A tréning költségek csökkentése szinte magától értetődő nagyon sok vállalat számára. Az időről időre felbukkanó gazdasági válságok egyik első következményeként a cégek jelentős része azonnal beszünteti azokat a kiadásokat, amik nem járnak azonnali negatív következményekkel – ide tartoznak a képzési költségek is.

Mindeközben vannak olyan vállalatok, ahol válság idején pontosan ellenkező módon reagálnak: a kieső megrendelések miatt felszabaduló időben a dolgozókat átképzésre, továbbképzésre küldik. Így a válság elmúltával sokkal hatékonyabb, képzettebb, önállóbb munkatársi gárdával tudnak hasítani a piacon.

A költségtakarékosság természetesen állandó feladat. A kérdés, hogyan érdemes úgy takarékoskodni, hogy az ne váljon a vállalat és a tréning kárára?

Tréning költségek csökkentése – hol spórolhatsz?

A 90-es években és a 2000-es évek elején egy  standard tréning 2-3 napig tartott és tipikusan egy vidéki szállodában – lehetőleg wellness szolgáltatásokkal együtt – került megrendezésre. Ebben az időszakban a vállalati tréning fogalma a összekapcsolódott a jutalommal, a pihenéssel, az esti vacsorákkal és szaunázással. Így a tréningek valóban jelentős összegbe kerülhettek, ami azonban több tényezőből tevődött össze:

  • a tréner díja,
  • terembérlet és ellátás,
  • a résztvevők fizetése arra az időre, amíg tréningen vannak és
  • a kieső termelés.

Tapasztalatok szerint a szállodai szállással egybekötött tréningek esetén a szervezési költségek magasabbak lehetnek, mint magának a tréningnek a díja. A szervezésen is múlik tehát, hogy mekkorák a tréningköltségek. A tréning költségek csökkentése érdekében érdemes átgondolni, mi a tréning célja és ahhoz képest mennyire játszanak fontos szerepet a külső körülmények.

A tréning költségek csökkentése a járulékos költségek csökkentésén keresztül igen hatékony lehet.  Törekedj arra, hogy a tréningek és képzések

  • a saját vállalatodnál található tárgyalóhelyiségben vagy
  • a tréning cég oktatótermében

kerüljenek megrendezésre. Így eleve könnyebb és olcsóbb a szervezés. Ásványvíz és kávé mindenütt van, a szükséges kalóriát pedig sokféleképpen biztosíthatod: a résztvevők által hozott szendvicstől elkezdve a pogácsán át az ebédrendelésig – te döntöd el, hogy számodra mennyi fér bele.

A tréneri költség csökkentése

Ezt a költséget nem tudod megkerülni és a tréner személye kulcsfontosságú a képzési program sikere szempontjából. A tréneri díj lealkudása kézenfekvőnek tűnik, de hosszabb távon hátrányos lehet – feltéve, hogy jó szakemberrel szeretnél dolgozni. Szerencsére más lehetőségek is vannak a tréning költség csökkentésére. Melyek ezek:

  • válassz olyan trénert, aki egyénileg dolgozik

Az a tréner, aki egy tréningcégen keresztül érkezik, mindig drágább, mint az egyéni tréner, hiszen ki kell fizetned a tréningcég költségeit és nyereségét is. A trénerek jelentős része szabadúszóként dolgozik. Így gyakran előfordul, hogy ugyanazt a trénert egy tréningcég munkatársaként, de akár egyénileg is megbízhatod. A második eset neked is, a trénernek is előnyösebb megoldás lehet. Hiszen a tréning minőségét elsősorban a tréner személye garantálja. Így a tréning ára kedvezőbb, de a minősége ugyanaz marad.

  • köss hosszabb távú szerződéseket

Ez egy gyakori megoldás arra, hogy kölcsönösen előnyös módon kedvező árat érj el. Bízd meg a trénert, hogy rendszeresen foglalkozzon a csapattal és mindenki nyerni fog rajta: a tréner megismeri a céget, a programok egymásra épülnek és a rendszeresség növeli a hatásfokot.

Miért ne tennéd ezt? A tréning költségek csökkentése ezen a módon szintén nem vezet a minőség rovására. Sőt: a tréning még hatékonyabb, ha rendszeresen vesz rajta részt a csapat.

A résztvevők kieső munkaidejéből eredő költségek csökkentése

Résztvevők nélkül nincs tréning, ezért ezt a költséget nehéz megkerülni. Válassz tehát jó trénert, hogy a tréning minden perce a legjobban hasznosuljon.

A tréning hatékonysága is segíthet a tréning költségek csökkentésében. Ha egy programot kompakt, hatékony módon terveznek meg, akkor rövidebb ideig tart és kevesebb munkaidő költséggel jár.

Válassz olyan időszakot a tréningek megtartására, amikor alacsonyabb a munka leterheltség. Így a munka átszervezésével időt lehet találni a képzések megtartására anélkül, hogy a termelésben ez meglátszana.

A rövid tréningek szintén segíthetnek a költségek csökkentésében. A 2-4 órás modulokban megtartott tréningek lehetővé teszik, hogy a tréning megvalósuljon, de mellette a munka is el legyen végezve. Így nincs kieső termelés – vezetőképzésben vagy adminisztrációs, értékesítési területen ez is járható út.

A céges tréning mindig jó befektetés

További információkhoz jutsz a hatékony és hatásos tréningszervezésről, ha felveszed velünk a kapcsolatot. Teljeskörűen meg tudod velünk beszélni a tréning témaköreit, előkészítését, szervezési kérdéseit. Az első igényfelmérés még ingyenes is, ezért ajánljuk, hogy ne hagyd ki ezt a lehetőséget.

Az alábbi gombra kattintva találod a Céges Tréningek rövid jellemzését és kapcsolatfelvételi lehetőséget.