„Fejétől bűzlik a hal!” megszámlálni sem tudom hányszor hangzott már el ez a mondat a fejlesztési megbeszéléseken középvezetők, illetve a vállalat munkavállalói szájából. Ebből is látszik, hogy a vezetők feladatai a folyamatos fejlesztésben jelentős!

Ha a mondás szó soros értelmében nézzük akkor valóban a hal kopoltyújának elszíneződéséből látszik előszőr, ha húsa romlásnak indult. Sőt a fejben lévő folyadékok bomlása indul meg legelőszőr, aminek következtében valóban onnan bűzlik a hal.

Mik a vezetők feladatai a folyamatos fejlesztésben?

Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan c könyvében található ábra tökéletesen mutatja a szervezetben, ki milyen döntéseket hoz. Azt is ábrázolja, hogy ehhez a rendelkezésre álló adatok közül kinek mekkora mennyiségre van szüksége.

vezetők feladatai a folyamatos fejlesztésben

A vezetők feladata a folyamatos fejlesztésben az ábra alapján egyértelműen a döntés, majd a döntés utáni folyamat támogatása.

Az “érthetetlen” vezetői döntések háttere

Mi a helyzet a vezetőkkel? Miért gondolhatja egy munkavállaló, hogy az általa kidolgozott és helyesnek vélt fejlesztés a vezetőn bukik majd meg?

Ha a kollégák érthetetlennek tartanak egy döntést a vezető részéről, akkor az annak a jele, hogy nem rendelkeznek azokkal az információkkal, amik alapján a döntés megszületett.

A megfelelő információ megfelelő időben, és mennyiségben elengedhetetlen a vállalati folyamatok optimális működéséhez. A szervezetben viszont területenként, és felelősségi körönként különböző információkkal dolgoznak az emberek.

A döntési típusok közül a vállalat stratégiai döntései kizárólag a tulajdonosokhoz és felsővezetőkhöz tartoznak. A stratégiai terv mindig sokkal nagyobb időszakot (több év) foglal magában, mint egy az operatív irányításhoz szükséges terv. Egy cég stratégiájának kialakításához elengedhetetlen többek között a finanszírozási-, és a törvényi lehetőségek ismerete.

A vezető feladata a folyamatos fejlesztésben az, hogy figyelembe vegye a vállalat hosszú és rövid távú stratégiáit. Ez azt jelenti, hogy döntésével támogatja a tulajdonosok vállalati stratégiáját is és a vállalat operatív működését is.

Ezért fordulhat elő, hogy a munkatársak számára érthetetlen módon nem kerül támogatásra egy-egy ötlet. Lehet, hogy ami jelenleg az operatív tervezésben előnyt jelent, az a stratégiai tervben hosszútávon hátrányt. Hátrányt akkor tud okozni, ha érdekellentétben van egy már látható stratégiai döntésben.

Például: A dolgozók egy csarnokon belüli átrendezést javasolnak, ami jelentős költségmegtakarítással jár. Viszont a tulajdonos tervei között hosszú távon az szerepel, hogy új csarnokot épít, és ebbe helyezi el a jelenlegi gyártósorokat. Feleslegesnek tartja a beruházást, mivel nem lesz hosszútávú. Elutasítja a javaslatot. Ugyanakkor ezt a csarnokban dolgozó kollégák nem értik, mert nem ismerik a hosszabb távú terveket.

A vezetők feladata a folyamatos fejlesztésben az, hogy döntéseiket lehetőség szerint támasszák alá konkrétumokkal. A kollégák nem lesznek motiváltak, ha nem értik hogy az általuk eredményesnek értékelt projekt miért nem indulhat el. A motiváció elvesztése pedig gátolja a további fejlesztési ötletek létrejöttét, illetve megnöveli a hibákat a napi rutin feladatokban. Ezáltal megnövekszik a káosz a cégen belüli folyamatokban.

Tisztázd a vezetők legfontosabb feladatait

A Cégfejlesztés Okosan tréning segít téged abban, hogy átlásd a vállalat hatékony működéséhez szükséges vezetői és beosztotti szerepeket. A néhány órás képzés alatt fontos szempontokat kapsz stratégiai fejlesztési döntésekhez is. Jelezd érdeklődésedet és automatikusan értesülsz a legközelebbi tréning időpontról!

Az űrlap beküldése után hozzáférést kapsz a Cégfejlődés Szakaszai című, 4 videóból álló online tréningünkhöz is!