, hanem rendszeres időközönként is alkalmazható az elért eredmények mérésére. Ebből a bejegyzésből megtudod, mit mér a kérdőív és hogyan működik!

Miért érdemes Szervezeti Diagnózist alkalmazni a vállalat átvilágítására?

Amikor egy dolgozót megkérdezünk, hogyan éli meg a vállalat működését, csak a saját szempontjából tudja jellemezni a helyzetet. Az egyéni nézőpontok összehasonlítása, összevetése az, ami megmutatja az összefüggéseket, rávilágít a teljes képre. Ezért érdemes egy teljes diagnózist felállítani és nem csak részeiben vizsgálni a helyzetet.

Sok esetben együttműködési, szervezési, kommunikációs okai vannak a dolgozók között jelentkező stressznek. Ezek megtalálása segít abban, hogy ne csak kezeljük, hanem meg is előzzük a hibát, a pazarlást, a stresszt és a fluktuációt. A dolgozók azonban nem feltétlenül tudnak vagy akarnak ezekről személyesen beszélni. Ezért jó, ha névtelen módon, külső nyomás nélkül tudnak válaszolni a kérdésekre. Erre egy interjú nem mindig alkalmas.

A szervezeti diagnózis kérdőív segít gyorsan és precízen megtalálni a stresszpontokat a vállalatban.

Ahogyan érdemes rendszeres orvosi szűrésre járni, ugyanúgy hasznos dolog a vállalatot is rendszeresen átvilágítani a stresszpontok felderítésére. Jobb a problémát megelőzni, mint utólag kezelni.

Milyen információkat nyújt a Szervezeti Diagnózis kérdőív?

A Szervezeti Diagnózis Kérdőív segítségével megtudhatod, hogy a vállalaton belüli munkacsoportokra és a vállalat egészére nézve mekkora problémát jelentenek az alábbi tényezők:

 1. Inkompetencia a vezetésben
 2. Elégtelen szaktudás
 3. Hiányzó motiváció
 4. Rossz csoportklíma
 5. Alacsony teljesítmény
 6. Bizonytalan szerep a vállalaton belül
 7. Alacsony hatékonyságú munkamódszerek
 8. Rossz szervezés
 9. Destruktív kritika
 10. A továbbfejlődés elhanyagolása
 11. Hiányzó kreativitás
 12. Negatív kapcsolat más csoportokkal

Hogyan működik a Szervezeti Diagnózis Kérdőív?

Szervezeti Diagnózis Kérdőív - admin felület

Egy szervezeti diagnózis akkor kivitelezhető hatékonyan, ha gyorsan működik, automatikusan kiértékeli az eredményeket és mentes a technikai problémáktól. Ezen kívül a válaszokat értelmes, információt hordozó módon tudja csoportosítani. A Szervezeti Diagnózis kérdőív megfelel ezeknek a követelményeknek. A főbb tulajdonságai a következők:

 • A Szervezeti Diagnózis Kérdőív online tölthető ki, számítógép vagy okostelefon segítségével. Könnyű a felmérést megszervezni és az eredmény azonnal megjelenik.
 • A kérdőív 108 állításból áll. Az állításokról azt kell eldönteni, hogy igazak-e a kitöltő saját munkacsoportjára nézve. Az állítások jól érthetőek, egyértelműen megítélhetőek.
 • A kérdőív névtelen, így bárki őszintén megválaszolhatja azokat.
 • A válaszokat a kérdőív munkacsoportonként összesíti. A munkacsoportokat a megrendelő határozza meg, az eredmény így teljesen vállalatra szabott.
 • A kiértékelés pontszámokban mutatja meg, hogy a 12 problématerület közül melyik milyen súllyal fordul elő munkacsoportonként és vállalat egészére vonatkozóan.

Mire használható a Szervezeti Diagnózis?

Szervezeti Diagnózis Kérdőív kliens

A Szervezeti Diagnózis Kérdőív nem csak információ szerzésre alkalmazható. Segítségével el lehet indítani egy szervezet átalakítási projektet. Fel lehet kelteni a dolgozókban a problématudatot, be lehet vonni őket az előkészítésbe. A kérdőív kitöltése fejleszti az együttműködéssel kapcsolatos érzékenységet, javítja az empátiát. Az összesített visszajelzések segítségével a dolgozók megismerik egymás nézőpontjait, ezáltal fejlődik empátiájuk is.

Néhány pontban összefoglalva a Szervezeti Diagnózis kérdőív csodálatosan alkalmas:

 • Szervezetfejlesztés előkészítésére, a problématudat kialakítására, fejlesztendő területek felmérésére.
 • Képzési terv felállítására, képzési területek meghatározására.
 • Az együttműködés és munkaszervezés rendszeres figyelésére, az előrehaladás mérésére.
 • Az együttműködés szabályainak tudatosítására minden egyes kitöltő esetében.

Természetesen nem csak a felméréshez, hanem a helyzet javításához is nyújtunk eszközöket.

Hogyan érhető el a Szervezeti Diagnózis?

A Szervezeti Diagnózis kérdőív csak Megbízóink számára érhető el. Minden Megbízónk részére saját adatbázist hozunk létre. A felmérő munka néhány egyszerű lépésben megvalósítható.

 1. A kérdőívhez szükségünk van a résztvevő dolgozók nevére, e-mail címére és arra, hogy melyik munkacsoporthoz tartoznak. Ezt követően az adatbázis vállalatra szabása és a felmérés technikai előkészítése egy munkanapon belül megtörténhet.
 2. A kérdőív kitöltéséről a vállalatvezető tájékoztatja a dolgozókat. Ezt követően a kérdőívet kitöltő dolgozókkal már mi tartjuk a kapcsolatot levelező rendszerünkön keresztül. Önnek a felméréssel semmilyen további teendője nincs.
 3. A kérdőíves felmérésre tetszés szerinti időintervallumot lehet meghatározni. Maximum egy hetet javaslunk.
 4. Az eredmények a kérdőívek kitöltése után azonnal készen állnak. Erről írásbeli összefoglalót készítünk, amit a Megbízóval közösen átbeszélünk.
 5. A kérdőívek eredménye személyes interjúkkal mélyíthető tovább. Jó alapot szolgáltatnak egy workshop keretében történő feldolgozásra is.

További információk a Szervezeti Diagnózis Kérdőívről

Szeretnéd jobban megismerni a dolgozóid helyzetét, véleményét? Lehetőséged van, hogy a céged számára már most igénybe vedd a Szervezeti Diagnózis Kérdőívet! Írj nekünk, vedd fel velünk a kapcsolatot!