Azt, hogy a kommunikációs tréning elsősorban készségfejlesztés és azt is, hogy mit tanulhatsz egy tréningen, megtudhatod a „Tréning – mit jelent és mire használhatod” bejegyzésből. De milyen tréning módszerek, tréning gyakorlatok azok, amiken keresztül a készségfejlesztés történik? Ezekre a kérdésekre kapsz választ ebből a bejegyzésből. Ülj be egy képzeletbeli tréningre és járd végig azt az utat, amit egy résztvevő megtesz!

A tréning módszerek a képzési igények felmérése után kerülnek kiválasztásra

Amikor egy konkrét tréningre jelentkezel, a tematika már készen áll. Tudod, milyen készségeket akarsz fejleszteni és a tréning gyakorlatok, előadások is előre ki vannak dolgozva. Mégis: a tréneri előadáson elhangzott példákban és a tréning gyakorlatokban lehetőség van arra, hogy a te helyzetedet is figyelembe vegyük. A tréning módszerek lényegi eleme a személyre szabás. Ezért számíthatsz egy igényfelmérő rövid telefonhívásra, miután jelentkeztél a tréningre. Itt elmondhatod, miért pont azt a témát választottad, milyen helyzetekben kívánod alkalmazni a tanultakat és mik az elvárásaid a tréninggel kapcsolatban. Amennyire lehetséges, neked megfelelően alakítjuk a programot.

Céges tréning esetében a képzési igények felmérése még széleskörűbb. A tréning kidolgozása itt már kiterjed arra, hogy a példák is a cég életére legyenek szabva. Még a külső körülményeket is a céged igényei szerint lehet alakítani. Ezért a céges tréningeknél egy személyes igényfelmérő beszélgetés előzi meg a tréningprogram kidolgozását.

Ismeretátadás a tréningen – az előadás és más tréning módszerek

Egy hagyományos oktatás elsősorban előadásokra épül. Ezek lehetnek nagyon színvonalasok, de nagyrészt passzivitásra kényszerítenek téged. Előadások a kommunikációs tréningen is vannak, de igyekszünk röviden és hatékonyan megtartani őket, hogy maradjon idő az aktív gyakorlásra is.

Az előadás is tréning módszer, ami minden kommunikációs tréningen előfordul. Egy előadás egy jó tréningen azonban inkább rövid (10-15 perc) és interaktív módon történik. Az interaktivitás azt jelenti, hogy a tréner előadás közben kérdéseket tesz fel, bevonja a résztvevőket a téma kidolgozásába. Te is feltehetsz olyan kérdéseket, ami a téma jobb megértéséhez hozzá tartozik. Emiatt válik többé az élő tréneri előadás, mint az előre felvett előadás, vagy egy könyv elolvasása.

Vannak más tréning módszerek is az ismeretfelvételre. Ilyen például a vezérszöveg nevű tréning módszer: ez azt jelenti, hogy az új anyagot egy ismertető szöveg elolvasásával és az ahhoz kapcsolódó feladatok megoldásával ismered meg.

Szintén előfordul, hogy a tréner az új témákat kiscsoportos, páros feldolgozásra kiadja. Ilyenkor egy-egy résztémát a felkészülés után a kiscsoport ismertet a nagycsoport előtt. A tréner csak kiegészít és pontosít, ha szükséges.

Természetesen megnézhetünk közösen egy oktatófilmet, rövid filmrészletet is. A megtekintést nagycsoportos megbeszélés követi.
A tanulságok levonása szintén az új ismeretek átadását szolgálja.

Új ismeretek felvételére szükség van a tréningen is. Ez azonban nem csak előadással, hanem más módszerekkel is történhet.

Ismeret elmélyítő kommunikációs tréning gyakorlatok

A tanult ismereteket általában változatos feladatokkal mélyíted el. Ezek a feladatok mind azt szolgálják, hogy ne csak elméleti szinten, passzívan, hanem aktívan is találkozz az új ismeretekkel. Az ismeret elmélyítő tréning gyakorlatokból számos típus létezik, például

 • filmelemzés – a tanultak alkalmazása egy rövid filmjelentre
 • szövegelemzés – ugyanaz, mint a filmelemzés, csak írott szöveggel
 • táblázatépítés, tesztkitöltés, dominó, sőt még társasjáték is – ezek a feladatok a megértést segítik
 • feladatlapok közös megbeszéléssel
 • a kommunikációs szabályok alkalmazása saját termékre, saját élethelyzetre írásos felkészüléssel
A tréning módszerek és tréning gyakorlatok jellemzője az aktivitás.

