Az egyik legnehezebb kérdés a vállalati oktatás megvalósításában a tréning szervezése. Hogyan szervezz tréningeket, hogy azok ne utolsó pillanatban eldöntött, rengeteg kompromisszum árán megszervezett, kapkodva megvalósított események legyenek? Hogyan váljon a tréning közösségi élménnyé, a csapatépítés és a személyes fejlődés felhőtlen idejévé?

Abban sok vállalatvezető egyetért, hogy a jól együttműködő csapat a vállalati siker alapfeltétele, A képességeiket teljes mértékben kihasználó, motivált és felelősséget vállaló beosztottak minden nehézséggel megbírkóznak. Mégis minden alkalommal, amikor a képzés gondolatának csírája kidugja a fejét, azonnal elfojtják azt a szervezés körüli aggodalmak:

  • hogyan tartjuk be a határidőket?
  • ki fog dolgozni a képzés ideje alatt?
  • hogyan hozom össze a teljes csapatot a képzés idejére?

Ezekre a kérdésekre az első válasz az, hogy arra van idő, amit fontosnak tartasz. A munkavégzést és a vállalati működést úgy kell megszervezni, hogy mellette maradjon idő a szervezetfejlesztésre is. De még egy ilyen helyzetben is gondot okozhat a tréning szervezése.

Lássunk néhány megoldást!

Tréning szervezése, amikor egyáltalán nincs idő – online tréningek

Kevesen gondolnak rá, de akár szakmai akár kommunikációs képzések tekintetében számos lehetőség van az online képzésekre. A nap folyamán mindig meg lehet találni azokat az időablakokat, amikor el lehet olvasni egy online tréning aktuális leckéjét, el lehet végezni egy online feladatot.

A tanuláshoz sokszor számítógép sem kell. Elegendő egy okostelefon internet hozzáféréssel és máris a javadra hasznosíthatod a várakozást a postán, az ingázás idejét, a 10 perces üres időt a munkahelyen. Akkor is érdemes az online képzést igénybe venni, ha mellette klasszikus tréningekre is tudsz időt szakítani. A tréning szervezése így egyáltalán nem vesz el időt a munkától.

Tréning szervezése szűk időkeretekkel – rövid tréningek

A régmúlt időkben a klasszikus tréningek 2-3 napos időkeretekkel dolgoztak. Ma már csak nagyon ritkán lehet ennyi időre kiszakítani egy tréningcsoportot. Hogyan lehet ezt rövidíteni?

Érdemes tudnod, hogy egy tréning 1-3 órás blokkokból épül fel, és ezek a blokkok akár külön-külön is megtarthatók. Ezt azt jelenti, hogy sok tréninget 2-3 órás blokkokban is el lehet végezni, így akár a munkaidőbe beillesztve, munkahelyi képzésként is komoly tréningeket tudsz biztosítani a csapatodnak. A tréning szervezése így már sokkal kevesebb nehézségbe ütközik.

Tegyük fel, hogy egy értékesítői csapat tagjai területi képviselőként az ország különböző részein dolgoznak, önálló időbeosztással. Ha ennek a csapatnak havonta egy alkalommal van egy olyan értekezlete, amire mindenki összegyűlik, könnyedén be tudsz iktatni egy két órás értékesítési tréninget. Ez a tréning érdekessé, hasznossá és motiválóvá teszi azt az időt, amit mindenképpen a fejlesztésre kell szánni. Néhány értekezleten keresztül komoly tréninget tudsz biztosítani a csapatnak, ami meglátszik majd az eladási eredményeken is.

A rövid blokkok sokszor előnyére válnak a tréningeknek, hiszen csak egyetlen készségre öszpontosítanak. A tanult technika utánkövetése a tréninget követően könnyen ellenőrizhető, támogatható, ezzel is segítve a valódi előrelépést.

Ezen a módon – több részletre bontva – akár komoly és átfogó képzések is megtarthatók. Nem kell hozzá más, mint a rendszeresen rendelkezésre álló idő tudatos kihasználása, a képzési lehetőségek beépítése.

Mit nyújt neked a blended tanulási módszer

A blended tanulási módszer azt jelenti, hogy a résztvevők bizonyos anyagokat online sajátítanak el, másokat viszont a személyes tréningeken. A blended tanulási módszer segítségével egyesíthetőek a digitális és a klasszikus tanulási módszer előnyei: egyszerre nyújt szabadságot a tanulónak és nyújtja azt a támogatást, amit csak a személyes kontaktus tud megadni. Hogyan szervezz tréningeket, ha még annál is kevesebb időd van – készítsd elő egy online tréninggel!

