Az önfejlesztés a vállalkozói siker záloga

Vállalkozó vagy? Karriert építesz? A vállalkozói lét legnagyobb kihívása, hogy akkor is motivált maradj, amikor nem alakul minden az előzetes elképzeléseid szerint. Ehhez pedig szükséges az önfejlesztés

Kevés olyan foglalkozási forma van, ami annyira kapcsolódik az önmegvalósításhoz, mint a vállalkozói lét. A kezedben van a sorsod – te hozod a döntéseket és te viseled annak következményeit is. Az, hogy sikeres vagy-e vagy nem, végső soron rajtad múlik. Hatalmas felelősség ez, ami mázsás súllyal nyomja a vállaladat. Ahogy telnek az évek, egyre világosabb lesz számodra, hogy az üzlet már nem a pénzről szól.

A legtöbb vállalkozó nagyon hamar szembesül azzal, hogy vállalkozónak lenni elsősorban életforma. Csak az teljesedik ki a vállalkozói létben, aki nem csak szakértelemben és üzleti készségekben fejlődik, hanem személyiségében, spiritualitásában is felnő a feladathoz. Ha ez nem történik meg, a vállalkozás fel fog őrölni téged, az egészséged és a magánéleted lesz ára az üzleti talpon maradásnak.

Miben áll az önfejlesztés?

1) Az üzleti célok mellett személyes célokat is határozz meg

Amikor elindítod a saját vállalkozásod, szükséged van egy részletes üzleti tervre. Ez az előzetes célmeghatározás és piackutatás számos kockázati tényezőtől megóv téged. Amiről azonban már sokan nem beszélnek, hogy ugyanilyen fontos az egyéni célok kitűzése is.

Nem elég azt letisztáznod, hogy a vállalkozásod hogyan fog elindulni, fejlődni, milyen stratégia mentén építkezel. Meg kell határoznod azt is, hol tartasz most és hova szeretnél eljutni az elkövetkezendő időben, milyen életre vágysz, amiért hajlandó vagy kitartóan dolgozni. Ez olyan, mint egy térkép vagy GPS, ami folyamatosan emlékeztet, milyen úton kell haladnod.

Olyan célokat tűzz ki magad elé, amik izgatottsággal töltenek el, mikor rájuk gondolsz. Fontos, hogy olyan célokat fogalmazz meg, amikért kell egy kicsit nyújtózkodni, kelljen kilépni a komfortzónádból, mert akkor fogsz igazán fejlődni is.

2) Legyen napi rutinod az önfejlesztés

Azok a célok, amiket a jelenlegi képességeiddel, személyiségeddel képes vagy megvalósítani, azok már nem jelentenek számodra kihívást. Ezeket pipáld ki gyorsan és lépj tovább a nagyobb céljaidra.

Az, aki ma vagy, odáig juttatott el, ahol most vagy. Az ahová tartasz, viszont egy olyan személyiséget kíván, akivé még válnod kell. Tehát a céljaidtól csupán képességek hiánya választ el téged.

Jó hír, hogy bármilyen képesség elsajátítható, csak meg kell fizetni az árát, ami leginkább szorgalomban, kitartásban és következetességben mérendő. Az önfejlesztés minden készséget illetően lehetséges. Ezt tekintsd motivációnak, mert ha meg tudod határozni ezeket a képességeket, akkor meg is tudod tervezni a megszerzésüket. Ez ad célt és irányt az önfejlesztésnek. Mindig van hova fejlődni, mindig van egy következő elérendő cél, és az egészben az út a legizgalmasabb.

Olvass rendszeresen üzleti könyveket, önfejlesztő könyveket, legyél nyitott és merülj el azokban a témákban is, amik szemmel nem láthatóak, ugyanakkor léteznek és működnek, ha hiszünk benne, ha nem (mint például a vonzás törvénye vagy a hitrendszered befolyása az életminőségedre). Járj el tréningekre, képzésekre mert ezek témától függetlenül építik a személyiségedet is. Tágítani az ismereteidet, tudatossá válni hatalmas előnyt jelent ebben az életben. És ha már az iskolában nem beszéltek ezekről, neked kell felfedezőkké válnunk. Ezért fontos az önfejlesztés.

