Enneagram személyiség fejlődés – egy út, ami csak a te utad

Szekér Károly Ennegram trénerrel beszélgettünk az Enneagram személyiségtipológiáról.

Az Enneagram egyik különlegessége, hogy nem csak tipológiát ad a személyiségről, hanem fontos szerepet kap benne a személyiség fejlődésének útja. Ennek a videónak a témája az Enneagram személyiség fejlődés.

Az Enneagram személyiség fejlődés útja az Enneagram ábrában is jelen van.

Az Enneagram ábra egy összetett szimbólum. Ezúttal azzal foglalkozunk, mit jelentenek a vonalak ezen az ábrán. Kézenfekvől, hogy a vonalak mentén történik az Enneagram személyiség fejlődés útja.

Az Enneagram személyiségtipológia tréningen mindenki eljut arra az ismeretre, hogy meg tudja ítélni, a kilenc alap típuson belül melyik az ő saját alap típusa. Ez az alapja a személyiség továbbfejlődésének.

Mindenkinek van tehát egy alaptípusa, ami a személyiség fejlődésének kiindulópontját jelentik. A fejlődés pedig az integrációs vonalak mentén történik. A személyiség fejlődésének útja tehát nem szabadon választott. Mindenki számára dedikált, hogy az Enneagram szeméyliségfejlődés útja milyen irányban történhet.

Pozitív irányú fejlődés – az integráció útja

Enneagram személyiség fejlődés 02

Az Enneagram személyiségfejlődés útja azt jelenti, hogy a saját alaptípusodból kiindulva a vonalak által meghatározott úton fel tudod venni más személyiségtípusok pozitív tulajdonságait. Ezáltal építkezik előnyére az ő adott személyiségének a típusa. A személyiségtípusokat összekötő vonal tehát nem egy egyszerű összekötő vonal, hanem egy iránymutató nyíl.

Ha tehát mondjuk 9-es karakterrel rendelkezel, akkor a fejlődésednek az az útja, hogy a hármasnak a viselkedési jegyeit vegyed magadra. Ezt pedig tudatosan meg tudja élni, hiszen tudja, hogy a hármasnak mik az ok a pozitív viselkedési jegyei, amitől ő jó hármas. Így tehát kilencesként arra van szükséged, hogy gyakorold a dinamikus, tettre kész, ambíciózus, teljesítményorientált viselkedésformákat, amik a hármas karakter jó tulajdonságai. A békés, nyugodt kilencesből egy dinamikus, céltudatos de továbbra is békés nyugodt kilences válik. Ezt jelenti a kilences számára az Enneagram személyiség fejlődés.

Nézzünk egy kettes karaktert! Róla tudjuk, hogy segítőkész, együttműködő, barátságos. Nagyon sokat ad a környezetének önmagából és hajlamos arra, hogy magát túlságosan háttérbe helyezze. Ezért az ő útja a négyes felé vezet, ahol fölismerheti a saját érdekeit, felismeri saját vágyait, szükségleteit, motivációját. A négyes személyiségtípus viselkedési jegyeit gyakorolva azonban nem négyessé válik, hanem sokkal jobb kettessé.

Mennyire használhatóak az Enneagram személyiség fejlődés szabályai a konkrét helyzetekben?

Erre a kérdésre egyértelmű igennel felelhetünk. Az Enneagram Személyiségtipológia tükrében tudni fogod, melyek a személyiséged pozitív tulajdonságai és melyek az árnyoldalai. Az Enneagram személyiség fejlődés törvényeiből pedig világos iránymutatást kapsz arra, hogy mely viselkedésjegyeket érdemes gyakorolnod, szokássá alakítanod.

Ezek alapján saját magad számára recepteket dolgozhatsz ki arra, hogyan érdemes változtatnod a mindennapjaidon annak érdekében, hogy jobb emberré válj.

Érdekel a személyiségfejlesztés? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

About Daróczi Zoltán

dr. Daróczi Zoltán 1998 óta tart vezetői és értékesítői tréningeket. Évente több tucat tréninget tart, így megbízható, rutinos tréner. A Győri Tréning vezető trénere.