A tréning szó gyakran elhangzik a mindennapokban, hiszen a sporttal kapcsolatban már évtizedek óta használjuk. A kommunikációs tréning kifejezés jelentését illetően azonban van mit pontosítani. Mert mi a különbség például az egyre divatosabb coaching és az egyéni kommunikációs tréning között? És értékesítési tréningnek lehet nevezni egy értékesítési témájú 3 órás előadást is? Mi a különbség egy előadó és egy tréner között?

Ez nem csak játék a szavakkal. Ha tudod, mi a különbség az előadás, a tréning, a coaching és a terápia között, akkor jobban el tudod dönteni azt is, mire van éppen szükséged.

Különbség a tréning és az előadás között

Az első és legfontosabb különbség a tréning és az oktatás vagy előadás között van. Sokszor nevezik tréningnek azt, amikor iskolarendszeren kívül, valamilyen üzleti vagy kommunikációs témában veszel részt előadáson.

Megtörtént például, hogy egy 4 órás úgynevezett marketing tréningen vettem részt. Egy hotel konferenciatermében tartották, szünetben volt pogácsa és lehetett kérdezni is. Két előadó felváltva beszélte végig a 4 órát. Nagyon tartalmas volt, hálás vagyok érte. És mégsem nevezném tréningnek. Mert ez bizony előadás volt. Csak abban különbözött az iskolai előadásoktól, hogy iskolán kívül tartották.

A tréning olyan képzési forma, ami a gyakorlati készségek fejlesztésre szolgál.

Mitől tréning a tréning? A jó tréning ismertetőjele, hogy több benne a gyakorlás, mint az előadás. Az elméleti felvezetést egyéni vagy csoportos feladatok követik, amire a tréner visszajelzést ad.

Mi az, amit gyakorolni tudsz egy tréningen? Vezetőként pl. a hatékony feladatkiadást, a visszajelzések helyes megfogalmazását vagy egy megbeszélés vezetését. Ilyenkor nem csak elméletben foglalkozol a témával, hanem a saját helyzeteidre is alkalmazod azokat – a tréner segítségével.

Értékesítőként gyakorlást jelent például, ha nem csak megismered a termékbemutatás szabályait, hanem a saját termékedre kidolgozod és el is próbálod azt. Ilyenkor a tréner az ügyfél szerepébe bújva ad neked konkrét javaslatokat.

Egy konfliktuskezelés tréningen gyakorlás, ha nem csak megismered a konfliktuskezelési stílusokat, hanem a saját konfliktusaidra vonatkozóan gyakorolod is őket – megfogalmazod és elpróbálod a reakcióidat a különböző konfliktuskezelési stílusoknak megfelelően.

Az ideális arány egy jó tréningen a 30% ismeretfelvétel és a 70% gyakorlás. Persze ez tolódhat is, de gyakorló feladatoknak és tréneri visszajelzésnek mindenképpen lennie kell minden tréningben.

A tréning jellegéből fakadóan korlátozott csoportlétszámban tartható. A legtöbb tréningen 8-12 fő vesz részt, de ennél kisebb, 2-3 fős csoportokban is tarthatóak a tréningek. A Győri Tréningnél lehetőséged van egyéni tréningen részt venni, online vagy személyes formában is.

Mit jelent a coaching és a terápia? Mikor érdemes ezeket igénybe venned?

Sokszor kérdeztek már, hogy mi különbség a coaching és a tréning között. Talán a legjobb, ha a módszertan felől közelítjük meg a kérdést.

A coaching jellegzetessége, hogy nem kínál kész megoldásokat. A coaching beszélgetések célja, hogy egy egyéni problémára vagy helyzetre magad találd meg a megoldást. A coach a speciális módszertanával segít ebben téged.

Nem a coach feladata a technikák és elméleti ismeretek átadása. Ebben különbözik a tréningtől, amelyik nagyon is megmondja, hogyan kell tipikus helyzeteket (például egy üzleti telefonhívást) lebonyolítani.

