Stratégiai változásmenedzsment

A változások mindennaposak az üzleti életben. Vannak, akik csak akkor lépnek, ha rá vannak kényszerítve és vannak, akik előre gondolkodnak, tudatosan terveznek.

A tudatos jövőtervezés eszköze a stratégiai változásmenedzsment is. A stratégiai változásmenedzsment olyan feladat, amivel elébe mehetsz a változásoknak, beépítheted azt a vállalatfejlesztés mindennapi feladatai közé. Ez a cikk arról szól, hogy mit is jelent a stratégiai változásmenedzsment.

Miért fontos a stratégiai változásmenedzsment kérdése? Elegendő arra gondolni, hogy jövőkutatók szerint a 20 év múlva fontos foglalkozások jelentős része ma még nem létezik. A technológia fejlődésével radikális változások történnek a gazdaságban és a társadalomban. A technológia és a társadalom változásához pedig a vállalatoknak is alkalmazkodni kell. A változásmenedzsment a jövőben egyre nagyobb jelentőséget fog kapni.

Minden vállalat szükségszerűen változik tehát, és mivel a változást vezetni kell, hát van változásmenedzsmentje is. De mitől lesz a változásmenedzsment stratégiai?

Hogyan zajlik le a változásmenedzsment a legtöbb vállalatnál?

stratégiai változásmenedzsment - hogyan zajlik le a legtöbb esetben?

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a stratégiai változásmenedzsment a legtöbb vállalatnál csak nyomokban létezik. A vállalatok általában utólag reagálnak a változó körülményekre, folyamatos tűzoltással próbálják menedzselni a helyzetet. Mint a rutin nélküli sakkozó, aki mindig csak az előző lépésre reagál, a vállalatvezetés is a közvetlen változások bekövetkeztekor találja ki a megfelelő választ. A kimenet mindig bizonytalan, a változásmenedzsment stresszel, tévedésekkel, veszteségekkel teli. Olyan dolog, amit senki nem kíván magának, mégis minden nap szembesül vele.

Hogyan lehet ezt másképp csinálni? A stratégiai változásmenedzsment pont abban különbözik, a hagyományostól, hogy előre tekint. A jövőt kutatja, sőt, saját szektorában még alakítja is. Három fontos feltétele van annak, hogy a stratégiai változásmenedzsment egyáltalán lehetséges legyen.

A változásoknak mindig van előjele

stratégiai változásmenedzsment - mindig van előjele

A sikeres változásmenedzsment egyik előfeltétele, hogy időben észleld a változásokat. A nem várt siker, a nem várt kudarc, a demográfiai, politikai és társadalmi változások nem egyik napról a másikra történnek. Vállalatvezetőként nem lehetsz kizárólag a napi feladatokkal elfoglalva. Ha rugalmas vállalatot szeretnél, fel kell állnod az íróasztal mögül és ki kell építened a kapcsolatot a külvilág és a munkavállalók felé. A stratégiai változásmenedzsmenthez folyamatos információ áramlásra van szükséged.

Az üzleti rendezvények, konferenciák látogatása és a közmondásos golfpálya a vezető munkahelyévé válnak. A vevői vélemények és demográfiai változások figyelemmel kísérése, a folyamatok monitorozása és elemzése és a folyamatos önképzés pedig stratégiai feladattá.

De van-e a felkészülésre egyáltalán időd? A változásokra való felkészüléshez elemzésre, gondolkodásra, ötletelésre és tervezésre van szükség. Ehhez pedig idő kell – és ez az idő csak jól szervezett vállalatvezetés mellett áll rendelkezésre.

Stratégiai változásmenedzsment – önálló dolgozókra alapul

stratégiai változásmenedzsment - időt kell rá teremteni

Az idő kérdése kulcskérdés rengeteg vezető életében. A bevételt és az anyagi forrásokat tetszőlegesen tudod többszörözni, de időd mindig csak ugyanannyi marad: 24 óra naponta.

A stratégiai változásmenedzsment alapfeltétele, hogy felszabadulj a napi rutinfeladatok alól. Ehhez a célhoz a delegálás, a feladatok átadása vezet el. Ahhoz azonban, hogy delegálni tudj, megfelelő minőségű munkaerőre van szükséged. Olyanokra, akik ugyanolyan jól, sőt jobban el tudják látni a napi munkát, mint te magad.

Sajnos tökéletes embereket nem lehet kívülről felvenni. Sosem lehetett. A jó munkaerő képzést, betanítást és világos vállalati struktúrát igényel.

Nincs stratégiai változásmenedzsment, jövő-orientált vállalatvezetés megfelelő háttér, megfelelő szervezet és munkaerő nélkül. Ezek nélkül a vállalatvezetés csak örök küzdelem, a stressz, az időhiány, a káosz és a pazarlás ellen.

