A hozzáállás sokszor probléma, a hozzáállás megváltoztatása beosztottaknál pedig lehetetlennek tűnik. A kognitív disszonancia fordított alkalmazásával azonban csak idő kérdése, hogy képedre és hasonlatosságodra formáld az alkalmazottaidat. Ha vezető beosztásban dolgozol, fontold meg ezt a lehetőséget.

Miért van olyan nagy szerepe a hozzáállásnak?

Átlagos történet – egy üzletlánc dolgozói éveken keresztül olyan ruhában jelentek meg, amilyenben szerettek volna. A tulajdonos azonban egyik évben úgy gondolta, egységes megjelenést szeretne biztosítani. Megváltozott az üzletpolitika és ez új arculatot kívánt.

A dolgozók azonban nem fogadták el az új céges megjelenést, nem akarták hordani a munkaruhát, rendszeresen kritizálták, otthon felejtették. Sőt, az új ruhák feltűnően gyakran tönkre is mentek.

hozzáállás megváltoztatása beosztottaknál  - kognitív disszonancia

Gond ez? Gond. A dolgozói teljesítmény részben a szaktudás, részben a motiváció és hozzáállás eredménye. Hiába megfelelő a szaktudás, ha hiányzik a motiváció, nem lesz jó a végeredmény. Hibák, selejt, időveszteség és felesleges stressz, konfliktus jelzi a nem megfelelő hozzáállást. Ezért fontos kérdés a hozzáállás megváltoztatása beosztottaknál.

Hozzáállás megváltoztatása beosztottaknál – miért olyan nehéz?

A hozzáállás megváltoztatása beosztottaknál pszichológiai és biológiai akadályokba is ütközik. Egyik sem változtatható meg pusztán akarattal vagy győzködéssel.

Mit is jelent a hozzáállás megváltoztatása? Pszichológiai szempontból azt, hogy amit addig helyesnek gondoltál, most helytelennek kell nyilvánítanod. A hozzáállás megváltoztatása beosztottanál nehéz feladat, mivel az ember mindig arra törekszik, hogy amit tesz vagy érez, az helyes és jogos is legyen. Mivel a szokások és érzések megváltoztatása nehéz, így a legtöbb ember inkább az azokat alátámasztó meggyőződést betonozza be. Vagyis nem változtat a hozzáállásán, hiszen akkor el kellene ismernie, hogy valamit addig nem jól cselekedett.

Erről a jelenségről szól a kognitív disszonancia elmélete, amiről ebben a cikkben – Lehet-e valaha is igazad? – olvashatsz többet.

A biológiai akadályokról annyit érdemes tudni, hogy minden szokás, minden érzés, minden viselkedési struktúra kialakult idegpályákon fut le. Az idegsejtek közötti kapcsolat rögzül, adott ingerre adott érzések, mozdulatok indulnak el automatikusan. Ezt a kötődést nem lehet pusztán akarattal, egyik pillanatról a másikra megváltoztatni.

Hogyan használd fordítottan a kognitív disszonanciát?

A szokásokat nehéz megváltoztatni. Ha a vezető által elvárt viselkedés újszerű, nehéz, másfajta gondolkodást kíván, az ellen a legtöbb dolgozó belülről tiltakozni fog. Emiatt nehéz a hozzáállás megváltoztatása.

Érdemes azonban meggondolnod, hogy valamikor a régi viselkedés is új volt. Azzal szemben is negatívan nyilatkoztak a dolgozók. Most azonban különös módon a régit védik és az újat támadják.

A jelenség arra mutat, hogy a nem a meggyőzés alakítja a hozzáállást, hanem a viselkedés. Mivel a régi viselkedés már rögzült, ezért a hozzáállás is pozitívvá vált. A kognitív disszonancia elve alapján ugyanis nem tudsz hosszú ideig csinálni valamit, amiről nem vagy pozitívan meggyőződve.