Érdemes tudnod, hogy egy tréning fontos elemét képezik azok a gyakorlatok, amiknek elvégzése után a tréner személyes visszajelzést ad. Ettől lesz tréning a tréning, ettől hatékonyabb ez a módszer, mint pl. egy könyv elolvasása. Ezen muszáj személyesen megjelenni.

Ezt a gyakorlást azonban elméleti ismeretek és egyéni gyakorlatok készítik elő, amik megfelelő segédanyagokkal önállóan is elvégezhetők. Kézenfekvő, hogy egy tréning teljes időtartama felezhető, ha az előkészítő ismereteket önállóan végzik el a résztvevők és csak a helyzetgyakorlatok idejére találkoznak.

Egy értékesítési tréningen az alaptechnikák például online is elsajátíthatók és gyakorolhatók (pl. feladatlapokkal), míg a videós helyzetgyakorlatokat csak személyes jelenléttel lehet elvégezni.

Ezen kívül az online tanulás láthatóan költséghatékonyabb és olcsóbb, hiszen kevesebb személyes közreműködést igényel a tréner részéről. Blended tanulási módszerrel így akár meg is felezheted a tréning költségeit és időigényét.

Hogyan szervezz tréningeket, hogy azok motivációs eszközként működjenek

Számos cégnél tartanak félévente, évente csapatépítő jelleggel kisebb programokat: kerti partit, bográcsozást, sportnapot. Miért ne dobnád fel ezt a programot egy ügyesen megválasztott 2-4 órás kommunikációs tréninggel? Ebben az esetben a fél napos képzések egybekötve egy csapatépítő programmal nagyon hatékony időkihasználást jelentenek.

Pusztán arra érdemes ügyelni, hogy a tréning témája öszhangban legyen a program témájával. Egy félévet értékelő értekezlet például elbír egy fajsúlyosabb értékesítési vagy vezetői trémát. Egy közös csapatépítő bográcsozás viszont inkább játékosabb, de hasznos tanulságokkal szolgáló kommunikációs tréninget kíván.

Nyugodtan kísérletezz ezzel a módszerrel. A közös tréningen szerzett élmények az azt követő csapatépítő programot feldobják.

Amikor bátran bele tudsz nyújtózni egy témába

Hogyan szervezz tréningeket, ha hamisítatlan, klasszikus tréningélményt akarsz nyújtani a csapatodnak? A klasszikus tréningprogramok 2-3 napos képzésekből állnak. Az ilyen intenzív közös programok hosszú távra meg tudják határozni egy munkacsoport működését. A kapcsolatoknak és a témának van ideje elmélyülni és ez hatalmasat tud dobni az együttműködésen. Az általános szabály szerint a napok száma nem lineárisan függ össze a tréning eredményével. Egy két napos tréning két egynapos tréningnek, egy három napos tréning viszont már négy egynapos tréningnek felel meg.

Ezen a módon a hosszabb tréning akár költséghatékonyabb is lehet. Ha sikerül három napot rászánni egy programra, ráadásul egy konferenciahotelben bentlakással, az négy tréningnapnak felel meg. Ráadásul ezek azok a tréningek, amiket évek után is emlegetnek a résztvevők – gyakran egy életre szóló tanulságokkal szolgálnak.

Amikor nincs csapat vagy egyéniek a képzési igények

Akkor  jöhet szóba a nyitott tréning vagy az egyéni képzés.

Nyitott tréning esetén egy olyan tréningcsoporthoz csatlakozol, ami különböző helyekről érkező résztvevőkből áll. Így csak a saját részvételi díjadat kell kifizetned, miközben részesülsz a csoport által nyújtott tanulási előnyökből is. Természetesen alkalmazkodnod kell a kötött időpontokhoz és az egységes tanulási tematikához.

Ha nem akarsz másokhoz alkalmazkodni és csoportot sem tudsz szervezni, kérhetsz egyéni tréninget is. Olyan ez, mint az egyéni óra a nyelvtanárnál, a tréner csak veled foglalkozik és alkalmazkodik a te igényeidhez. A tematikát is közösen állítjuk össze, ami rendkívül egyénre szabott készségfejlesztést tesz lehetővé.


Érdekelnek a tréningek? Szeretnéd tudni, milyen tartalékok vannak a cégedben? Gyere el a Cégfejlesztés Okosan tréningre, ahol kiemelten foglalkozunk ezzel a témával.

Az űrlap beküldése után hozzáférést kapsz a Cégfejlődés Szakaszai című, 4 videóból álló online tréningünkhöz is!