Mennyire vagy megelégedve a vállalatoddal? Tudnak tőled függetlenül dolgozni, vagy összeomlanak, ha szabadságra mész és kikapcsolod a telefont?

önálló munkatársak nélkül nincs stabil vállalat

Ha bármilyen kételyed van a beosztottak felelősségvállalásával és önálló munkavégzésével kapcsolatban, képezned kell a dolgozókat és ki kell alakítanod a folyamatos belső képzési rendszert. Most azonnal. Ne várj egy percet sem, mert amikor szükséged lesz rá, akkor már késő. A katonát sem az éles ütközetben kell megtanítani pontosan lőni.

Alakítsd ki a rugalmas vállalatot

a változások bevezetése rugalmasságot igényel a dolgozók részéről

Az önjáró vállalat képes a rutinfeladatok hibamentes működtetésére. Ha nem változna semmi, tulajdonképpen célba is érnél vele.

A dolgok azonban változnak, hiába működik valami jól, holnap már át kell alakítani. Éppen ezért a változásmenedzsment a dolgozók részéről rugalmas szemlélet igényel. Nem szabad ragaszkodni a régi, bevált módszerekhez, ha azok már nem felelnek meg a megváltozott követelményeknek.

Szerencsére a rugalmasság, mint minden más készség, tanulható és fejleszthető.

A legjobb, ha a változás – a kis változások – a mindennapok részét képezik. Vezesd be ezért a folyamatos változás és alkalmazkodás kultúráját! A japán módszerek tökéletesek erre a célra: a folyamatok állandó javítása, a pazarlások folyamatos csökkentése és megszüntetése nem csak közvetlen anyagi hasznot hoz. A Kaizen, 5S, Lean menedzsment folyamatos alkalmazása nagyon sokat segít a változásmenedzsment begyakorlásában is. Ezeknél a projekteknél a munkavállalók maguk kezdeményezik a változást és maguk végzik el a kivitelezést. Ennek során megtanulnak vállalatvezetőként gondolkodni, felelősséget vállalni és önállóan dönteni.

Stratégiában gondolkodó vállalatvezető, önjáró vállalat, változni tudó dolgozók – ezek a stratégiai változásmenedzsment alapkövei.

Ha letetted ezeket az alapköveket, bármilyen változás győztese lehetsz. Ha úgy gondolod, hogy ezekkel az alapokkal a vállalatod nem rendelkezik, kezdj sürgősen hozzá az alapok letételéhez. A változások folyamatosan fenyegetnek, de váratlanul jelennek meg. A változásmenedzsment olyan, mint a dzsungelharc – tudod, hogy a változás mindenütt ott van, de nem tudod, konkrétan melyik bokor mögül bukkan fel. Ezért állandóan készenlétben kell állnod a győzelem érdekében. Az állandó készenléthez pedig ki kell alakítanod a megfelelő szervezetet.

Mi az első lépés a stratégiai változásmenedzsment felé?

Ha a vállalatod még nem önjáró és rugalmas, valószínűleg nem lesz elegendő időd arra, hogy magad foglalkozz a stratégiai változásmenedzsment kérdésével. Nagy valószínűséggel csak úgy fog sikerülni, ha külső erőforrást veszel igénybe.

A vállalat hasonlít egy házhoz. Benne élsz és dolgozol, de nem feltétlenül jó, ha te építed fel teljes egészében. Ha házat építesz, jobb, ha a gázszerelést szakemberre bízod.

Érdemes tehát alkalmaznod egy olyan céget, aki a szervezetfejlesztésben jártas és segíteni tud neked.

Győri Tréning – partner a stratégiai változásmenedzsment megvalósításában

Szerencsére mi, a Győri Tréning trénerei és tanácsadói, rendelkezünk megfelelő eszközökkel és tapasztalattal. Segítségünkkel kialakíthatod azt a vállalatot, amire a stratégiai változásmenedzsment épülhet.

Szervezeti diagnózis, folyamatok optimalizálása, változásmenedzsment tréning, vezetői képzések – még sorolhatnánk az eszközöket, amik rendelkezésre állnak a fejlett, önálló vállalat felépítéséhez.

Egy vállalat átalakítása, a működés új szintre emelése komoly feladat. Érdemes előtte – és közben is – mások véleményét meghallgatni. Vedd fel velünk a kapcsolatot – a tapasztalatunkra támaszkodva sokkal könnyebben hozol helyes döntéseket, magabiztosabban és gyorsabban vezényled le a változásokat!

About Daróczi Zoltán

dr. Daróczi Zoltán 1998 óta tart vezetői és értékesítői tréningeket. Évente több tucat tréninget tart, így megbízható, rutinos tréner. A Győri Tréning vezető trénere.