Ha tehát olyan témában szeretnél fejlődni – pl. időgazdálkodás, vagy vezetői kommunikáció – amiben még nem vettél részt tréningen, az első lépés mindenképpen egy tréning legyen. Először tanuld meg a technikákat és nézd meg, hogyan tudod alkalmazni őket. Ha ismered már a technikákat, voltál már tréningen és mégsem sikerül alkalmazni őket – akkor keress egy coachot, aki segít megkeresni a személyes elakadási pontodat.

És most nézzük a tréning és a terápia közötti különbséget!

A kommunikációs és kapcsolati képességeik fejlesztéséhez egy jó pszichológus is hozzá tud járulni. A terápia is gyakran tartalmaz készségfejlesztést, gyakorlást. Ehhez szükség van a csoportra, aminek keretén belül biztonságosan lehet új viselkedésformákkal kísérletezni. Ebből a szempontból a terápia nagyon is hasonlít a tréningre.

Az üzleti és kommunikációs tréningek azonban soha nem foglalkoznak pszichés problémák kezelésével. Ez mindenképpen szakemberre, orvosra tartozik.

Terápiára akkor van szükség, ha valakinek olyan gátjai vannak a kívánt viselkedésben, aminek mélyebb pszichés gyökere van. Ha olyan erősek a gátjaid, hogy azokon sem a tréning, sem a coaching nem tud átsegíteni, akkor jobb, ha terápiára mész. 

A terápia és a tréning közötti különbség fontos lehet. Egyrészt sokszor egyáltalán nincs szükséged pszichológusra, hogy változtass a kapcsolataidon. Elég, ha megtanulsz néhány szabályt. Ha úgy gondolod, hogy változtatni szeretnél a viselkedéseden, akkor ez legtöbbször azt jelzi, hogy elegendő, ha tréningekre jársz.

Másrészt vannak helyzetek, ahol a tréning és a coaching nem tud segíteni. Ilyenkor érdemes terapeutához fordulni. Fontos azonban tudni, hogy a pszichológus is csak annak tud segíteni, aki maga is akarja azt.

Tanácsadás, tréning, coaching – hogyan látja ugyanazt a helyzetet három szakember? Beszélgetés a Győri Tréning YouTube csatornáján.

Személyiségfejlesztés és tréning – hogyan függenek össze?

Van még egy határterület, amit érintenek az üzleti és kommunikációs tréningek. Sokan szeretnének tréningen részt venni a személyiségük fejlesztése érdekében. Vajon erre mennyiben alkalmas egy tréning?

Természetesen a legtöbb kommunikációs tréning alakítja a személyiségedet is. Hiszen a személyiség viselkedési jegyekből is áll, a tréning pedig alakítani tudja a viselkedésedet.

Hogyan fejleszti a személyiségedet, ha tréningre mész? Megtanulhatod a határozott fellépés viselkedési jegyeit és begyakorlod azokat. Ha szükséged van rá, alkalmazni tudod őket. A viselkedésed egy kisebb területen megváltozik, és ez hatással lesz a személyiségedre is – megfelelőbben tudsz reagálni a különböző helyzetekre.

Összefoglalás: mikor válaszd a tréninget és mikor válassz más tanulási módszereket?

Röviden és tömören:

  • ha most ismerkedsz egy témával és szükséged van az alapismeretekre, válassz egy jó könyvet, menj el egy előadásra, nézz előadásokat -pl. a Győri Tréning YouTube csatornáját.
  • ha készségeket akarsz fejleszteni és gyakorolni szeretnél, akkor mindenképpen tréninget keress magadnak
  • ha tisztában vagy a technikákkal, de nem tudod őket alkalmazni, keress egy coachot vagy tanácsadót
  • ha úgy érzed, valamilyen probléma foglya vagy, fordulj pszichológushoz, keress terapeutát.

A tréning a legolcsóbb vállalatfejlesztési eszköz! Ismerd meg a tréningekben rejlő lehetőségeket és tapasztald meg te is a csoportos tanulás erejét!