Szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítása

A szervezetfejlesztés folyamat 3 fő részre osztható. Ezek közül az utolsó kritikus pont az elért eredmények megszilárdítása.

Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, miért kapja a legfontosabb szerepet a szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítása során a következetesség.

Mit jelent a következetesség? Milyen szerepe van a szervezetfejlesztés folyamat megszilárdításában?

A szervezetfejlesztésnek három fázisa van. Mindháromról olvashatsz, ha követed a szervezetfejlesztésről szóló bejegyzéseket.

  1. Szervezetfejlesztés diagnózis
  2. Akcióterv és kivitelezés
  3. Szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítása

A diagnózis és kivitelezés után elérünk a megszilárdítás fázisába, amelynek célja, hogy az új állapot tartósan fennmaradjon, erőfeszítés nélkül fenntartható legyen.

A következetesség szó jelentése :

  1. Egy elv betartása, folytonos szem előtt tartása, hogy az ezt alkalmazó tettek egymással ne ellenkezzenek.
  2. A folyamatos célra törés képessége, amikor nem adjuk fel a próbálkozást azzal kapcsolatban, amiről eldöntöttük, hogy megtesszük, még akkor sem, ha nehéz megtenni. Hosszú távú akarat a céljaink elérésére.

(forrás: wikiszotar.hu)

A második pont az, ami nélkül egy fejlesztett folyamat, egy újonnan bevezetett munkamódszer hosszútávon visszarendeződik az eredeti állapotába vagy korcsosul.

Mivel jár a következetesség hiánya a szervezetfejlesztésben?

A következetes nyomon követés hiánya visszarendeződéssel, illetve a folyamat deformálódásával jár. A szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítása nem következik be.

Mindegyik következmény növeli a költségeket, és csökkenti a munkavállalók elköteleződését a fejlesztések iránt. Ezáltal nehézkesebbé teszed a céged működését ahelyett, hogy a vállalat versenyképességét növelnéd a rugalmasabb, és optimálisabb folyamatok által.

Milyen módszerek vannak a Szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítására?

  • Napirend

A naptáradban foglalj le egy időpontot, naponta vagy hetente mindig ugyanakkor, amikor fejlesztési projektekkel kapcsolatos megbeszélést tartasz az érintettekkel. A szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítása a kollégákkal való folyamatos kapcsolattartással kapja a legnagyobb támogatást.

  • Számonkérés

Felelős és határidő! Fontos, hogy minden egyes feladat még a bevezetés utáni „karbantartás” is legyen konkrét felelőshöz rendelve. Rendszeres időközönként beszélni kell a felelőssel a feladatáról. Ezen alkalmakkor biztosítanunk kell őt a támogatásunkról, illetve változtatásokat kell eszközölnöd, ha a feladat nem ez előre meghatározott úton halad. A szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítása a folyamatos figyelmed miatt biztosan jó úton halad.

  • Újra
    tervezés

Egy valami állandó az életben, és ez a változás. Kizárólag úgy marad egy szervezet vagy egy folyamat értékteremtő, ha mindenkor meg tud újulni. A folyamat-és szervezetfejlesztés nem a gyorsaság, hanem a kitarts sportja! A rendszeres megbeszéléseken gyorsan, és optimálisan tudsz reagálni a változtatásokat igénylő lépésekre. Ha ezt megteszed elősegíted a rugalmasságot a szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítása közben.

A Szervezetfejlesztés előkészítése során már a megszilárdítást is betervezed

Egy jól felépített szervezetfejlesztési projekt során az egyes fázisokat egymásra hangoljuk. Már az előkészítés során figyelembe vesszük, hogy a cél nem csak egy új állapot létrehozása, hanem a szervezetfejlesztés folyamat megszilárdítása is.

Érdekel a téma? Az alábbi űrlapon keresztül felveheted velünk a kapcsolatot!