A tréning módszer különbözik a coaching, az előadás, a terápia módszereitől. Ha még nem voltál tréningen, fontos kérdés az is, hogy mit tanulsz a tréningeken. Milyen pluszt ad neked például egy vezetőképzés ahhoz képest, amit a vezetéselméletről egy főiskolán tanulsz? Mit tanulhatsz meg egy 2 napos képzésen, amit nem tanultál meg 10 év tapasztalata során? Ha tudod, hogy mit tanulsz a tréningeken, akkor a részvételed is sokkal hatékonyabb lesz. Ezért fontos ez a bejegyzés.

Természetesen vannak rosszul sikerült tréningek is. Ezek a negatív tapasztalatok valósak ugyan, de nem érintik a tréninget mint műfajt, és a tréneri munkakört sem. Más szakmában is előfordulhat, hogy a teljesítés nem felel meg az elvárt színvonalnak. Ez a bejegyzés nem az ilyen helyzetekről szól.

Mit tanulsz a tréningeken?

A tréning a készségfejlesztésről szól. Ha az az elvárásod, hogy a tréningen sok ismeretlen, új elméleti anyagot tanulsz, akkor előfordulhat, hogy csalódsz. Ennek a fényében először nézzük meg azt, hogy mit is jelent a tanulás, mit jelent valamit tanulni.

 • Tanulás alatt érthetjük természetesen az elméleti ismeretek elsajátítását is.
 • Tanulás azonban az is, amikor egy mozdulatsort százszor és ezerszer elgyakorolsz, hogy automatikusan jól menjen.
 • Szintén tanulás, amikor látsz valakinél egy trükköt, kapsz egy tippet amivel ugyanazt a dolgot könnyebben és gyorsabban elvégezheted.
 • Tapasztalatot szerezni önmagadról egy új feladatban vagy helyzetben szintén tanulás – fejlődik általa az önismereted.

Mit tanulsz a tréningeken? Egy kommunikációs tréning elsősorban a készségfejlesztésről, az alkalmazásról szól. Nagyon sok esetben a résztvevők már rendelkeznek az elméleti tudással, de nem tudják azt a mindennapi munkájukhoz kapcsolni. Ahogy az egyik tréningrésztvevő mondta egy vezetőképzés végén:

„A főiskolán két féléven keresztül tanultam a vezetői kommunikációt, de igazából ez alatt a két nap alatt értettem meg.”

Ugyanez érvényes sok más területre. A konfliktuskezelésről megszerzett elméleti tudásod akkor hasznos, ha felismered a gyakorlatban, hogy éppen milyen folyamat történik veled. Az ellenvetéskezelési technikák ismerete akkor segíti az értékesítőt, ha pontosan tudja, hogy egy konkrét vevőnél egy konkrét ellenvetésre milyen választ adjon.

Mit tanulsz a tréningeken? A tréning elsősorban – bár nem kizárólag – a gyakorlati alkalmazást segíti. Arról szól, hogy mindaz, amit ELMÉLETBEN MÁR TUDSZ, hogyan VALÓSÍTHATÓ MEG A GYAKORLATBAN. Az elméleti tudás megszerzésére ott vannak a könyvek és a főiskolai tanfolyamok.

A tréning módszer egy konkrét példán

A tréning módszer mint készségfejlesztés azt jelenti, hogy

a jó tréning 70-80%-a a technikák gyakorlati alkalmazásával, feladatokkal és problémamegoldással telik.

Mit jelent a 20% elmélet – 80% gyakorlat elve? Álljon itt egy példa a konfliktuskezelési stílusokról szóló mini tréningből. Leírom neked röviden a menetrendet és mindegyik pont mellé zárójelben, hogy elméletről vagy gyakorlatról van-e szó.

Konfliktuskezelési stílusok mini tréning – tematika

 1. Egy rövid felvezető előadásban megismered a konfliktuskezelési stílusokat (elmélet).
 2. Ezután kitöltesz egy önismereti tesztet, ami a te konfliktuskezelési stílusodról szól (gyakorlat).
 3. Majd megbeszéljük a nálad előforduló konfliktusokat és megvizsgáljuk, melyik szereplő milyen stílust használ (gyakorlat).
 4. Végül apró helyzetgyakorlatokban elpróbáljuk, kivel milyen stílusban kellene beszélned, hogy meg tudd oldani a helyzetet (gyakorlat).

Ahogy a példa mutatja, ez a tréningblokk 1 elméleti részből és 3 gyakorlati részből állt. A tréningmódszer lehetővé teszi, hogy a 3 órás tréning után jobban el tudod dönteni, melyik konfliktusod esetén melyik stílust érdemes használnod.

Egy jó tréning pozitív mellékhatásai

A tréning módszer gyümölcsi: Önbizalomnövelés, tapasztalatcsere, problémamegoldás és kikapcsolódás.

A tréningnek mindig van egy fő témája, amivel foglalkozik. Maga a tréning módszer azonban más területeken is pozitív hatásokat fejt ki. Akár ezek miatt is érdemes tréningekre járni. Ismerj meg ezek közül néhányat!

 • Önbizalom erősítés – a tréning gyakorlatok során kipróbálod magad és pozitív visszajelzéseket kapsz.
 • Tapasztalatcsere – a megbeszélések során megismered mások véleményét, tapasztalatát. Ezekkel gazdagodsz, ezekből tanulsz.
 • Kapcsolatépítés – a többi résztvevővel megismerkedsz, hosszú időre szóló ismeretségek, barátságok alakulnak ki.
 • Problémamegoldás – a konkrét problémádat, kérdésedet megbeszélheted a trénerrel vagy a csoporttal, megoldást találhatsz rá.
 • Csapatépítés – egy munkahelyi tréningen a csoport kilép a mindennapi kerékvágásból. Új oldalról ismered meg a munkatársakat, az együttműködés javul.
 • Szórakozás – a csoportmunkában mindig vannak vidám pillanatok, amikre később is szívesen emlékezel.


Kérdezz minket, ha a tréning módszer érdekel!

Tájékozódj gyorsabban a lehetőségekről! Vedd fel velünk a kapcsolatot és egy ingyenes fél órás online igényfelméréssel segítünk a tájékozódásban!