Szituációs játékok és helyzetgyakorlatok

A tréning módszerek klasszikus része a tanult kommunikációs technikák helyzetgyakorlatban történő kipróbálása. A helyzetgyakorlatok olyan munkahelyi vagy magánéleti helyzetek, ahol előre tudod, kik a szereplők és mit kell alkalmazni. Ezeken jól be lehet gyakorolni a tanultakat. A szituációs játékokat a tréner adja neked: jellemzően csak a külső kereteket és a saját szerepedet ismered. Azt nem tudod előre, milyen feladatot kapott a másik szereplő. Ezeken keresztül a spontán alkalmazást tesztelheted.

Mire jók ezek a gyakorlatok? Egészen más elméletben tudni, hogyan kell egy helyzetet megoldani és megint más, ha ki is próbálod. A tanulásod így sokkal élményszerűbb és mélyebb lesz. Valós helyzetet nem tudunk teremteni, de egy próba helyzetet igen.

A tréning gyakorlatok közé mindig igyekszünk beválogatni néhány helyzetgyakorlatot vagy szituációs játékot. Ezeken nem kötelező részt venni. Ha van benned elegendő kísérletező kedv, ezeken keresztül élményszerűen tanulhatsz. A tréning módszerek törekednek az élményszerű tanulás megadására.

Videós feladatok – a tréning módszerek ismert tartozékai

A tréningek híréhez hozzátartozik, hogy ott a videós gyakorlatok is vannak. Előre hozzáteszem, hogy a legtöbb tréningen nincs videós gyakorlat. Ezek kiértékelése sok időt vesz igénybe, ezért csak ott alkalmazzuk, ahol annak értelme van.

Milyen tréning gyakorlatok esetén érdemes videókamerát alkalmazni? Ott, ahol a testbeszédnek lényeges szerepe van, vagy ott, ahol fontos, hogy a résztvevő kívülről lássa önmagát. Ilyen helyzet például a prezentációs tréning.

Sokan félnek a videós gyakorlatoktól, de később mindenki rendkívül hasznosnak találja őket. Természetesen kimaradhatsz belőlük, ha erre okot látsz. Azt említenem sem kell, hogy a felvételek utólag törlésre kerülnek.

Tréning utáni feladatok, „házi feladatok”

A puding próbája köztudomásúan az evés. A tréningen valós helyzetet nem tudunk teremteni, de sok esetben kapsz olyan feladatokat, amiket a tréninget követően elvégezhetsz.

Egy több alkalomból álló tréningsorozaton kapsz olyan feladatokat is, amivel a két tréning között gyakorolhatsz. A következő alkalmat a tapasztalatok kiértékelésével kezdjük. Ez rendkívül jó tanulási lehetőséget jelent neked.

A tréning módszerek arra törekednek, hogy a valós életben segítsék a hatékonyságodat. A házi feladatok elvégzése és megbeszélése olyan lehetőség, amit semmiképpen se hagyj ki. Hiszen azért jöttél a tréningre, hogy valami gyakorlati dolgot tanulj. A házi feladat során tapasztalatot szerzel. A megbeszélésen pedig konkrét válaszokat, tanácsokat kaphatsz. A kettő együtt erős lendületet ad a további fejlődésedhez.

A házi feladat nagyon hasznos, de természetesen nem kötelező. Ha nem végezted el, attól még nyugodtan részt vehetsz a soron következő alkalmon.

Hogyan lesz aktív az egyéni tréning?

Az egyéni tréning jellegéből adódóan nélkülözi a csoportos feladatokat. Egyéni tréninggel olyan készségeket lehet jól fejleszteni, ami nem igényel csoportot, csoportvezetést.

Ezért cserébe az egyéni tréning teljes mértékben személyre szabott. Csak a te kérdéseid, a te témáid szerepelnek amire a trénertől maximális odafigyelést kapsz.

Egyéni tréningen is jól működnek:

 • előadások, amik sokkal inkább személyes beszélgetés, mivel bármikor hozzászólhatsz, kérdezhetsz
 • feladatlapok
 • filmelemzések
 • egyéni kommunikációs gyakorlatok
 • páros gyakorlás a trénerrel
 • témától függően lehet éles értékesítési gyakorlat vagy videós gyakorlat is

Online egyéni tréningen is működik a legtöbb egyéni tréningfeladat és a személyes kapcsolat is megvalósul a videóhíváson keresztül,Próbáld ki te is a kommunikációs tréningeket!

Ismerkedj meg a tréning módszerekkel, a tréning előnyeivel! Gondold végig, van-e olyan területe a munkádnak vagy az életednek, ahol előre léphetnél jobb kommunikációs technikákkal. Vedd fel velünk a kapcsolatot és megbeszéljük, milyen lehetőségeid vannak a fejlesztésre!