3) Állj meg rendszeresen és reflektálj magadra

Ha naponta csak 10-20 percet szánsz arra, hogy megállj és magadra figyelj, sokkal könnyebben tudsz majd fókuszálni és priorizálni. Ha kedved támad, menj el futni, edzeni, ülj le egy parkban gondolkodni, vagy meditálj. Ha megtanulsz magadra koncentrálni, a feladataidra is jobban tudsz majd, ha pedig megtanulod értelmezni az érzéseidet, hallgatni az intuícióidra, sokkal magabiztosabban fogsz élni és sokkal jobb döntéseket fogsz hozni.

Ebben a zajos világban különösen fontos, hogy néha “lekapcsold magunkról a külvilágot”, és befelé fordulj egy kicsit, mert ott egy olyan Éned vár rád, aki pontosan tudja, merre kell menned.

4) Tekints vissza arra, amit eddig alkottál – ez is hozzátartozik az önfejlesztéshez

Mindketten tudjuk, hogy őrületes munka áll mögötted. A szaktudásodat nem néhány nap alatt szerezted meg, a vállalkozásod nem magától épült fel, és az a sok pozitív ügyfélvisszajelzés sem a véletlen műve. Ha bizonytalanná válsz abban, amit csinálsz, meríts erőt a korábbi eredményeidből, hogy tovább fejlődhess! Az önfejlesztésben fontos szempont a pozitív önértékelés – a visszatekintés ennek a pozitív énképnek ad alapot.

A pozitív visszajelzések hihetetlen motivációval bírnak. Ilyenkor érzed igazán, hogy jó az, amit csinálsz és másoknak ez mekkora érték. Hidd el a te szaktudásod is olyan értékkel bír, ami mások életét változtatja meg. Teljesen mindegy, milyen témában mozogsz, vannak, akik éppen arra a szaktudásra vágynak, ami benned van meg.

5) Ne fojtsd el a negatív érzelmeid

Rengetegen vallják, hogy a negatív érzelmekről nem szabad tudomást venned. Pedig ez óriási tévedés. Az elfojtás az első lépés a folyamatos kudarcérzethez, a kiégéshez, a levertséghez és végül a feladáshoz vezető úton. Minden negatív érzés, amit magadba folytasz elkezd belülről megmérgezni, leköti az energiádat, és hirtelen már nem tudsz előre tekinteni és motiváltan tenni a dolgodat. Az önfejlesztés útján el kell fogadnod a negatív érzelmeket is, hogy erőforrásokká váljanak.

Teljesen természetes, ha olykor szomorú vagy, mert kudarc ért, és a siker utáni boldogság is az emberi természet velejárója. Ezeket meg kell élned, le kell vonnod belőlük a tanulságokat, majd tovább kell lépned. Így a jó és rossz érzések egyformán értékes tapasztalatokká válnak, ezzel pedig folyamatosan fejlődsz mint vállalkozó.

Tudatosítsd magadban, hogy amiket megtapasztalsz, akár jó, akár rossz, mind a fejlődésed szolgálja, mert minden okkal történik és minden éppen úgy jó, ahogy van. Ha ezt megérted és elfogadod, sokkal könnyedebben fogod élni az életet.

6) Az életet előre fele éled, de visszafelé érted csak meg

A vállalkozói lét egy izgalmas kaland, nagy felfedezés. Döntéseket hozol, események történnek veled anélkül, hogy mindig pontosan tudnád, milyen következményekkel járnak majd. Amikor visszatekintesz a megtett útra, akkor fogod igazán látni, honnan-hová jutottál. És ez a megértés, ez a belátás az egyik legnagyobb jutalom a vállalkozói élet során. Nem csak főszereplője leszel életed regényének, hanem beleszólhatsz a regény írásába is.

A vállalkozó legfontosabb tőkéje a személyisége. Tedd napi szokásoddá az önfejlesztést!Vedd igénybe a fél órás ingyenes Online Igényfelmérést!

Tájékozódj gyorsabban a lehetőségekről! Vedd fel velünk a kapcsolatot és egy ingyenes fél órás online igényfelméréssel segítünk a tájékozódásban!

Foglalj magadnak időpontot a Facebookon!

Vagy töltsd ki az alábbi űrlapot és felvesszük veled a kapcsolatot!