A vállalati kultúra megváltoztatása sokak szerint kemény dió. Ahogyan a történelemben sok kultúra évszázadokon keresztül tartotta magát, ugyanúgy a vállalati kultúra is túléli a vezetőket.

Nagyon sok vezetői vagy beosztott kezdeményezés megbukik a vállalati kultúra kemény ellenállásán. Ebben a bejegyzésben a szociális konformitásról olvasol és arról, hogyan segít téged a vállalati kultúra megváltoztatásában egy jól felépített tréning. Okvetlenül nézd meg a videót is!

Mi is a vállalati kultúra?

A vállalati kultúra egy több tényező eredőjeként kialakuló íratlan viselkedési és szabályrendszer. A hangsúly az íratlan szabályokon van. Jéghegyhez szokták hasonlítani, amelynek a víz felett lévő része az ismert és kimondott szabályok és értékek halmaza. A nagyobbik része azonban láthatatlan, mert a víz alatt található. A kimondott értékek és elvek valamint a gyakorlati viselkedés között sokszor nagy eltérés mutatkozik. Ilyenkor a víz alatti, láthatatlan szabályok működését tapasztalhatod. Mivel a szabályok íratlanok, ezért a vállalati kultúra megváltoztatása nem lehetséges pusztán kimondott vagy leírt új szabályok által.

A vállalati kultúra és az alkalmazkodás a változásokhoz sokszor ellentétben vannak egymással. A legjobb vezetői kezdeményezés is elbukik a tömeg ellenállásán és a legjobb újonnan felvett dolgozók is hamar beállnak a sorba – vagy elmennek a cégtől.

A vállalati kultúrának nagyon nagy ereje van. Sokan vélekednek úgy, hogy egy már kialakult vállalati kultúrát nem is lehet megváltoztatni. Természetesen ez biztosan nem igaz, hiszen számos gyakorlati példa van arra, hogyan változik meg egy vállalat kultúrája.

A vállalati kultúra attól a jelenségtől kapja erejét, amit szociális konformitásnak hívnak. Egy újonnan a csoportba érkező személy automatikusan követi az ott kialakult szabályokat. Ezek a szabályok pedig akkor is tovább élnek, mikor az eredeti csoport tagok már régen nem részei a csoportnak. Az egyszer kialakult vállalati kultúra megváltoztatása emiatt külön tudomány, amit a vezetőnek érdemes begyakorolnia.

Miért nehéz a vállalati kultúra megváltoztatása? Egy apró kísérlet megmutatja.

Bemásolok neked egy kis videót, ami szórakoztatóan bemutatja a szociális konformitás működését és erejét. Nagyon sok hasonló kísérletet végeztek már és valós esetek is alátámasztják, hogy az emberek minden helyzetben hasonlóan viselkednek.

Ebben a videóban az íratlan szabály az, hogy a váróteremben sípszóra mindenki feláll. A kísérlet elején csak egyetlen személy nincs beavatva abba, hogy ez egy kísérlet. Majd a beavatottak szépen elfogynak, míg csak a kísérleti személy marad a teremben. Vajon egyedül is feláll a sípszóra? És ha újabb kísérleti személyek érkeznek, ők is felállnak majd a sípszóra?

Nézd meg a videót és látni fogod, mekkora ereje van a vállalati kultúrának a szociális konformitás által! Azt is megérted belőle, miért olyan nehéz a vállalati kultúra megváltoztatása.

Teremts új helyzeteket, hogy változhasson a viselkedés!

Ahhoz, hogy új viselkedésformák és szabályrendszerek alakuljanak ki egy csoportban, megváltozott helyzetbe kell helyezni a munkatársakat. Megváltozott külső körülmények között új viselkedési szabályokat lehet kipróbálni és begyakorolni. Ez fontos része a vállalati kultúra megváltoztatásának.

Egy változásmenedzsment program hasonlóan működik. Új helyzeteket, új szituációkat teremt, amiben rákényszeríti a dolgozókat a megváltozott viselkedésre. Előre megtervezi azokat a lépéseket, amiben az új szokások kialakulnak.

Az új viselkedésformát és szemléletet természetesen először megérteni és gyakorolni kell. A változási projektekhez kapcsolódó tréningeken pontosan ez történik. A tréning csoport tagjai más körülmények között találkoznak egymással (a tréningen), más vezető irányítása alá kerülnek (a tréner irányítása alá) és olyan viselkedési szabályokat gyakorolnak be, amik eltérnek attól, amit megszoktak.

A tréning lehetőséget ad a vállalati kultúra megváltoztatására azáltal, hogy lehetőséget nyújt más viselkedési formák kipróbálására és begyakorlására.

A meglévő vállalati kultúra tudatosítása is könnyebb egy tréning helyzetben. A tréner képzett csoportvezető, gyakorlata van a rejtett folyamatok tudatosításában. A vállalati kultúra megváltoztatása és tudatosítása pontosan ezeket a készségeket igényeli.

Hogyan segíti a vezető munkáját a vállalati kultúra?

A vállalati kultúra relatív merevsége nem csak akadály, hanem előny is. Ha jól alakítottad ki, akkor pozitív irányban befolyásolja az egyének viselkedését. Egy új dolgozó betanítása például sokkal sikeresebb és könnyebb, hiszen a körülötte lévő normákhoz igazodik. Ha mindenki nyíltan és egyértelműen kommunikál, ha szabálykövető módon viselkedik és konstruktívan áll a feladatokhoz, akkor az új dolgozó is ehhez fog alkalmazkodni.

A vállalati kultúra olyan, mint a lendkerék – ha egyszer mozgásba hoztad, a lendület még sokáig mozgásban tartja.

A vállalati kultúra megváltoztatása tehát csak akkor feladat, ha rossz kultúráról van szó. A jó vállalati kultúrát viszont ápolni és fenntartani kell.

Ha kialakítottad a jó vállalati kultúrát, akkor nyugodtan támaszkodhatsz rá. Akkor felügyeli a munkát, ha te éppen nem vagy jelen.

A vállalati kultúra átalakításának eszközei tanulhatók!

A változásmenedzsment olyan tudomány, aminek már hosszú múltja van. Pszichológusok, szervezetfejlesztők, kutatók feltárták azokat a sarokpontokat és módszereket, amire figyelned kell. Ennek elemeit meg tudod tanulni egy változásmenedzsment tréningen, így nem fognak megbukni a kiváló kezdeményezések vagy szükséges változások.

Kattints a lenti gombra és tudj meg többet a változásmenedzsment tréningről!