A tréning szó gyakran elhangzik a mindennapokban, hiszen a sporttal kapcsolatban már évtizedek óta használjuk. És ha tréningre nem is jársz, de tréningruhád valószínűleg akad otthon is. A szó tehát nem ismeretlen.

A jelentését illetően azonban van mit pontosítani. Mert mi a különbség például az egyre divatosabb coaching és a tréning között? És tréningnek lehet nevezni egy 3 órás előadást is? Mi a különbség egy tanár és egy tréner között?

Ez nem csak játék a szavakkal. Ha nem ismered a szavak pontos jelentését, könnyen átvághatnak, amikor legközelebb értékesítési tréninget ígérnek, de helyette értékesítési oktatást kapsz. Vagy rábeszélnek egy több alkalmas coachingra akkor, amikor valójában tréningre lenne szükséged.

Olvasd végig a cikket, láss tisztán és válassz okosan!

A tréning – gyakorlatorientált készségfejlesztés

Az első és legfontosabb különbség a tréning és az oktatás között van. Manapság sokszor nevezik tréningnek azt, amikor iskolarendszeren kívül, valamilyen üzleti vagy kommunikációs témában veszel részt előadáson.

Nemrég például ingyenes 4 órás úgynevezett marketing tréningen vettem részt. Egy hotel konferenciatermében tartották, szünetben volt pogácsa és lehetett kérdezni is. Két előadó felváltva beszélte végig a 4 órát. Nagyon tartalmas volt, hálás vagyok érte. És mégsem nevezném tréningnek. Mert ez bizony oktatás volt. Csak abban különbözött az iskolai előadásoktól, hogy iskolán kívül tartották.

üzleti tréning - a lényeg a gyakorlás

Mitől tréning a tréning? A gyakorlástól. Maga az elnevezés is árulkodó: a sportban egy tréner nyilván magyaráz is, de elsősorban gyakoroltat. A jó tréning ismertetőjele, hogy több benne a gyakorlás, mint az előadás. Az elméleti felvezetést egyéni vagy csoportos feladatok követik, amire a tréner visszajelzést ad.

Az ideális arány egy jó tréningen a 20% ismeretfelvétel és a 80% gyakorlás. Persze ez tolódhat is, de gyakorló feladatoknak és tréneri visszajelzésnek mindenképpen lennie kell minden tréningben.

A tréning olyan képzési forma, ami a gyakorlati készségek fejlesztésre szolgál.

A tréning jellegéből fakadóan korlátozott csoportlétszámban tartható. Egy tréner 10-15 résztvevőre tud személyesen is figyelni. Ebből fakad az is, hogy egy tréning, amin 50 fő vesz részt, nem lehet igazi tréning. Az ilyen esetek minimum 90%-ban előadásról van szó. (Ami persze lehet nagyon színvonalas és hasznos.)

Figyelem: ez a cikk egy gyakorlatorientált írás. Szereted a tudományos nyelven megírt cikkeket? A HR portálon egy egészen tudományos összefoglalót is találsz a tréningekről Dr. Poór Ferenc tollából.

Mit jelent a coaching és a terápia? Mikor érdemes ezeket igénybe venned?

Sokszor kérdeztek már, hogy mi különbség a coaching és a tréning között. A különbségtétel nem egyszerű – a zavar kedvéért például a futballtrénert Amerikában coachnak hívják. Tovább zavarja a képet, hogy létezik egyéni tréning is. Ilyenkor hiányzik a csoport, hiszen csak egy résztvevő van jelen. A pszichés gyógyulás érdekében ugyanis szintén szerveznek terápiás célú tréningeket. Ilyenkor az a kérdés merül fel, hogy mi a különbség egy üzleti konfliktuskezelési tréning és egy terápiás konfliktuskezelési tréning között.

Nézzük először a coaching fogalmát

A coaching beszélgetések célja, hogy egy egyéni problémára vagy helyzetre magad találd meg a megoldást. A coach a speciális módszertanával segít ebben téged. A coaching jellegzetessége, hogy nem kínál kész megoldásokat. Nem feladata a technikák és elméleti ismeretek átadása. Ebben különbözik a tréningtől, amelyik nagyon is megmondja, hogyan kell tipikus helyzeteket (például egy üzleti telefonhívást) lebonyolítani.

