Önismeret fejlesztés – már az ülésed is elárulja

Az önismeret fejlesztés mindig is foglalkoztatta az embereket.

Hippokratész i.e. 400-ban négy alapvető álló személyiségtípusról írt, akiket a testfolyadék alapján különböző viselkedés jellemez: A túl sok fekete epe melankolikus (depressziós), a túl sok sárga epe kolerikus (ingerlékeny), a vér szangvinikus (derülátó), végül a nyálka flegmatikus (nyugodt, közönyös) típust eredményez. ( Rita L. Atkinson, Richard C. Atkinson, Edward E. Smith, Daryl J. Bem: Pszichológia ) Az önismeret fejlesztés kiindulhat az ő megfigyeléseiből, mert sok későbbi kutatás és teória alapját alkották orvosi, pszichológiai és irodalmi területeken is.

A biokémiai kutatások későbbiekben megcáfolták téziseit, azonban sok elmélet mind a mai napig 4
típusba osztja be a személyiségeket: domináns, befolyásoló, kitartó, szabálytisztelő

A 4 különböző személyiség megmutatkozik a döntések meghozatalának módjában, általános viselkedésben, de a minket körülvevő tárgyakban és abban is hogyan ülünk. Első lépés az önismeret fejlesztés alapjaihoz, a 4 meghatározó személyiség meghatározása első ránézésre. Ehhez csak arra van szükséged, hogy megfigyeld ki hogyan ül.

Domináns: Igyekszik uralni, és kontrolálni környezetét. Így, ha szemben ül veled karjai, és lábai nyitottak. Beszéde közben feléd mutat oly módon mintha be akarna kebelezni. Mindezt olyan határozottsággal és magabiztossággal, ami mellett nehéz szóhoz jutni.

Befolyásoló: Imád beszélni, és szerepelni, szenvedélyes nyitottsággal. Beszéd közben mintha egy szórakoztató darab elvarázsolt színésznőjét figyelnénk. Az önismeret fejlesztés számukra a világ minden csodájának megélése. Ahogy ül a komplett világ, és közte a mi befogadásunknak készségét sugallja felénk.

Kitartó: Minden cselekedetére, köztük az ülésmódjára is a stabilitás és a visszafogottság jellemző. Óvatos gesztusaik vannak, és kerülik a hírtelen mozdulatokat. Úgy ül le, hogy viszonylag sok helyet hagy, hogy mások is odaférjenek.

Szabálytisztelő: Kommunikációja visszafogott, tárgyilagos, diplomatikus. Székét precízen helyezi el az asztal mellett. Ahogy ül szinte biztos, hogy egyetlen egy ránc sincs a nadrágján. Blúzát, zakóját szimmetrikusra igazítja, amint elhelyezkedik.       

Az önismeret fejlesztés során próbáljad meg megfigyelni kollégáid hogyan ülnek a megbeszélésen. Amit meglesz a képességed elkülöníteni a négy típust, hozzáláthatsz a tanuláshoz: Kinél mivel érek célt?