Az üzletlánc vezetői nem hagyták, hogy a dolgozók szabotálják az egyenruha viselését. Minden egyes nap visszajelzést adtak a hiányos egyenruhára és a teljesítményértékelési rendszerbe is beépítették a megfelelő öltözéket. Mivel a teljesítményértékeléstől függött a bónusz mértéke is, a dolgozók elkezdték rendesen hordani az egyenruhát. Először csak hordták, de nem szerették. Két év múlva pedig már számos érvet tudtak felsorolni mellette: kímélik a saját ruhájukat, nem kell gondolkozni, hogy mit vesznek fel, jó a minősége. Bücskék voltak a rendezett megjelenésre. A hozzállás megváltoztatása sikerült. Régen elfelejtették, hogy egyenruha nélkül is lehet dolgozni.

hozzáállás megváltoztatása beosztottaknál - kognitív disszonancia

A hozzállás megváltoztatása beosztottaknál olyan, mint a TV sorozatok. Minél hosszabb ideig tartanak, annál sikeresebbek. Aki egy sorozatot két éve néz rendszeresen, az a további két évben is nézni fogja. És aki egy viselkedést két éve csinál rendszeresen, az egyre jobban meggyőződik a helyességéről. Ezzel a technikával éltek az üzletlánc vezetői is.

Az új szokások olyanok, mint a TV sorozatok. Minél hosszabb ideig tartanak, annál népszerűbbek.

Hozzáállás megváltoztatása beosztottaknál – hogyan csináld?

A kognitív disszonancia alapelvéből kiindulva a hozzáállást a viselkedésen keresztül változtathatod meg. Ha elég sokáig követelsz meg egy viselkedést, akkor azzal a dolgozók azonosulni fognak. Egy szóval: megváltozik a hozzáállásuk.

Az alábbi lépéseket érdemes követned:

  • Jelents be az új elvárást határozottan, a gyengeség legcsekélyebb jele nélkül.
  • Add meg az értelmezési keretet a dolgozóknak: indokold meg értelmesen, miért jó az új elvárás betartása nekik.
  • Ne harcolj a negatív hozzáállással. Ha hibát tapasztalsz, egyszerűen csak követeld meg a helyes viselkedést. Ha megalapozatlan panaszt, ellenállást hallasz, akkor hallgasd meg megértően, majd indokold meg még egyszer az elvárt viselkedést. Ne vitatkozz. Ne kérd a hozzáállás megváltoztatását. Csak a viselkedést követeld meg.
  • Ha a dolgozó helyesen viselkedik, DICSÉRD. JUTALMAZD MEG AZONNAL, ha a dolgozó a kívánt viselkedést mutatja. Ezzel megerősíted a kívánt viselkedés előfordulását.
  • Ismételd a fenti lépéseket addig, ameddig szükséges. Légy türelemmel

A példában szereplő üzletlánc vezetői is követték ezeket a szabályokat. Először értekezletet hívtak össze, ahol a vezetőség mindenkinek bejelentette az egyenruha viselést szabályait. Mindenki írásos tájékoztatót kapott az elvárásokról. A ruha viselését kötelezővé tették és számon is kérték. Ha valaki kritizálta az egyenruhát, meghallgatták, majd kérték, hogy annak ellenére kövesse a szabályokat. Ha valakinek az öltözéke nem volt megfelelő, azonnal korrigáltatták vele a hibát. Minden dolgozót személyesen megdicsértek, ha az öltözéke megfelelő volt. A hozzállás megváltoztatása nem volt kötelező. Kizárólag a formaruha viselését kérték

A szokások megváltoztatásának egyik eszköze a Fejlesztő Vezetés. Érdemes megismerned!

A Fejlesztő Vezetés tréning megtanítja neked, hogyan fejlesztheted a dolgozók képességeit és motivációját folyamatosan, tervszerűen és hatékonyan. A tréningen konkért fejlesztési tervet is kidolgozol, aminek kivitelezéséhez gyakorlati segítséget is kapsz. A fejlesztő vezetés eszközeivel nagyon hamar felépíthetsz egy professzionális célkitűzési és teljesítményértékelési rendszert!

Jelezd érdeklődésedet ezen az űrlapon és értesülni fogsz a legközelebbi induló Fejlesztő Vezetés Tréningről!