Az egyéni tréning abban hasonlít a coachingra, hogy egyetlen résztvevője van. Abban viszont különbözik a coachingtól, hogy a csoportos tréninghez hasonlóan konkrét technikákat, megoldásokat, eszközöket tanít meg. Előre kidolgozott tematika alapján dolgozik, előadásokkal, feladatokkal. Csak annyiban hasonlít a coachingra, hogy egyetlen résztvevőnek kerül megtartásra.

Hogyan döntsd el, hogy tréningre vagy coachingra van szükséged? Vegyük például az időgazdálkodás témáját. Ha nem vagy tisztában az időgazdálkodás alaptechnikáival és fogalmaival, akkor tréningre van szükséged. Ha jól ismered őket és mégsem boldogulsz az időgazdálkodással, akkor pedig coachingra.

És most nézzük a terápiát!

A terápia is gyakran tartalmaz készségfejlesztést, gyakorlást. Ehhez szükség van a csoportra, aminek keretén belül biztonságosan lehet új viselkedésformákkal kísérletezni. Ebből a szempontból a terápia nagyon is hasonlít a tréningre.

A terápiás tréning szakembert igényel. A tréning is lehet terápia.

Az üzleti és kommunikációs tréningek azonban soha nem foglalkoznak pszichés problémák kezelésével. Ez mindenképpen szakemberre, orvosra tartozik.

Mikor elég egy tréning és mikor van szükség terápiára? Tegyük fel, hogy nehézségeid vannak az érdekérvényesítéssel, nehezen birkózol meg a konfliktusok kezelésével. A legtöbb esetben sokat segíthet neked egy konfliktuskezelési tréning. Megismered és begyakorlod az asszertív viselkedést, a határozott fellépés szabályait. Ha viszont olyan erősek a gátjaid, hogy azokon nem tudsz magadtól átlépni, akkor jobb, ha terápiára mész. 

A terápia és a tréning közötti különbség fontos lehet. Egyrészt sokszor egyáltalán nincs szükséged pszichológusra, hogy változtass a kapcsolataidon. Elég, ha megtanulsz néhány szabályt. Ha úgy gondolod, hogy változtatni szeretnél a viselkedéseden, akkor ez legtöbbször azt jelzi, hogy elegendő, ha tréningekre jársz.

Személyiségfejlesztés és tréning – hogyan függenek össze?

Van még egy határterület, amit érintenek az üzleti és kommunikációs tréningek. Sokan szeretnének tréningen részt venni a személyiségük fejlesztése érdekében. Vajon erre mennyiben alkalmas egy tréning?

A tréning fejleszti a személyiséget is.

Természetesen minden tréning alakítja a személyiségedet is. A tréningen azonban elsősorban kommunikációs készségeket tanulsz.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Tegyük fel, hogy szeretnél határozottabbá válni. Egy tréningen a határozottság mint személyiségjegy nehezen fejleszthető. Miért is? Mert a személyiség változásához idő kell, sokszor évek és évtizedek. Ennyi idő nem áll rendelkezésre egy 4 órás vagy 2 napos tréningen.

Hogyan segít rajtad, ha tréningre mész? Megtanulhatod a határozott fellépés viselkedési jegyeit és begyakorlod azokat. Ha szükséged van rá, alkalmazni tudod őket. Ettől még nem változik meg az alap viselkedésed és személyiséged – de megfelelőbben tudsz reagálni a különböző helyzetekre.

Összefoglalás: mikor válaszd a tréninget és mikor válassz más tanulási módszereket?

Röviden és tömören:

  • ha most ismerkedsz egy témával és szükséged van az alapismeretekre válassz egy jó könyvet vagy menj el egy előadásra
  • ha készségeket akarsz fejleszteni és gyakorolni szeretnél, akkor mindenképpen tréninget keress magadnak
  • ha tisztában vagy a technikákkal, de nem tudod őket alkalmazni, keress egy coachot vagy tanácsadót
  • ha úgy érzed, valamilyen probléma foglya vagy, fordulj pszichológushoz, keress terapeutát.

A tréning a legolcsóbb vállalatfejlesztési eszköz!

Ismerd meg a tréningekben rejlő lehetőségeket és tapasztald meg te is a csoportos tanulás erejét! A Cégfejlesztés Okosan tréning a legjobb alkalom erre. Néhány óra alatt bevezetést kapsz a szervezetfejlesztésbe és új lehetőségekkel gazdagodva építheted a cégedet tovább.

Jelezd érdeklődésedet ezen az űrlapon és máris értesülsz a következő induló tréning időpontokról!