Ha még nem voltál tréningen, fontos kérdés, hogy mit tanulsz a tréningeken. Milyen pluszt ad neked például egy vezetőképzés ahhoz képest, amit a vezetéselméletről a főiskolán tanultál? Mit tanulhatsz meg egy 2 napos képzésen, amit nem tanultál meg 10 év tapasztalata során? Ha tudod, hogy mit tanulsz a tréningeken, akkor a részvételed is sokkal hatékonyabb lesz. Ezért fontos ez a bejegyzés.

Természetesen vannak rosszul sikerült tréningek is. Ezek a negatív tapasztalatok valósak ugyan, de nem érintik a tréninget mint műfajt, és a tréneri munkakört sem. Más szakmában is előfordulhat, hogy a teljesítés nem felel meg az elvárt színvonalnak. Ez a bejegyzés nem az ilyen helyzetekről szól.

Mit tanulsz a tréningeken?

A tréning a készségfejlesztésről szól. Ha az az elvárásod, hogy a tréningen sok ismeretlen, új elméleti anyagot tanulsz, akkor előfordulhat, hogy csalódsz. Ennek a fényében először nézzük meg azt, hogy mit is jelent a tanulás, mit jelent valamit tanulni.

Tanulás alatt nagyon sokan az elméleti ismeretek elsajátítását értik. Tanulás azonban az is, amikor egy mozdulatsort százszor és ezerszer elgyakorolsz, hogy automatikusan jól menjen. Tanulás az is, amikor látsz valakinél egy trükköt, kapsz egy tippet amivel ugyanazt a dolgot könnyebben és gyorsabban elvégezheted. A kérdés tehát az, hogy mit tanulsz egy tréningen?

Mit tanulsz a tréningeken? Egy kommunikációs tréning elsősorban a készségfejlesztésről, az alkalmazásról szól. Nagyon sok esetben a résztvevők már rendelkeznek az elméleti tudással, de nem tudják azt a mindennapi munkájukhoz kapcsolni. Jól megvilágítja ezt az egyik fiatal tréningrésztvevőm visszajelzése, aki egy vezetőképzés végén ezt mondta nekem:

“A főiskolán két féléven keresztül tanultam a vezetői kommunikációt, de igazából ez alatt a két nap alatt értettem meg.”

Ugyanez érvényes sok más területre. Keveset ér pl. a konfliktuskezelésről megszerzett elméleti tudásod, hogy ha nem ismered fel a gyakorlatban, hogy éppen milyen folyamat történik veled. Hiába ismeri egy területi képviselő az ellenvetéskezelési technikákat, ha nem tudja, hogy egy konkrét vevőnél egy konkrét ellenvetésre milyen választ adjon.

Mit tanulsz a tréningeken? A tréning elsősorban – bár nem kizárólag – a gyakorlati alkalmazást segíti. Arról szól, hogy mindaz, amit ELMÉLETBEN MÁR TUDSZ, hogyan VALÓSÍTHATÓ MEG A GYAKORLATBAN. Az elméleti tudás megszerzésére ott vannak a könyvek és a főiskolai tanfolyamok.

Hogyan néz ki egy tréning felépítése konkrétan?

A tréning mint készségfejlesztés azt jelenti, hogy

a jó tréning 70-80%-a a technikák gyakorlati alkalmazásával, feladatokkal és problémamegoldással telik.

Mit tanulsz a tréningeken? Mit jelent a 20% elmélet – 80% gyakorlat elve? Álljon itt egy példa a konfliktuskezelési stílusokról szóló mini tréningből. Leírom neked röviden a menetrendet és mindegyik pont mellé zárójelben, hogy elméletről vagy gyakorlatról van-e szó.

Konfliktuskezelési stílusok mini tréning – tematika

  1. Egy rövid felvezető előadásban megismered a konfliktuskezelési stílusokat (elmélet).
  2. Ezután kitöltesz egy önismereti tesztet, ami a te konfliktuskezelési stílusodról szól (gyakorlat).
  3. Majd megbeszéljük a nálad előforduló konfliktusokat és megvizsgáljuk, melyik szereplő milyen stílust használ (gyakorlat).
  4. Végül apró helyzetgyakorlatokban elpróbáljuk, kivel milyen stílusban kellene beszélned, hogy meg tudd oldani a helyzetet (gyakorlat).

Ahogy a példa mutatja, ez a tréningblokk 1 elméleti részből és 3 gyakorlati részből állt. Mit tanulsz a tréningeken? Ebben a példában a 3 órás tréning után úgy fogsz hazamenni, hogy tudod, melyik konfliktusod esetén melyik stílust érdemes használnod.

Egy jó tréning pozitív mellékhatásai

Mit tanulsz a tréningeken? Önbizalomnövelés, tapasztalatcsere, problémamegoldás és kikapcsolódás.

A tréningnek mindig van egy fő témája, amivel foglalkozik. Maga a tréning módszer azonban más területeken is pozitív hatásokat fejt ki. Akár ezek miatt is érdemes tréningekre járni. Ismerj meg ezek közül néhányat!

  • Önbizalom erősítés – a tréning gyakorlatok során kipróbálod magad és pozitív visszajelzéseket kapsz.
  • Tapasztalatcsere – a megbeszélések során megismered mások véleményét, tapasztalatát. Ezekkel gazdagodsz, ezekből tanulsz.
  • Kapcsolatépítés – a többi résztvevővel megismerkedsz, hosszú időre szóló ismeretségek, barátságok alakulnak ki.
  • Problémamegoldás – a konkrét problémádat, kérdésedet megbeszélheted a trénerrel vagy a csoporttal, megoldást találhatsz rá.
  • Csapatépítés – egy munkahelyi tréningen a csoport kilép a mindennapi kerékvágásból. Új oldalról ismered meg a munkatársakat, az együttműködés javul.
  • Szórakozás – a csoportmunkában mindig vannak vidám pillanatok, amikre később is szívesen emlékezel.


Vedd igénybe a fél órás ingyenes Online Igényfelmérést!

Tájékozódj gyorsabban a lehetőségekről! Vedd fel velünk a kapcsolatot és egy ingyenes fél órás online igényfelméréssel segítünk a tájékozódásban!

Foglalj magadnak időpontot a Facebookon!

Vagy töltsd ki az alábbi űrlapot és felvesszük veled a kapcsolatot!