Tényleg fontosak a célok?

Mi a céltalanság ára? Hiszen a természet létezőinek többségére jellemző, hogy személyesen nem ápol túl nagy ambíciókat. Az oroszlán a könnyű prédára vadászik, a növények alkalmazkodnak ahhoz az időjáráshoz, ami éppen van. Elmondható, hogy az élőlények leginkább akkor mozdulnak meg, ha nagyon muszáj, vagy ha az örömükre szolgál. Munka és küzdelem? Teljességgel hiányzik a gondolataikból.

Ha a természetből indulunk ki, akkor szinte természetellenesnek tűnik, hogy egy ember, aki nem fázik és nem éhezik, bármilyen célból is túlságosan megerőltesse magát. Sokan nem is teszik – a modern társadalomban sokaknak a kisujjukat sem kell mozdítaniuk bármiért. A céltalanság árát azonban meg kell fizetni.

Mégis miért van az, hogy olyan sokan törekednek arra, hogy többet érjenek el annál, ami már önmagában is elég lenne.

Az egyik válasz az énképedben kereshető: ahhoz, hogy elégedett és kiegyensúlyozott légy, pozitív képpel kell rendelkezned önmagadról. Ez nem választás kérdése, hanem sokkal inkább olyan szabály, ami mindenkire érvényes. Az énkép azonban puszta gondolkodással és akarattal nem változtatható meg. Ehhez valódi tapasztalatra van szükség.

A számodra szükséges pozitív énképhez nagymértékben hozzájárul, ha pozitív tapasztalatot szerzel önmagadról – vagyis ha sikert érsz el. A siker érzése viszont csak akkor alakul ki, ha van mihez mérni azt, amit elértél. Ebben segítenek téged a mérhető célok. A cél nélküliség következménye, hogy nem tudod mérni a sikereidet.

Mi történik, ha egyáltalán nincsenek céljaid? Mi a céltalanság ára?

Ebben az esetben elmarad a pozitív megerősítés, amit a siker nyújt neked. A céltalanság ára, hogy pozitív megerősítés híján kételkedni kezdesz a képességeidben. Félni kezdesz a kudarctól. Emiatt még kevesebbet vállalsz és mersz. Ez viszont a pozitív énképed további leépüléséhez vezet. Aminek következménye, hogy még jobban elbizonytalanodsz, még kevesebbet vállalsz, stb. stb.

A céltalanság következménye, hogy kialakul egy ördögi kör, akár a pszichiátrián is végezheted.

És ha nem éred el a kitűzött céljaidat? Az nem rombol?

Jogos a felvetés, az el nem ért célok is rombolják az énképet. Éppen ezért olyan célokra van szükséged, amelyekért küzdeni kell ugyan, de elérhetőek. Leginkább pedig akkor segítenek téged, ha mérhetőek, megfoghatóak. Az is fontos, hogy legyen határidejük – különben sose fogod megerőltetni magad értük.

Az ilyen célok nem csak a karrieredet építik, hanem a személyiségednek, a mentális jóllétednek is jót tesznek.

A célok nem csak nehezítik, könnyítik is az életedet. A célok alapján tudod kiválasztani azokat a feladatokat, amik a prioritáslistán magasabb helyezést kapnak. Így végső soron nem több, hanem kevesebb feladathoz vezetnek. Ha tudod mit akarsz, nem dolgozol feleslegesen. A célok a prioritás felállításának alappillérei.

Ismerd meg jobban az Időgazdálkodás vastörvényeit!

A célkitűzés minden időgazdálkodás és sikeres élet fontos alapja. A célkitűzéshez azonban megfelelő időgazdálkodás, a feladatok rangsorolása és a prioritások felállítása is szükséges. Ezt tanulod meg egy jó időgazdálkodás tréningen. Ilyen a Prioritások Felállítása tréning, ahol megismered mind az 5 prioritás felállítási módszert, amivel a sikeres emberek a céljaiknak megfelelően rendezik a feladataikat.

Állíts fel prioritásokat, végezz kevesebb feladatot és legyél mégis sikeresebb! Gyere el a 4 órás Prioritások felállítása tréningre! Jelezd érdeklődésedet ezen az űrlapon és értesülni fogsz az induló tréningek időpontjairól!